Τόσο ο πρίγκιπας Χάρι όσο και ο Έλτον Τζον βρέθηκαν στο δικαστήριο τη Δευτέρα, καθώς άρχισαν οι διαδικασίες για μια εκρηκτική αγωγή εναντίον του εκδότη της Daily Mail, Associated Newspapers.

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε πέρυσι, ισχυρίζεται ότι η Associated Newspapers ήταν υπεύθυνη για «αποτρόπαια εγκληματική δραστηριότητα και σοβαρές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής» στις προσπάθειές της να βγάλει βρώμα από διασημότητες. Οι ισχυρισμοί στη μήνυση περιλαμβάνουν την τοποθέτηση συσκευών ακρόασης στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των θυμάτων, την παραβίαση τηλεφωνικών κλήσεων και την πληρωμή της αστυνομίας για πληροφορίες.

Οι ηθοποιοί Sadie Frost και Elizabeth Hurley, ο σκηνοθέτης David Furnish και η Doreen Lawrence, της οποίας ο γιος σκοτώθηκε σε ρατσιστική επίθεση το 1997, είναι μεταξύ των ατόμων υψηλού προφίλ που συμμετείχαν στη νομική δράση.

Η μήνυση είναι μόνο μία από τις τρεις που έχει ασκήσει ο Δούκας του Σάσεξ εναντίον μεγάλων εκδοτών εφημερίδων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των News Group Newspapers του Rupert Murdoch και της Mirror Group Newspapers.

Για να είμαστε σαφείς, η Associated Newspapers αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εναντίον της. Όταν κατατέθηκε η μήνυση, ο εκδότης χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παράλογες συκοφαντίες» και είπε ότι «τους διαψεύδει εντελώς και κατηγορηματικά».

Τώρα εναπόκειται στον δικαστή από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να καθορίσει εάν η υπόθεση θα προχωρήσει ή θα απορριφθεί, όπως έχει προτείνει η Associated Papers.

Η ακρόαση της Δευτέρας ήταν η πρώτη εδώ και τέσσερις ημέρες προδικαστικών ακροάσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, στις οποίες ο δικαστής θα ακούσει τα επιχειρήματα πριν από την έκδοση απόφασης.

Η παρουσία του πρίγκιπα Χάρι και του Έλτον Τζον, η οποία έγινε εξ ολοκλήρου με δική τους βούληση και δεν απαιτείται από το νόμο, τροφοδότησε την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα, στρέφοντας το βλέμμα του Τύπου στην προκαταρκτική ακρόαση. Οι εμφανίσεις τους ήταν πρώτη είδηση σε μια σειρά από ειδησεογραφικούς ιστότοπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακόμη και η Daily Mail δημοσίευσε άρθρο για την άφιξή τους στο δικαστήριο.

Εκπρόσωπος του πρίγκιπα Χάρι είπε στο Reuters ότι ο δούκας του Σάσεξ ήθελε να είναι παρών για να σηματοδοτήσει την υποστήριξη του κοινού για την υπόθεση. Με άλλα λόγια, παρευρέθηκε για να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στην υπόθεση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα χρησιμοποιούσε τη διασημότητά του για να τραβήξει την προσοχή σχετικά με τη μήνυση. Έχει περάσει χρόνια κάνοντας κριτική στα ταμπλόιντ μέσα ενημέρωσης και έχει μιλήσει ανοιχτά για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στην οικογένειά του.

Όπως είπε ο δικηγόρος της υπόθεσης τη Δευτέρα, ο Χάρι «θεωρεί ότι οι παράνομες ενέργειες του Associated ισοδυναμούν με μείζονα προδοσία των υποσχέσεων που δόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους μετά τον τραγικό και πρόωρο θάνατο της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997».