Νέα έρευνα αξιολογεί και κατατάσσει χώρες παγκοσμίως, με κριτήριο την έμφυλη ισότητα και την ασφάλεια των γυναικών*. Ας δούμε την κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα.
Ο δείκτης «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια 2023» παρουσιάστηκε την Τρίτη, κατατάσσοντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO), το οποίο συνυπογράφει τον δείκτη, διαπίστωσε ότι πολλές από τις λεγόμενες «καλύτερες χώρες στον κόσμο για να είναι γυναίκα», βρίσκονται στην Ευρώπη, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι κοινωνίες που έχουν επιτύχει σημαντικά ποσοστά έμφυλης ισότητας, είναι επίσης πιο ειρηνικές, δημοκρατικές, ευημερούν και είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι «πολυεπίπεδες κρίσεις υπονομεύουν τη θέση των γυναικών και απειλούν να ανατρέψουν δεκαετίες προόδου», αναφέροντας τον αυξανόμενο αυταρχισμό, τις μαζικές εκτοπίσεις, τις καταστροφικές ένοπλες συγκρούσεις και τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του COVID-19.
Μαζί με το Ινστιτούτο Γυναικών του Πανεπιστημίου Georgetown, η PRIO βασίστηκε σε δεδομένα που μετρούν την ένταξη, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια των γυναικών. Χρησιμοποίησαν συνολικά 13 δείκτες που κυμαίνονταν από τους νόμους για την εκπαίδευση και την απασχόληση, έως τις αντιλήψεις για την ασφάλεια και τη βία.
Κατάταξη ευρωπαϊκών χωρών και η θέση της Ελλάδας
Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται 44 ευρωπαϊκές χώρες. Εννέα από τις δέκα καλύτερες χώρες για να είσαι γυναίκα βρίσκονται στην Ευρώπη, παρά τις έντονες διαφορές από κράτος σε κράτος.
Η Δανία ηγείται της κατάταξης του 2023. Ακολουθείται στενά από την Ελβετία και τη Σουηδία. Η Ουκρανία βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης.
Όπως εξηγείται από ανακοίνωση του PRIO στο Euronews, η κακή της επίδοση οφείλεται στις «ιδιαίτερα χαμηλές» βαθμολογίες ασφάλειας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την εισβολή της Ρωσίας να αυξάνει τις απειλές και τη βία για τις γυναίκες.
Η δεύτερη και η τρίτη χειρότερη χώρα για να είναι μια γυναίκα στην Ευρώπη είναι το Κόσοβο και το Αζερμπαϊτζάν, αντίστοιχα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην απογοητευτική 35η θέση, και ακολουθείται από τη Μολδαβία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Κύπρο. Προηγούνται χώρες όπως η Αλβανία, η ΒόρειαΜακεδονία, και η Ρουμανία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
*Δεν αναφέρεται αν συμπεριλαμβάνονται cis και τρανς γυναίκες, καθώς και το αν ακολουθείται μια διαθεματική οπτική, λαμβάνοντας υπόψιν άρα την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φυλή, την εθνικότητα, τη μεταναστευτική / προσφυγική ιδιότητα, τη θρησκεία κ.α.