Όταν ο Τιερί Ντελεσέρ έψαχνε διαμέρισμα πριν 30 χρόνια, έπρεπε να συστήνει τον σύντροφό του ως “ξάδερφο”, προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία του στο σπίτι.
Ο 56χρονος ιστορικός εξακολουθεί να θυμάται της συζητήσεις με τους «καχύποπτους» κτηματομεσίτες στην Ελβετία, όπου η αστυνομία διατηρούσε ακόμη μητρώα ομοφυλοφίλων.
Τρεις δεκαετίες αργότερα και η χώρα ετοιμάζεται να επιτρέψει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, αν φυσικά το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει θετικό αποτέλεσμα.
“Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Ντελεσέρ, ειδικός στην queer ιστορία της Ελβετίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.
Η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1942, αλλά πολυάριθμες τοπικές και περιφερειακές αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν να τηρούν «μητρώα ομοφυλοφίλων», μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Αυτά τα μητρώα αποσκοπούσαν στον “έλεγχο της εκτροπής και της ηθικής”, εξηγεί ο Ντελεσέρ, προσθέτοντας ότι είχαν τρομερές επιπτώσεις στη ζωή αυτών που αναφέρονταν.
“Εάν κάποιος καταδικαζόταν για κλοπή και αναφερόταν σ΄αυτά τα μητρώα, η ομοφυλοφιλία αποτελούσε πρόσθετη απόδειξη της ανηθικότητάς του”.
“Εάν ένας ομοφυλόφιλος έκανε αίτηση για ενοικίαση διαμερίσματος, δεν θα το έπαιρνε. Αν ένας ομοφυλόφιλος ήθελε δουλειά στον δημόσιο τομέα, δεν θα την έπαιρνε”.
Σύμφωνα με τον Ντελεσέρ μόνο η Ζυρίχη και η Βασιλεία ανακοίνωσαν δημόσια ότι καταργούν τα μητρώα, το 1979 και το 1980.
Ο ίδιος, μάλιστα, κατάφερε να βρει χειρόγραφες σημειώσεις σε αστυνομικά έγγραφα, στα οποία οι αξιωματικοί ζήτησαν τη δημιουργία «φακέλων» για ομοφυλόφιλους που συνελήφθησαν μετά τη διάπραξη κάποιου αδικήματος.
Ο Ντελεσέρ είπε ότι είχε βρει, επίσης, μαρτυρία από έναν επίτροπο που ανέφερε ότι περίπου 200 ομοφυλόφιλοι καταγράφονταν στη Ζυρίχη κάθε χρόνο.
Το τμήμα επίσημων αρχείων της Ζυρίχης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτά τα μητρώα φυλάσσονταν για εσωτερική αστυνομική χρήση και πλέον έχουν καταστραφεί.
Ένας λογαριασμός από κάποιον πληροφοριοδότη που δημοσιεύτηκε στα ελβετικά μέσα τον Απρίλιο του 1990 ενημέρωσε για πρώτη φορά την κοινή γνώμη για την ύπαρξη ενός από αυτά τα μητρώα στη Βέρνη, με την κατακραυγή να ωθεί τις αρχές να το αποσύρει.
Σε επικοινωνία της με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία της Βέρνης δήλωσε ότι είχε κάνει εσωτερική έρευνα, αλλά “δεν μπόρεσε να βρει πληροφορίες σχετικά με αυτό το μητρώο”.
Ένα δημοψήφισμα στις αρχές του περασμένου έτους αποφάσισε να ποινικοποιήσει τις πράξεις ομοφοβίας και προς το τέλος του έτους, το κοινοβούλιο ψήφισε τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων.
Ο νόμος αυτός είχε ως στόχο να ευθυγραμμίσει επιτέλους την Ελβετία με ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.
Όμως, οι αντίπαλοι του νόμου ζήτησαν δημοψήφισμα στο άμεσο δημοκρατικό σύστημα της χώρας, σε μια προσπάθεια να τον εμποδίσουν.
Ωστόσο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελβετών υποστηρίζει την ισότητα στον γάμο.
Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν ήδη να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελβετία, το οποίο όμως δεν παρέχει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο.
Η ισότητα στον γάμο θα το διορθώσει αυτό, επιτρέποντας στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν. Θα δώσει, επίσης, πρόσβαση σε λεσβιακά ζευγάρια στη δωρεά σπέρματος.
Αυτοί που αντιτίθενται προέρχονται κυρίως από το λαϊκιστικό δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα. Σε πολλές, μάλιστα, ελβετικές πόλεις έχουν κολλήσει αφίσες που κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση των παιδιών» και προειδοποιούν ότι ο νόμος θα «σκοτώσει τον ρόλο του πατέρα».
με πληροφορίες από AFP