Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας (IHD) ζήτησε έρευνα για τη βαριά αστυνομική απάντηση στις ΛΟΑΤ πορείες που έγιναν στις τουρκικές πόλεις για τον εορτασμό του Pride Month, ανέφερε η Bianet τη Δευτέρα.

Η IHD δημοσίευσε μια αναφορά, που περιγράφει λεπτομερώς μια «επίθεση» της αστυνομίας που είχε ως αποτέλεσμα βασανιστήρια και κακομεταχείριση διαδηλωτριών/τών, καθώς και μια ένδειξη επίσημης ατιμωρησίας μεταξύ των τουρκικών αρχών επιβολής του νόμου. Η IHD σημείωσε ότι κατά τραγική ειρωνεία αυτές οι πράξεις έλαβαν χώρα την Παγκόσμια Ημέρα για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Η δήλωση της IHD ανέφερε ότι “χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, η αστυνομία κακοποίησε και βασάνισε πάνω από 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ΛΟΑΤΙ+ εθελοντριών/ντών του Pride Week και του φωτορεπόρτερ Bülent Kılıç” του Agence France-Presse. Οι αρχές δήλωσαν ότι συνειδητοποίησαν ότι ο Kılıç ήταν δημοσιογράφος μετά τη σύλληψή του, αλλά ο Κιλίς είπε ότι πίστευε ότι οι αξιωματικοί προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν, όπως ανέφερε σε ένα tweet μετά την απελευθέρωσή του.

Για να εξηγήσει τη βία που υπέστησαν οι διαδηλώτριες/τές, η IHD εντόπισε την αιτία εν μέρει στην αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο. Η συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης στοχεύει συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, αλλά οι συντηρητικοί κύκλοι στην Τουρκία δήλωσαν ότι η Σύμβαση υπονομεύει την παραδοσιακή οικογένεια και ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία.

Η Ένωση αναφέρει ότι με την έξοδο από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η κυβέρνηση της Τουρκίας έκανε τους ανθρώπους «ευάλωτους στη βία.»

«Ανακοινώθηκε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπεγράφη για την προστασία των ΛΟΑΤΙ και των γυναικών από τη βία και τις διακρίσεις, ακυρώθηκε ένα βράδυ, και οι άνθρωποι γίνονται ευάλωτοι στη βία αμέσως μετά», σημειώνει η δήλωση.

Η IHD δήλωσε τέλος, ότι με ή χωρίς την ισχύ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, «θα παραμείνει μαζί και δίπλα στα ΛΟΑΤΙ άτομα ενάντια στη βία, στις διακρίσεις, στις απαγορεύσεις, στην περιφρόνηση και στο μίσος.» 

«Η ειρηνική συνάντηση και πορεία είναι δικαίωμα· δε μπορεί να απαγορευτεί» , δήλωσε η IHD.