Ως γκέι άνδρας έχω δεχθεί αυτή την ερώτηση περισσότερες φορές και από όσες έχω φάει μεσημεριανό. “Top ή Bottom;”

Κανένα, όμως, απ΄αυτά τα δύο δεν περιγράφουν ακριβώς αυτό που είμαι, οπότε η απάντηση μου πάντα είναι κάπου ανάμεσα σε ένα μουρμητό και σε ένα σήκωμα των ώμων.

Στην πραγματικότητα είμαι “side”, ένας όρος που επινοήθηκε από τον Αμερικανό ψυχοθεραπευτή και σεξολόγο Joe Kort για να περιγράψει εκείνους, όπως εγώ, για τους οποίους το διεισδυτικό σεξ δεν λέει τίποτα.

Το να εμπλέξεις το “ραδάκινο” (σ.σ. κώλο) είναι επίπονο, αλλά όσον αφορά τη “μελιτζάνα”, ας πούμε απλώς ότι τα χέρια και τα στόματα καταλαβαίνουν πάντα καλύτερα την εργασία. Για να συνεχίσω τη μεταφορά του φαγητού: αν μιλάμε για ένα δείπνο, θα προτιμούσα να έμενα στα ορεκτικά, αντί να περάσω στο κυρίως γεύμα.

Ομολογώ ότι έκανα πολύ σεξ στα 20 μου – διεισδυτικό σεξ.

Χρειάστηκα, βλέπετε, αρκετό χρόνο για να συνειδητοποιήσω ότι αυτό που η κοινωνία ονομάζει προκαταρκτικά παιχνίδια είναι, για μένα, απείρως πιο σέξι από το σεξ.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι αρκετοί γκέι συχνά δεν αντέχουν τα αγόρια που κάνουν τα πάντα εκτός από πρωκτικό. Απλώς δεν το καταλαβαίνουν. Αν είχα μια λίρα για όλες τις φορές που με μπλόκαραν στο Grindr επειδή τους αποκάλυψα ότι δεν κάνω πρωκτικό θα αγόραζα μια έπαυλη δίπλα στη Lady Gaga.

Όταν κατέβασα για πρώτη φορά την εφαρμογή το 2009, δεν είχα ιδέα για το “side” πέρα ​​από αυτά που αναφέρονται στο φαγητό.

Απλώς υπέθετα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί μου, το οποίο με ξαναέκανε να κλειστώ στον εαυτό μου, ακριβώς όπως τότε στην εφηβεία μου.

Στο πρωτοποριακό άρθρο του το 2013, ο Joe Kort έγραψε ότι οι άνδρες που δεν υπάρχουν στο υπερβολικά απλοϊκό φάσμα του top – bottom, «αξίζουν ένα δικό τους όνομα».

Πολύ σωστά, το κάνουμε.

Η ανακάλυψή μου έγινε τον Μάιο του 2022, όταν το Grindr πρόσθεσε το “side” ως μία από τις επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες στο προφίλ τους.

Αυτή η επική αλλαγή ήταν παντού στους τίτλους των εφημερίδων, οπότε ακολούθησα τα ψίχουλα μέχρι να μάθω το γιατί.

Η ανακούφιση που ένιωσα μαθαίνοντας για την καινοτομία του Kort ήταν τεράστια, και ειλικρινά τρεις μήνες μετά, εξακολουθώ να την απολαμβάνω.

Επιτέλους και ένα κουτάκι που μπορώ και εγώ να κάνω τσεκ.

Όσοι υποθέτουν ότι το «side» είναι απλώς μια λέξη, φοβάμαι ότι κάνουν λάθος. Είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Οι άνθρωποι είναι, κατά γενικό κανόνα, κοινωνικά όντα, φυσικά υποχρεωμένα να συνδέονται με μέλη ορισμένων ομάδων.

Όταν οι άλλοι άνθρωποι μας απορρίπτουν επειδή δεν «ταιριάζουμε», η ψυχική μας ευεξία συχνά παίρνει το παλτό της, φεύγει στην κρύα και σκοτεινή νύχτα και αρνείται να επιστρέψει στο σπίτι.

Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα – δεν έχω νοιαστεί ποτέ για το τι σκέφτονται οι στρέιτ άνθρωποι για μένα.

Ωστόσο, είναι ζοφερό να σε αντιμετωπίζουν κάποιοι στην κοινότητά σου σαν παρία, έναν χώρο που υποτίθεται ότι είσαι ασφαλής και απαλλαγμένος από κριτική.

Ανακάλυψα ότι μερικοί γκέι μπορεί να είναι κακοί, να μας μιλούν λες και είμαστε σκουπίδια επειδή είναι βαρετοί και ψυχροί – ή χειρότερα, ένοχοι για εσωτερικευμένη ομοφοβία.

Ενώ η λογική ότι το σεξ δεν είναι σεξ αν δεν υπάρχει διείσδυση είναι ένα φορτίο ετεροκανονικής, πατριαρχικής αντίληψης, εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό να βλέπεις ότι κάποιοι από τους queer συνομηλίκους σου σε βλέπουν ως λιγότερο, επειδή ο ορισμός της απόλαυσης αποκλίνει από τα πρότυπα.

Μένει να δούμε αν η κίνηση του Grindr θα βοηθήσει στην εξάλειψη του «side στίγματος».

Αυτήν τη στιγμή, όμως, είμαι ένα περήφανο μέλος μιας πολύ πιο αποκλειστικής λέσχης – δύο – όπου ο σύντροφός μου με αφήνει να νιώθω εντελώς ελεύθερος να είμαι εγώ.

πρώτη δημοσίευση στο metro.co.uk