Επιστήμονες «δημιούργησαν» ποντίκια απο κύτταρα αρσενικών ποντικών

0
144
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ποντίκια με δύο βιολογικούς «πατέρες».

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Kyushu, στην Ιαπωνία, κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα ωαρίων που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του δέρματος αρσενικών ποντικών.

Αν και η δημιουργία ποντικών με δύο βιολογικούς πατέρες ήταν τεχνικά δυνατή πριν από το συγκεκριμένο επίτευγμα, η διαδικασία περιλάμβανε μια σειρά από περίπλοκα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής μηχανικής.

Αφού δημιούργησαν βλαστοκύτταρα από αρσενικά ποντίκια οκτώ εβδομάδων, οι επιστήμονες χειρίστηκαν τον γενετικό κώδικα του κυττάρου για να δημιουργήσουν ένα ώριμο ωάριο.

Μετά από επιτυχή καλλιέργεια, τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν και εμφυτεύτηκαν σε ένα παρένθετο ποντίκι, το οποίο τελικά είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση επτά νεογνών ποντικών.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις θεραπείες υπογονιμότητας.

Ο διευθυντής έρευνας, Katsuhiko Hayashi, παρουσίασε τα ευρήματα στην Τρίτη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Λονδίνο, την Τετάρτη.

Είπε στους παρευρισκόμενους ότι οι μελέτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε επιτυχημένες αντιγραφές με ανθρώπινα κύτταρα μέσα σε μια δεκαετία.

«Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα για αναπαραγωγή», είπε. «Καθαρά από άποψη τεχνολογίας, θα είναι δυνατό [σε ανθρώπους]… σε 10 χρόνια».

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι είναι αβέβαιοι εάν αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

πληροφορίες από thepinknews.com