Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Το δε φετινό θέμα της επετείου είναι «Εκπαιδευτικοί: Η Ηγεσία σε κρίση, επαναπροσδιορισμός του μέλλοντος» (“Teachers: Leading in crisis, reimagining the future”).

Το μήνυμα της Υπουργού

Η υπουργός Παιδείας της χώρας, Νίκη Κεραμέως, έστειλε το μήνυμά της μέσω των social media, στα μέλη του διδακτικού προσωπικού της χώρας.

Μία εικόνα από το πεδίο

Δε θα σταθώ στις συνθήκες που καλούνται τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να λειτουργήσουν και στην αδιαφορία των επίσημων αρχών εν μέσω πανδημίας. Δε θα σταθώ στην υποδειγματική συμπεριφορά τετράχρονων παιδιών νηπιαγωγείου, που όπως μου είπε η φίλη μου η Φωτεινή, νηπιαγωγός, τα παιδιά δεν μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους, δε μπορούν να αναπτύξουν σχέση, “το παιδί με την κοτσίδα” είναι το ένα και “το παιδί με τα γυαλιά” είναι το άλλο. Ούτε θα πω κάτι για την εκκωφαντική αδράνεια του κρατικού μηχανισμού να προετοιμαστεί εδώ και μήνες. Ούτε για τις απειλές προς τις μαθήτριες/τές που τολμούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο σχολείο θα πω.

Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού

Θα σταθώ όμως στο εξής: Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού από την Πολιτεία. Ούτε μία αναφορά ούτε μία μνεία, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και -έστω- σε επίπεδο αιτημάτων. Αόρατα κατ’ επέκταση και τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά των σχολείων, που δεν είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμά τους να φοιτούν με ασφάλεια, ελευθερία (και ορατότητα) στα σχολεία τους, όπως ορίζεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1948, που υποτίθεται ότι γιορτάζεται σήμερα.

Ένα άλλο μήνυμα

Ένα άλλο μήνυμα, προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της εκπαίδευσης της χώρας μας, για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών θα μπορούσε να έλεγε, νομίζω, περίπου τα παρακάτω:

«Για όλα αυτά που ΔΕ διδάσκονται τα παιδιά μας από την προσχολική ηλικία σχετικά με τις πολύχρωμες οικογένειες και το φάσμα των φύλων. Για όλα τα τρανσφοβικά και ομοφοβικά περιστατικά που υπομένετε ή/και που καταγγέλετε, με κατανόηση για τους γονείς και τις/τους συναδέλφους σας, αλλά και με αγώνα ενάντια σ’ ένα απαρχαιομένο και μη συμπεριληπτικό σύστημα εκπαίδευσης, με την αγωνία να παραμείνει λειτουργικό και με ενότητα.

Για τις αρχές και τις αξίες ισότητας, δικαιοσύνης, ισονομίας, εκτίμησης στην ποικιλομορφία, σεβασμό στο διαφορετικό με τις οποίες μπολιάζετε την κάθε νέα γενιά, αλλά και για το πλαίσιο ασφάλειας που δημιουργείτε για τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά μας στα σχολεία και στις τάξεις σας. Για την παρουσία σας, συχνά, ως εκείνο το έμπιστο ενήλικο άτομο για όσα από τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά είναι δυσκολεμένα και έχουν απορείες, δεν έχουν σε ποιον άνθρωπο να μιλήσουν, ή ακόμη έχουν αυτοκτονικές σκέψεις. Για την αγωνία σας να τα βοηθήσετε, να ενημερωθείτε, να εκπαιδευτείτε, να προλάβετε το κακό, να τα σώσετε.

Για την κοινωνική διάσταση που δίνετε στη γνώση που τους μεταδίδετε, μιλώντας τους ενάντια στο μίσος και για την αγάπη για μάθηση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα που εμφυσείτε σε κάθε παιδί. Για όλην την προσπάθεια που καταβάλατε κάθε χρονιά, όχι μόνο φέτος μέσα στην πανδημία, αλλά ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ δίνοντας τον αγώνα σας με τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τις δήθεν κανονικότητες και τις σαφείς δυσλειτουργικές, και άκαμπτες αποφάσεις. Για τη δημιουργία νησίδων δυνατοτήτων για διεργασία και αλλαγή, και για την έμπνευση και δημιουργία νέων cis στρέιτ συμμάχων. Για όλον τον φόβο κι όλον τον θυμό που καλείστε να αντέξετε, να σηκώσετε, να κατανοήσετε, να ξεπεράσετε, να αφήσετε, και να προχωρήσετε παρακάτω.

Για κάθε προσπάθεια που συνεχίζετε να καταβάλλετε ακόμη κι όταν δέχεστε διακρίσεις, ακόμη κι όταν δε γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά σας ή/και ο σεβασμός της προσωπικότητά σας, ακόμη κι όταν δεν εισακούγονται τα αιτήματά σας για εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, για επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, για εισαγωγή των αρχών της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, για σεβασμό της ταυτότητας φύλου όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας, ή ακόμη κι όταν η φωνή σας δεν φτάνει να ακουστεί καν… Για όλα αυτά και για πολλά αλλά…

Σήμερα, γιορτάζουμε ΚΑΙ τα ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαιδευτικά μέλη μας, που υψώνουν καθημερινά το ανάστημά τους σε ένα σύστημα εκπαίδευσης, για το οποίο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αόρατα. Εκ μέρους όλων, σας ζητάμε από καρδιάς συγγνώμη για όλα αυτά! Και σας ευχαριστούμε για τη δύναμη και το κουράγιο σας να συνεχίζετε! Είμαστε μαζί σας!» 

Κλεοπάτρα Οικονομίδου