Η ΛΟΑΤ κοινότητα της Ινδονησίας αντιμετωπίζει ομοφοβικές αντιδράσεις από την πολιτεία, μετά την καταδίκη του γκέι Rasinhard Sinaga με καταγωγή από την Ινδονησία, στο Μάντσεστερ.

Οι ομάδες που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την εντολή του δημάρχου, Mohammad Idris, της πόλης καταγωγής του Sinaga, Ντεπόκ, προς την αστυνομία να πραγματοποιήσει επιδρομές για την αποκάλυψη «ΛΟΑΤ συμπεριφορά» .

Ο δήμαρχος Idris, με αφορμή ότι η πόλη του συμπίπτει με την πόλη καταγωγής ενός άνδρα, που περιγράφεται ως ο «πιο επικίνδυνος βιαστής» της Βρετανίας, και στοχοποιώντας τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, διέταξε επιδρομές για να αποκαλύψει μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, εγείροντας τον φόβο για μια αυξανόμενη   ομοφοβική αντίδραση σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος της Ντεπόκ ζήτησε από τους κατοίκους να αναφέρουν τυχόν σημάδια ΛΟΑΤ δραστηριότητας που χαρακτήρισε ως “αποκλίνουσα συμπεριφορά” .

Ο Idris κάλεσε, επίσης, διάφορους φορείς σε βελτίωση των προσπαθειών τους για την πρόληψη της «διάδοσης των ΛΟΑΤ» προκειμένου να «ενισχύσουν τις οικογένειες και … να προστατεύσουν τα παιδιά» .

Οι αποφάσεις του πάρθηκαν μετά από την καταδίκη του 36χρονου Reynhard Sinaga, φοιτητή από την Ινδονησία, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τουλάχιστον 195 άνδρες, παρασύροντάς τους στο διαμέρισμά του στο Μάντσεστερ. Στην υπόθεση γίνεται λόγος για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο Sinaga καταδικάστηκε σε ισόβια φυλακής νωρίτερα αυτό το μήνα.

Δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο σκοπός των προτεινόμενων επιδρομών, δεδομένου ότι η ομοφυλοφιλία, παρόλο που είναι ταμπού, δεν είναι παράνομη στη χώρα – εκτός από τη συντηρητική επαρχία Ατσέ που κυβερνάται από τη σαρία.

Την περασμένη εβδομάδα ένας συνασπισμός 16 ΛΟΑΤ ομάδων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υπεράσπισης δικαιωμάτων, δημοσίευσε κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζει τις πράξεις του Sinaga, αλλά δήλωσε ότι τα εγκλήματά του δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την υποκίνηση μίσους.

“Η σεξουαλική βία μπορεί να διαπραχθεί από και σε οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως τάξης, επιπέδου εκπαίδευσης, θρησκείας, ηλικίας, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού” , ανέφερε η δήλωση. “Το να στοχοποιείται ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάποιου ατόμου ως στοιχείο που συνδέεται με τις εγκληματικές πράξεις του είναι μια προσπάθεια να μετατραπεί το ζήτημα της σεξουαλικής βίας σε μίσος εναντίον των ευάλωτων ΛΟΑΤ ομάδων” .

Μετά την καταδίκη του Sinaga, οι ΛΟΑΤ ακτιβίστριες/στές επεσήμαναν μια σειρά ομοφοβικών αναφορών και δηλώσεων από τα μέσα ενημέρωσης στα κοινωνικά μέσα. Ο Ισλαμικός συγγραφέας και αντι-φιλελεύθερος ακτιβιστής Akmal Sjafril έγραψε στο Twitter: “Ο βιασμός δεν είναι κάτι καινούργιο και έχει γίνει από τον άνθρωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα … Αλλά το αρχείο βιασμών τώρα έσπασε από τους ομοφυλόφιλους, παρόλο που αυτή η ομάδα είναι πολύ μικρή σε σχέση με το σύνολο.” 

Η Lini Zurlia, εξέχουσα ακτιβίστρια των κουήρ δικαιωμάτων, που εδρεύει στην  Τζακάρτα, δήλωσε ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα έχει καταστραφεί.

“Δεδομένου ότι η υπόθεση πήρε δημοσιότητα, προσωπικά παρενοχλήθηκα ηλεκτρονικά από ανθρώπους, που ανέφεραν ότι ο Sinaga είναι «μέρος του κύκλου μου» και ότι θα τον υπερασπίσω, και είμαι βέβαιη ότι και άλλα [κουήρ] άτομα, που ασχολούνται με τον ακτιβισμό, βιώνουν το ίδιο» .

“[Τα ΜΜΕ] επικεντρώνονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό του Sinaga και όχι στην ίδια την υπόθεση του βιασμού. Επίσης, επηρεάζονται άτομα στην κοινότητά μας, επειδή δέχονται συναισθηματικά επίθεση από την οικογένειά τους, σαν το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι «να είσαι σαν τον Sinaga» .

“Το λυπηρό είναι ότι πιθανότατα αυτό να το ακούσετε μόνο από εκείνα τα άτομα που αγωνίζονται” , δήλωσε ο Dede Oetomo, ένας βετεράνος ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, “Υπάρχουν όμως πολλοί νέοι άνθρωποι – και δουλεύω με πολλούς ως σύμβουλος ομότιμων – που θα εσωτερικεύσουν αυτά τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης και θα πιστέψουν ότι είναι λάθος, ότι είναι αμαρτωλοί” .


Με πληροφορίες από την The Guardian