ΕΜΣΤ: Δείτε το πρόγραμμα του Νοεμβρίου

13/11/2023
από
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μας υποδέχεται μ’ ένα γεμάτο πρόγραμμα και τον Νοέμβριο, ξεκινώντας με την προβολή της ταινίας NAN GOLDIN – “All the Beauty and the Bloodshed”.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία NAN GOLDIN – “All the Beauty and the Bloodshed”, στις 19:00 & 21:00. Αίθουσα προβολών: ΜΕΣΟΠΑΤΩΜΑ.

Στις 15 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν από την επίσημη έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η StraDa, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζουν σε δύο αποκλειστικές δωρεάν προβολές την αριστουργηματική ταινία ΟΛΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ | All The Beauty and the Bloodshed – μια βαθιά πολιτική και επιδραστική ταινία της, βραβευμένης με Όσκαρ για το CITIZENFOUR, Laura Poitras. Η ταινία, η οποία κατέκτησε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, σκιαγραφεί την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Nan Goldin. Ταυτόχρονα, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να καταγγείλει και να αποκαλύψει τη δυναστεία μεγιστάνων της φαρμακοβιομηχανίας, που ήταν υπεύθυνη για την ολέθρια δράση των οπιοειδών OxyContin, υπαίτιων για τον θάνατο περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στις ΗΠΑ. Με μια ταινία, συγκλονιστική σε πολλά επίπεδα, η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός Laura Poitras, αφηγείται το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μετατρέποντας το προσωπικό του βίωμα και τραύμα σε ελπίδα για τους άλλους, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η πράξη αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η υπέρτατη πολιτική πράξη.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο Μουσείο μισή ώρα πριν από κάθε προβολή.


ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΑ

Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στην ομαδική έκθεση, οι Phantom Investigations (η Ινώ Βαρβαρίτη και ο Γιάννης Δελαγραμμάτικας) επιχειρούν μια επιτελεστική διάλεξη βασισμένη στο Καλλιτεχνικό Αρχείο του ΕΜΣΤ, εστιάζοντας στο εικαστικό έργο και τη ζωή της Μπίας Ντάβου, της Ναυσικάς Πάστρα και της Χρύσας. Η δράση τους Κάθε σχέση ανήκει σε άλλες σχέσεις (2023), δημιουργεί δυνητικά ένα νέο αρχειακό μοτίβο από καινούργιες συρραφές και διασυνδέσεις των τεκμηρίων του αρχείου, ώστε να συνομιλήσει με τα έργα της έκθεσης. Μια δυναμική προσωρινή αρχειακή ακολουθία, η οποία αποτελεί ένα είδος παρέμβασης για κριτικούς αναστοχασμούς και διαλεκτικούς μετασχηματισμούς.

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του 4ου ορόφου, 18:30-19:30 & 20:00-21:00.


3 137 (ΠΑΚΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ-ΚΟΣΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα η παρουσίαση βιβλίου & θα γίνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το αρχείο της Διαχάντης. Προβολές από τις 17:00. Παρουσίαση της έκδοσης στις 18:00. ΦΟΥΑΓΙΕ & ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ-ΜΕΣΟΠΑΤΩΜΑ.

Εορτασμός για την κυκλοφορία της έκδοσης Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως (επιμέλεια 3 137, εκδ. Paraguay, Παρίσι, 2023) στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Συζήτηση με τα ιδρυτικά μέλη του artist run space 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου) στο φουαγιέ του ΕΜΣΤ και προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το προσωπικό αρχείο της εικαστικού Διοχάντης στην Αίθουσα Προβολών του ΕΜΣΤ.

Η έκδοση Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως αφορά καλλιτεχνικές πρακτικές και έργα από τη δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα και αναζητά τον αντίκτυπό τους στο σήμερα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα συζητηθούν διαγενεακά ερωτήματα που μεταμορφώνονται και επανεμφανίζονται ξανά και ξανά στην ελληνική τέχνη από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η συζήτηση να μετατοπιστεί από την παγιωμένη αναφορά της ελληνικής τέχνης στην διεθνή ιστορία τέχνης, σε πιο τοπικά χαρακτηριστικά. Το υλικό που θα προβληθεί είναι τμήμα της πλούσιας και σημαντικής συλλογής της Διοχάντης, με καταγραφές σε φιλμ Super 8 που έχει πραγματοποιήσει η ίδια από ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων/-ίδων καλλιτεχνών/-έχνιδων κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και Ελλήνων/-ίδων και ξένων καλλιτεχνών/-έχνιδων στην Αθήνα, από το 1977 μέχρι το 1986.


ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου το μουσικό σύνολο dissonArt ensemble ερμηνεύει τα έργα Κόττος (1977), Χάρισμα (1971) και Ιχώρ (1979) του ΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ. Στις 14:00, 16:00, 18:00.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τη συνεργασία της με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζοντας έναν νέο κύκλο συναυλιών στο πλαίσιο των έκθεσεων του ΕΜΣΤ για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, τον Ιάννη Ξενάκη.

Στις τρεις συναυλίες μικρής διάρκειας, το δραστήριο μουσικό σύνολο dissonArt ensemble με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από τους σοβαρότερους «πρεσβευτές» της σύγχρονης μουσικής στον ελλαδικό χώρο, θα ερμηνεύσει τρία εμβληματικά έργα του Ιάννη Ξενάκη σε χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στις 14:00, 16:00 και 18:00.

Η πρώτη συναυλία (διάρκειας 15 λεπτών) περιλαμβάνει τα έργα Κόττος για σόλο βιολοντσέλο (1977) και Χάρισμα για κλαρινέτο και βιολοντσέλο (1971) και θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του ΕΜΣΤ στις 14:00. Στον ίδιο χώρο, στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία (διάρκειας 15 λεπτών) όπου θα παρουσιαστούν τα έργα Ιχώρ για τρίο εγχόρδων (1978) και Χάρισμα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την τρίτη συναυλία (διάρκειας 20 λεπτών) και τα έργα Κόττος και Ιχώρ στον 2ο όροφο του ΕΜΣΤ στις 18:00.

Ερμηνεύουν τα μέλη του dissonArt ensemble Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Θοδωρής Πατσαλίδης (βιολί), David Bogorad (βιόλα) και Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο).


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ VIRON EROL VERT

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Viron Erol Vert. 19:30-23:00: Ζωντανή μουσική σε επιμέλεια του KRAMA. Στον 3ο όροφο, PROJECT ROOM 1.

Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert στην Ελλάδα, με τίτλο The Hermit. Η επιτόπια εγκατάσταση του Vert, που δημιουργήθηκε ειδικά για το Μουσείο, είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη. Στόχος της είναι να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της πρακτικής του πρωτοποριακού συνθέτη, αρχιτέκτονα και μαθηματικού, καθώς και να αναδείξει την επιρροή που άσκησε στους σύγχρονους δημιουργούς.

Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό, διαδραστικό περιβάλλον με αισθητική επηρεασμένη από κλαμπ του Βερολίνου, ο οποίος θα γεμίσει με ήχους που θα συνθέσουν σύγχρονοι πειραματικοί μουσικοί (Έλληνες και διεθνείς). Ο Vert προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν και να απολαύσουν το ηχητικό και οπτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει.


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) – Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα
Είσοδος: Ελεύθερη (δελτία εισόδου για NAN GOLDIN – “All the Beauty and the Bloodshed”)

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ.
Δες και αυτό!