Την επαναφορά του συστήματος συνταγογράφησης σκευασμάτων ορμονών για τα τρανς πρόσωπα αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.
Η είδηση έγινε γνωστή από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Επισημαίνει, ωστόσο, πως επειδή τα συγκεκριμένα σκευάσματα ορμονών έχουν μεγάλο κόστος (περίπου 200 ευρώ), η συμμετοχή μετά τη συνταγογράφηση (25%) είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα τρανς πρόσωπα που βιώνουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμό από τον χώρο της εργασίας και ζουν στα όρια της φτώχιας. Τονίζει, επίσης, ότι τα τρανς πρόσωπα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στον χώρο της φροντίδας υγείας που επιβάλλουν τη λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων.
Τι είχε γίνει με τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων ορμονών
Το ΣΥΔ είχε επισημάνει ήδη από τον Φεβρουάριο πως για ανεξήγητο –έως τότε– λόγο είχε απαγορευθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης στην κατηγορία F64, της τριπτορελίνης, ενός σκευάσματος απαραίτητο για την ορμονοληψία των τρανς προσώπων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους από τα μέσα Ιανουαρίου.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες το ΣΥΔ κινητοποιήθηκε άμεσα, καταθέτοντας αναλυτικό υπόμνημα προς στον Υπουργό Υγείας κύριο Πλεύρη, στην Αν. Υπουργό κυρία Γκάγκα, καθώς και στη Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κυρία Αγαπηδάκη, για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους, ενώ μετά την ευρεία γνωστοποίηση του θέματος, στις 6 Μαρτίου, κατατέθηκε σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο από 27 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας το επιτακτικό του θέματος.
Μία εβδομάδα αργότερα, έγινε γνωστό στο σωματείο από το Υπουργείο Υγείας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε διότι είχαν ενεργοποιηθεί ορισμένα φίλτρα στις συνταγογραφήσεις, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνταγογραφηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα, ενώ η προσωρινή λύση που βρέθηκε (μέχρι να υπάρξει μόνιμη), ήταν οι ενδοκρινολόγοι να στέλνουν «αίτημα προ-έγκρισης» σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, το οποίο θα εξεταζόταν από τριμελή επιτροπή γιατρών και η έγκριση θα γινόταν εντός 5-10 ημερών
Επειδή όμως αφενός μεν ο ιδιότυπος αυτός τρόπος, αφενός μεν δημιουργούσε ιδιαίτερες επισφάλειες υγείας για τα τρανς πρόσωπα (ενδιάμεσο διάστημα που θα έπρεπε να μείνουν δίχως τις απαραίτητες γι’ αυτά ορμόνες με κίνδυνο να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγείας), αφετέρου διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λειτουργούσε καν αυτό το σύστημα και το πρόβλημα παράμενε χωρίς δυνατότητα συνταγογράφησης, το ΣΥΔ επέμεινε και μετά από συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν με ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας καθώς και με τον κύριο Πρόδρομο Πύρρο, Σύμβουλο στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, τελικώς το ζήτημα λύθηκε οριστικώς, και πλέον τα συγκεκριμένα σκευάσματα ορμονών (τριπτορελίνη – ARVEKAP) μπορούν να συνταγογραφούνται κανονικά και δίχως κανέναν περιορισμό στα τρανς πρόσωπα, όπως γινόταν προηγουμένως, δηλώνοντας την κατηγορία F64.
Ισότιμη πρόσβαση στον χώρο της υγείας
Ενόψει των εθνικών εκλογών, το Σ.Υ.Δ. έθεσε ακόμη φορά τις νομοθετικές και άλλες προβλέψεις που είναι απαραίτητο να ληφθούν ώστε τα τρανς πρόσωπα να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον χώρο της υγείας με σεβασμό στη ταυτότητα φύλου τους:
1. Τροποποίηση του νόμου για την ίση μεταχείριση ώστε η έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου (καθώς και ο σεξουαλικός προσανατολισμός) να συμπεριλαμβάνονται στις πρόνοιες της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης (ν. 4443/2016).
2. Τροποποίηση του κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ώστε να συμπεριλαμβάνει την έκφραση, ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου στη διάταξη απαγόρευσης των διακρίσεων (ν. 3418/2005).
3. Νομοθέτηση για τη πλήρη πρόσβαση των τρανς προσώπων σύμφωνα με τη ταυτότητα φύλου τους στις υπηρεσίες υγείας κατά τρόπο συμβατό με τον ν. 4491/2017 στις εξετάσεις / συνταγογραφήσεις / νοσηλεία που έχουν «έμφυλο» χαρακτήρα.
3. Αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις (ICD-11).
4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου.
5. Απαλοιφή, όπου υπάρχει σε νόμους, των υποχρεωτικών εξετάσεων, ιδίως όταν προβλέπεται αυτές να γίνονται με συνδρομή της αστυνομίας.
7. Πρόβλεψη για τρανς πρόσωπα με μεταναστευτικό/προσφυγικό στάτους.
Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο Πόρισμα της Επιτροπής που εκπόνησε την Εθνική Στρατηγική για την ΛΟΑΤΚΙ+ Ισότητα και επομένως αποτελούν πλέον υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις.