Έκτο άτομο θεραπεύτηκε από τον HIV αλλά με διαφορετικό τρόπο

523

Ένα ακόμη άτομο, το έκτο μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει θεραπευτεί από τον HIV μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Ωστόσο, ο λεγόμενος «Geneva Patient» φαίνεται να διαφέρει ελαφρώς από τις άλλες περιπτώσεις. Δεν έλαβε βλαστοκύτταρα από κάποιο άτομο με γενετική μετάλλαξη που δημιουργεί ανοσία στον HIV.

Ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων έχει φυσική, γενετική ανοσία στον HIV.

Εάν κάποιο άτομο με HIV χρειάζεται μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και λάβει τα κύτταρα από κάποιον με ανοσία, μπορεί να θεραπευτεί από τον HIV. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα ουσιαστικά επανεκκινείται από το μηδέν μέσω αυτής της γενετικής τροποποίησης.

Αυτό έχει παρατηρηθεί πέντε φορές στο παρελθόν. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει επεκταθεί για να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους είναι απλός. Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων είναι επικίνδυνες διαδικασίες οι οποίες επηρεάζουν και στην ουσία εξαλείφουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Όσοι υποβάλλονται σε αυτές μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους για να μην απορριφθούν οι ιστοί από τον οργανισμό τους. Επίσης, είναι εξαιρετικά δαπανηρές. Για αυτόν τον λόγο, συνήθως υποβάλλονται σε αυτήν τη διαδικασία μόνο άτομα που έχουν τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία και το σάρκωμα.

Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να ασχολούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς είναι πιθανό να τους βοηθήσει να βρουν μια παρόμοια αλλά πιο πρακτική θεραπεία για τον HIV.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη περίπτωση διαφορετική είναι ότι ο «Geneva Patient» δεν έλαβε μεταμόσχευση από κάποιον που έχει τη μετάλλαξη το γονιδίου «CCR5», το οποίο είναι το γενετικό σφάλμα που εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στα κύτταρα.

Ο ασθενής έχει πλέον διακόψει την αντιρετροϊκή αγωγή για 20 μήνες. Δεν παρουσιάζει σημάδια υποτροπής του HIV στον οργανισμό του.

«Υπέροχο και μαγικό»

Ο άνδρας αυτός που ζει στην Ελβετία και είναι γύρω στα 50, διαγνώστηκε με HIV το 1990. Σε δήλωσή του στον Τύπο είπε: «Αυτό που μου συνέβη είναι υπέροχο και μαγικό. Μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον».

Οι πλήρεις πληροφορίες για την υπόθεση θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα σχετικό συνέδριο (IAS 2023) στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Ωστόσο, πριν από αυτό, ο Δρ. Asier Sáez-Cirión του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, περιέγραψε τι είχε συμβεί.

«Όλοι οι δείκτες της λοίμωξης από τον HIV μειώθηκαν πολύ γρήγορα, έως ότου έγιναν μη ανιχνεύσιμοι μέσα σε λίγους μήνες. Μέχρι σήμερα, 20 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας, το άτομο αυτό δεν έχει παρουσιάσει ιογενή ανάκαμψη».

Ο Sáez-Cirión συνέχισε: «Όλοι οι ανοσολογικοί δείκτες που αναλύσαμε δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν προϊόντα του HIV».

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι κάποια μικροσκοπική ποσότητα HIV μπορεί να κρύβεται μέσα στο σώμα του άνδρα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να βρουν κανένα ίχνος του.

Δεν είναι ακόμη σαφές προς τα που θα κινηθούν οι έρευνες. Προς το παρόν, οι ερευνητές θέλουν να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν γιατί και πώς εξαφανίστηκε ο HIV. Αναρωτιούνται αν άλλα φάρμακα που έπαιρνε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την πρόληψη της απόρριψης της θεραπείας, μπορεί να συρρίκνωσαν το ιικό φορτίο του HIV σε σημείο που να εξαφανιστεί.

«Το άτομο αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται στενά τους επόμενους μήνες έως και χρόνια», δήλωσε η συμπρόεδρος του International AIDS Society, καθηγήτρια Sharon Lewin του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.