Επιστολή Γερουσιαστών στο FDA για τους στιγματιστικούς κανονισμούς στην αιμοδοσία

29/03/2020
από

Επιστολή προς την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέστειλε μια ομάδα  Δημοκρατικών Γερουσιαστών την Πέμπτη, προτρέποντάς της να άρει τους περιορισμούς που ισχύουν στη δωρεά αίματος για τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Ο Bernie Sanders, η Tammy Duckworth και η Elizabeth Warren συμμετείχαν μαζί με άλλους 14 συναδέλφους τους υπογράφοντας την επιστολή, η οποία είχε ως παραλήπτη τον Επίτροπο FDA Stephen Hahn.

“Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την παροχή αίματος στο έθνος μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή”, έγραψαν οι γερουσιαστές. “Και για να γίνει αυτό, πρέπει να απομακρυνθούμε από τις απαρχαιωμένες και στιγματισμένες πολιτικές δωρεάς για εκείνους που είναι επιστημονικά υγιείς”.

Οι ισχύοντες κανονισμοί στις ΗΠΑ απαγορεύουν την αιμοδοσία σε άντρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), τους τελευταίες 12 μήνες. Το 1985 η απαγόρευση αυτή ήταν καθολική για τα άτομα αυτά, μέχρι το 2015 που αποφασίστηκε να επιτραπεί η αιμοδοσία με την απαίτηση της 12μηνης αποχής.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, έχουν μειώσει την περίοδο αποχής σε τρεις μήνες, ενώ άλλες έχουν εξαλείψει πλήρως τους περιορισμούς.

Η επιστολή αυτή έρχεται μετά από το κάλεσμα αρκετών ακτιβιστών προς τις κυβερνήσεις τους να επιτρέψουν στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δώσουν αίμα ειδικά τώρα που εξ αιτίας της πανδημίας οι προμήθειες αίματος είναι περιορισμένες.

Η Theresa Tam, επικεφαλής της δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας του Καναδά, δήλωσε ότι υπάρχει «συνεχής ανάγκη» για αιμοδότες.
Δες και αυτό!