Mε επιστολή του στο tvxs.gr, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης απαντά στη Ναταλί Χατζηαντωνίου για το άρθρο της «Ο κ. Γιατρομανωλάκης έχει δίκιο, αλλά δεν έχει και ντροπή».
Στο εν λόγω άρθρο, η Ναταλί Χατζηαντωνίου αναφέρει – μεταξύ άλλων – για τον υφυπουργό πως δεν καταδίκασε τις δηλώσεις του συνήγορου του Δημήτρη Λιγνάδη Αλέξη Κούγια με τις οποίες επιχειρούσε ένα victim blaming εναντίον θυμάτων του ενόχου για βιασμούς Δημήτρη Λιγνάδη.
Στην επιστολή του, ο υπουργός παραπέμπει σε παλαιότερη συνέντευξή του κατά την οποία είχε τοποθετηθεί για το μπούλινγκ των θυμάτων και των οικογενειών τους, στην υπόθεση Λιγνάδη, τονίζοντας μάλιστα πως «στην προκειμένη περίπτωση ντρέπομαι ως πολίτης για οποιαδήποτε απόπειρα slutshaming, αλλά και για οποιαδήποτε εκστρατεία εργαλειοποίησης».
Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε επίσης την οργή του για το ομοφοβικό κύμα, ακόμη και από πολιτικά πόστα, που έφερε η υπόθεση Λιγνάδη.
H Επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
Αγαπητή συντακτική ομάδα του TVXS,
Σήμερα 18 Ιουλίου 2022 αναρτήσατε στην ιστοσελίδα σας ένα Facebook post της κας Ναταλί Χατζηαντωνίου ως άρθρο με τον τίτλο «Ο κ .Γιατρομανωλάκης έχει δίκιο, αλλά δεν έχει και ντροπή».
Αντιπαρερχόμενος της απόπειράς της να καταστεί τιμητής της σεξουαλικής μου ταυτότητας, εστιάζω στο προκείμενο. Αναφέρει λοιπόν η κα Χατζηαντωνίου: «Πριν δηλώσετε εσείς θύμα (victim blaming) θα έπρεπε κύριε Υφυπουργέ του Συγχρονου Πολιτισμού να έχετε τα κότσια -που δεν τα είχατε- να καταδικάσετε τη γλώσσα του Λιγνάδη που δια του συνηγόρου του αράδιασε στις μεσημεριανές τηλεοπτικές ζώνες το υπέρτατο victim blaming εναντίον των θυμάτων του Λιγνάδη: «λ…και αλ…», «Επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», μέχρι και χθες ο συνήγορος υπεράσπισης έγραφε στη νέα του ανακοίνωση, επικαλούμενος την άποψη του Λιγνάδη, για «ακραίους ομοφυλόφιλους που κάθε βράδυ σύχναζαν στα πιο ακραία γκέι μπαρ της Αθήνας».»
Παραπέμπω λοιπόν στη συνέντευξή μου στο Protagon και στον Παύλο Αγιαννίδη στις 2 Μαρτίου 2021 και στα παρακάτω αποσπάσματα:
Έχετε μιλήσει για το μπούλινγκ που έχετε δεχτεί λόγω της δημόσιας αποδοχής της διαφορετικότητας. Δεν σας ενοχλεί το μπούλινγκ των θυμάτων και των οικογενειών τους, στην υπόθεση Λιγνάδη;
«Φυσικά και με ενοχλεί. To μπούλινγκ με ενοχλεί όποιο άτομο και αν αφορά, όποια συνθήκη και αν αφορά, από όπου κι αν προέρχεται. Δεν χρειάζεται να έχεις υποστεί ο ίδιος μπούλινγκ για να σε ενοχλεί και δεν χρειάζεται να έχεις υπάρξει θύμα οποιασδήποτε μορφής βίας, παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας, για να σταθείς στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους. Στην προκειμένη περίπτωση ντρέπομαι ως πολίτης για οποιαδήποτε απόπειρα slutshaming, αλλά και για οποιαδήποτε εκστρατεία εργαλειοποίησης».
Η κυβέρνηση προσκάλεσε τα όποια θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν. Σε ένα κλίμα μπούλινγκ μπορεί να γίνει αυτό;
«Αυτή τη στιγμή εργαλειοποιείται η τραυματική εμπειρία των θυμάτων, αλλά και των νέων ανθρώπων που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία και τον προβληματισμό τους. Στα αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνουμε και άλλα άτομα να σπάσουν τη σιωπή τους, όταν βλέπουν ότι κινδυνεύουν να αποτελέσουν απλώς πυρομαχικά για αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες; Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό και όχι ένα ανθρωποφάγο πλαίσιο. Το γεγονός ότι πολύ συχνά αναφερόμαστε σε περιστατικά που έχουν συμβεί πριν πολλά χρόνια καταδεικνύει, πέρα από την όποια συστημική αδυναμία σε επίπεδο Πολιτείας, κάτι πολύ βαθύτερο που πρέπει να καταπολεμήσουμε ως κοινωνία: την κουλτούρα της σιωπής, της ντροπής και της ενοχοποίησης των θυμάτων. Είναι ανεκτίμητη η συμβολή στο κοινό καλό όλων εκείνων των ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο να εκθέσουν δημόσια τα τραύματά τους και είναι χρέος της Πολιτείας και των θεσμών – όχι απλά της κυβέρνησης – να τους στηρίξει, να τους ενθαρρύνει και να τους προστατεύσει απέναντι σε όποιον επιμένει να επιχειρεί να τους εκφοβίσει, να τους χειραγωγήσει ή να τους εργαλειοποιήσει. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες απέναντί τους».
Σας θεωρούν πολέμιο της ομοφοβίας. Σας ενοχλεί το εκπεφρασμένα ομοφοβικό κύμα, ακόμη και από πολιτικά πόστα, που έφερε η υπόθεση Λιγνάδη;
«Δεν με ενοχλεί μόνο, με εξοργίζει, και όχι επειδή εγώ ο ίδιος είμαι ομοφυλόφιλος. Δυστυχώς, παρά τους αγώνες δεκαετιών βλέπουμε να στιγματίζεται εκ νέου η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, και να εξισώνεται, πολύ συνειδητά από κάποιους, η ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία, μία ποινικά κολάσιμη πράξη. Πέρα από το χυδαίο του πράγματος, οφείλει ο κάθε πολίτης να αναρωτηθεί πώς αυτό θα βοηθήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα σεξουαλικής βίας να μιλήσουν, όταν εκτός από το βάρος της τραυματικής τους εμπειρίας θα φέρουν και αυτό το στίγμα; Όμως, δεν είναι μόνο η ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα που επιχειρήθηκε να στιγματιστεί, αλλά και η καλλιτεχνική. Και αυτό είναι απαράδεκτο και μαρτυρά αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον κλάδο και τους ανθρώπους του. Για να μην στέκομαι όμως μόνο στα αρνητικά, ήταν πολύ σημαντικό που στη Βουλή καταδικάστηκε η χρήση της λέξης «κίναιδος», και ότι πολύς κόσμος, όχι μόνο ΛΟΑΤΚΙ+, αντέδρασε στην έκφραση «επαγγελματίας ομοφυλόφιλος». Είναι μια πολύ υγιής ένδειξη αυτή.»
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας