Η Ιαπωνία πρόκειται να αποκτήσει νέο πρωθυπουργό και συγκεκριμένα δύο υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων της χώρας, και να προχωρήσουν σε νομοθεσία για την ισότητα στον γάμο.

Αφού ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga αποφάσισε να παραιτηθεί, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) πρόκειται να επιλέξει διάδοχο σήμερα Τετάρτη (29 Σεπτεμβρίου).

Οι εκλογές είναι μια «ιστορική στιγμή» για την Ιαπωνία -όχι μόνο επειδή οι δύο από τους τέσσερις υποψήφιους είναι γυναίκες, αλλά και επειδή δύο υποψήφιοι υποστηρίζουν την ισότητα στον γάμο.

Ο Alexander Dmitrenko είναι συνιδρυτής και συν-πρόεδρος των Δικηγόρων για τη ΛΟΑΤΚΙ+ Allies Network (LLAN) και σύμβουλος της Freshfields Bruckhaus Deringer στο Τόκιο. Στο PinkNews δήλωσε ότι οι σημερινοί «πρωτοπόροι» στις εκλογές είναι ο Fumio Kishida, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο Taro Kono, μέλος του υπουργικού συμβουλίου, υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς.

Ο Kono ήταν η πρώτη και «αρκετά σημαντική» φωνή από το LDP που μίλησε υποστηρικτικά για την ισότητα στον γάμο. Ακόμη και πριν από τον αγώνα για την ηγεσία, ο Kono έγινε πρωτοσέλιδο στην Ιαπωνία όταν είπε: «Θα υποστηρίξω την ισότητα των γάμων.»

«Το LDP δεν είναι το πιο προοδευτικό από τα κόμματα, αλλά έχει πολύ διαφορετική συμμετοχή», δήλωσε ο Dmitrenko στο PinkNews. «Το να βγει ο Kono κατά τη διάρκεια του αγώνα ηγεσίας του και να εκφράσει την υποστήριξή του για την ισότητα των γάμων είναι, κατά τη γνώμη μου, δείγμα ηγεσίας.»

Δήλωσε ότι ο Kono είναι ένας «πολύ βιώσιμος υποψήφιος» με «πολλά κατώτερα μέλη του κόμματος να τον υποστηρίζουν» και είναι «πολύ συμπαθής» στην ιαπωνική κοινωνία.

Οι Sanae Takaichi και Seiko Noda είναι οι πρώτες γυναίκες που για περισσότερο από μια δεκαετία προσβλέπουν την ηγεσία στο LDP. Η Noda είπε ότι υποστηρίζει τους γκέι γάμους και σε πρόσφατη προεκλογική της ομιλία, δήλωσε ότι θέλει να δει περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να «μπαίνουν στο επίκεντρο» της κοινωνίας.

«Επιδιώκω να δημιουργήσω μια κοινωνία διαφορετικότητας έχοντας στο επίκεντρο τα άτομα στα οποία δεν έχουν δοθεί κύριοι ρόλοι στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών, ατόμων με αναπηρία και ΛΟΑΤΚΙ», εξήγησε η Noda, σύμφωνα με το ABC News.

Ωστόσο, ο Dmitrenko σχολίασε ότι η  Noda είναι πιθανώς η «λιγότερο αγαπητή για να κερδίσει» καθώς άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Kono, έχουν περισσότερη υποστήριξη στο κόμμα.

Σύμφωνα με τον Dmitrenko, η Takaichi δεν έχει διαφωνήσει ανοιχτά για το θέμα των γκέι γάμων, αλλά αντίθετα επανέλαβε ότι η «τρέχουσα κατάσταση του νόμου της χώρας» είναι ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ δεν μπορούν να παντρευτούν.

«Και αυτή ήταν η απάντηση που δεν είναι στην πραγματικότητα απάντηση».

Τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν τον νέο ηγέτη και πρωθυπουργό και οι δημοσκοπήσεις ευνοούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Kishida.

Ο Dmitrenko είπε ότι ο Kishida “δεν έχει αποφασίσει” για τους γκέι γάμους, λέγοντας ότι “θα προτιμούσε να ακούει διάφορες απόψεις για το θέμα”.

Επί του παρόντος, το σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει τον γάμο ως βασισμένο στην «αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων.»

Αλλά σε μια απόφαση-ορόσημο νωρίτερα φέτος, ένα περιφερειακό δικαστήριο στην περιφέρεια Σαπόρο δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι «αντισυνταγματικός».

Η απόφαση, ωστόσο, θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό συμβολική.

Σε σύγκριση με πολλές άλλες ασιατικές χώρες, η Ιαπωνία είναι σχετικά προοδευτική όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με την ομοφυλοφιλία να είναι νόμιμη από το 1880. Αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχουν νόμοι που να εμποδίζουν τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον χώρο εργασίας ή τη στέγαση, και η προκατάληψη κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στη χώρα.

Πάνω από εκατό κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων κάλεσαν την ιαπωνική κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τις διακρίσεις ,λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, τα αιτήματά τους έμειναν αναπάντητα και δεν έχει ακόμη θεσπιστεί τέτοια νομοθεσία.

Ο Akira Nishiyama, εκτελεστικός αξιωματούχος της Ιαπωνικής Συμμαχίας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ Νομοθεσία (J-ALL), μια ομπρέλα οργάνωση 80 ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι για να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ιαπωνία, ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει «να πρωτοστατήσει» και να νομοθετήσει.