Η έκθεση εξετάζει βασικά ιατρικά ευρήματα, έρευνες για την τεστοστερόνη, και μύθους για τρανς αθλήτριες/τές, που υπάρχουν στον αθλητισμό.

Μια νέα έκθεση, που ανατέθηκε από το Καναδικό Κέντρο Ηθικής στον Αθλητισμό καταδεικνύει ότι οι τρανς αθλήτριες δεν έχουν κανένα εγγενές πλεονέκτημα, έναντι των ομολόγων τους cisgender, στα ελίτ αθλήματα.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επισκόπηση της έρευνας 2011-2021, σχετικά με βασικά ιατρικά ευρήματα, επιδράσεις της τεστοστερόνης στο σώμα, το ιστορικό των κατηγοριών φύλου στον αθλητισμό, μύθους για τρανς αθλήτριες/τές, και αναφορές για διακρίσεις και βία κατά των τρανς γυναικών.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι τρανς γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τον αθλητισμό με βάση ψευδείς έρευνες και τρανσφοβικές πολιτικές. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» που υποδηλώνουν ότι «η πολιτική της ελίτ στον αθλητισμό γίνεται μέσα σε τρανς-μισογυνικά, μισογυνικά, ρατσιστικά, γεωπολιτικά πολιτιστικά πρότυπα».

Τον περασμένο χρόνο, αρκετοί αθλητικοί φορείς έλαβαν αποφάσεις, που απαγορεύουν τρανς αθλήτριες/τές από τα ελίτ αθλήματα, ακόμη και μετά την ενημέρωση των πολιτικών της από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), για να διευκρινιστεί, ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι οι τρανς γυναίκες έχουν αυτόματο πλεονέκτημα στον αθλητισμό, όταν ανταγωνίζονται cisgender γυναίκες.

Όταν ανακοινώνουν αυτές τις απαγορεύσεις, τα αθλητικά σωματεία, συχνά ισχυρίζονται ότι ένα σώμα, που βρίσκεται σε “ανδρική εφηβεία” έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως αυξημένο μέγεθος πνευμόνων, και οστική πυκνότητα, αλλά η επιστημονική βιβλιογραφία δεν βρίσκει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν πλεονέκτημα.

Όπως περιγράφει αυτή η νέα έκθεση κοινωνικοί παράγοντες, όπως η διατροφή και η προπόνηση, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

Πιο πρόσφατα, η Ένωση Ράγκμπι της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε ράγκμπι επαφής σε γυναικείους αγώνες, που ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου 2023. Κατά την ανακοίνωση της απόφασής τους, η Ένωση Ράγκμπι της Σκωτίας υποστήριξε ότι «…επέβαλαν τέτοιους περιορισμούς επιλεξιμότητας μόνο με βάση τις παρεχόμενες οδηγίες», αλλά αυτή η νέα έκθεση υποδηλώνει ότι οι τρανς γυναίκες έχουν στοχοποιηθεί άδικα.

Ομοίως, τον Αύγουστο του 2022, η IRFU απαγόρευσε στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στην κατηγορία επαφής γυναικών, με την απόφαση να λαμβάνεται «με βάση ιατρικά και επιστημονικά στοιχεία και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Ράγκμπι». Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε σε δύο τρανς γυναίκες, που ήταν εγγεγραμμένες στο ράγκμπι επαφής γυναικών, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.