Επιστολή Γιατρομανωλάκη προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά τις ομοφοβικές του δηλώσεις

0
459
Επιστολή προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή Πάτρας, Λουκά Θάνου, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Αφορμή τα ομοφοβικά σχόλια που έκανε ο Λουκάς Θάνου στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την επιλογή γυναίκας ηθοποιού για τον ρόλο του Μότσαρτ.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Έχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».

Ομοφοβικές αντιδράσεις στην Πάτρα επειδή μια γυναίκα παίζει τον «Μότσαρτ» και φιλιέται με μία άλλη

Η απάντηση Γιατρομανωλάκη

Αντιδρώντας στα σχόλια αυτά, ο υφυπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να στείλει μια επιστολή στον καλλιτεχνικό διευθυντή, εκφράζοντας έντονα τη δυσαρέσκειά του.

«Με έκπληξη παρακολουθώ την παράσταση που εκτυλίσσεται δυστυχώς όχι επί σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας αλλά με τις δηλώσεις σας στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέξατε να υπερασπιστείτε μία προσωπική καλλιτεχνική σας επιλογή (να δώσετε τον ρόλο του Μότσαρτ σε μία γυναίκα) είναι εντελώς ανάρμοστος για άνθρωπο που κατέχει αξίωμα στον τομέα του πολιτισμού και που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.

Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους τη διανομή των ρόλων, ή, να δείτε σαν μία ευκαιρία τις ενοχλήσεις ορισμένων γονέων και/ή εκπαιδευτικών προκειμένου να τους εξηγήσετε φερ’ ειπείν ότι συχνά στο θέατρο, από την αρχαιότητα, το φύλο του ηθοποιού και το φύλο του ρόλου δεν ταυτίζονται. Παρά τις όποιες “διορθωτικές” σας ύστερες κινήσεις, δεν έχετε στ’ αλήθεια ανακαλέσει ή απολογηθεί για το ομοφοβικό σκέλος των δηλώσεών σας, ενώ παράλληλα εγκαλείτε τρίτους για ομοφοβία. Ως υφυπουργός Πολιτισμού αλλά και ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας δεν μπορώ να μην εκφράσω την μεγάλη μου απογοήτευση για τους χειρισμούς σας»