Ελλάδα: Ίση μεταχείριση για όλους, εκτός αν είσαι ΛΟΑΤΚΙ+

20/02/2023
Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροποποίηση του Ν.4443/2016 της ίσης μεταχείρισης έτσι ώστε να θωρακίζονται τα δικαιώματα των ΑμεΑ συνανθρώπων μας σε όλα τα πεδία (της εργασίας των κοινωνικών παροχών, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, της στέγασης). Στην τροποποίηση αυτή δυστυχώς, όμως, δεν περιλαμβάνονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη (Σ.Υ.Δ.), δήλωσε:

«Από την ίδρυση του ΣΥΔ, αυτό που πάντα τόνιζε η Μαρίνα Γαλανού, ήταν η αναγκαιότητα της προσθήκης τόσο της έκφρασης, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου, όσο και του σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλα τα πεδία. Στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη στέγαση, στην παροχή υπηρεσιών και αγαθών.

Το 2016, με την αναθεώρηση του τότε νόμου, είχαν προστεθεί η ταυτότητα φύλου καθώς και τα χαρακτηριστικά φύλου ως έδαφος απαγόρευσης των διακρίσεων στον χώρο της εργασίας και της απασχόλησης. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε σε άλλα πεδία της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, όπως την παροχή υπηρεσιών και αγαθών, την εκπαίδευση, την υγεία και την στέγαση, όπου εξακολουθούν να απουσιάζουν μέχρι και σήμερα.

Έτσι ο νομοθέτης περιφρονώντας ξεκάθαρα Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως πχ. την Σύσταση 2010(5) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και το Πόρισμα της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο του 2021, δεν συμπεριέλαβε τα ΛΟΑΤΚΙ+ ενώ κάλλιστα το θέμα θα μπορούσε να λυθεί οριζόντια.

Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ είναι θεμελιώδες να υπάρχει προστασία και σε όλα τα πεδία, καθώς ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα αντιμετωπίζουν μία σειρά από διακρίσεις. Με το ΣΥΔ άπειρες φορές έχουμε δώσει στη δημοσιότητα θεμελιώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεων στον χώρο της παροχής υπηρεσιών και αγαθών με αρνήσεις παροχής υπηρεσιών λόγω της ταυτότητας φύλου των προσώπων, στην στέγαση με άρνηση ενοικίασης στέγης σε τρανς συνανθρώπους με βάση μόνο την ταυτότητα φύλου, στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης όπου πολλοί τρανς άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση, υποτιμητικές συμπεριφορές, παρενοχλήσεις ή και ακραίες διακρίσεις.

Θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο πλευρά της Μαρίνας, σε συναντήσεις που κάναμε με όλα τα κόμματα και συζητήσουμε -πέραν των άλλων- και για την τροποποίηση του νόμου της ίσης μεταχείρισης ώστε να συμπεριληφθούν σε όλα τα πεδία και τα ΛΟΑΤΚΙ+, αυτό που παίρναμε ως απάντηση ήταν πως, αν σε περίπτωση συμπεριλάμβαναν τα ΛΟΑΤΚΙ+, αυτό θα έπρεπε να γίνει και για τα ΑμεΑ. Όμως επειδή αυτό θα κόστιζε στο κράτος πολλά χρήματα, λόγω του ότι θα έπρεπε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν προσβάσιμες για τους ΑμεΑ συνανθρώπους μας, να μπουν μπάρες κλπ, ήθελε το χρόνο του.

“Δώστε μας χρόνο”, θυμάμαι χαρακτηριστικά να λένε στη Μαρίνα.

Ο χρόνος έφτασε, και πριν τρεις μέρες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι πλέον νόμος του κράτους (Ν.5023/2023)με τίτλο: “Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία”, χωρίς όμως να συμπεριληφθούν σε αυτό τα ΛΟΑΤΚΙ+.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που συνέβη αυτό. Ο χρόνος δόθηκε, η μεγάλη ευκαιρία όμως χάθηκε».

Αδιανόητη η μη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου, οποίος έγραψε στο Facebook:

«Αυτό που συνέβη στην Βουλή με τον νόμο για την ίση μεταχείριση (ν.4443/2016) είναι πραγματικά αδιανόητο.

Όλα τα χρόνια η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα διαμαρτύρεται που η απαγόρευση διακρίσεων βάσει αυτού του νόμου περιορίζεται στον εργασιακό τομέα, ενώ η απαγόρευση διάκρισης λόγω φυλετικής και εθνικής καταγωγής επεκτείνονται και στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παροχής αγαθών ή υπηρεσιών που διατίθενται συναλλακτικά στο κοινό (π.χ. στέγαση).

Όλα τα χρόνια ο αντίλογος ήταν ότι αν ο νομοθέτης επεκτείνει την προστασια για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και στους άλλους τέσσερις τομείς, θα πρέπει αναγκαστικά να το κάνει και για τα ΑμεΑ, πράγμα όμως που επιβάλλει ένα μεγάλο κόστος στο κράτος, γιατί πρέπει παντού να μπουν ράμπες και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν προσβάσιμες.

Τώρα, λοιπόν, ψηφίστηκε η μεγάλη τροποποίηση του Ν.4443/2016 έτσι ώστε η απαγόρευση διακρίσεων για τα ΑμεΑ να επεκτείνεται και στους τέσσερις τομείς που είχαν εξαιρεθεί.

Βρέθηκαν φαίνεται η πόροι. Αλλά, ως δια μαγείας, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ακόμη δεν προστατεύονται στους 4 τομείς! Τα ξέχασε ο νομοθέτης.

Πρόκειται για τον Ν.5023/2023 (ΦΕΚ της 17.2.2023), με τίτλο “Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία.”

Δεν υπάρχει φυσικά καμία αντιπαλότητα στις κοινότητες, οι οποίες τέμνονται, αφού υπάρχουν ΑμεΑ ΛΟΑΤΚΙ όπως είναι γνωστό που υφίστανται και πολλαπλές διακρίσεις.
Ωστόσο, ειδικά για την επέκταση του ν.4443/2016 ώστε να περιλαμβάνει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ο Πρωθυπουργός έχει την Έκθεση της Επιτροπής ΛΟΑΤΚΙ Ισότητας από τον Ιούνιο του 2021 που εισηγείται ακριβώς αυτό το πράγμα. Γιατί δεν το κάνει;»

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!