Με μία χρονική παράταση ήδη στο ιστορικό της, διαδοχικά sold out και μία μεταμεσονύχτια παράσταση που έκανε το θέατρο να γεμίσει σχεδόν με το που άνοιξαν οι πόρτες, δύο μόλις παραστάσεις έχουν απομείνει προτού το “Έξυπνο Πουλί” κατεβάσει την αυλαία του οριστικά.

Απιστίες, ψέματα, ερωτικοί παροξυσμοί και απεγνωσμένες προσπάθειες διεκδίκησης του αντίθετου φύλου ενώνονται σε μία φαρσοκωμωδία απαλλαγμένη από καθωσπρεπισμούς και κλασικές προσεγγίσεις της σάτιρας.

Ο Ποντανιάκ, αμετανόητος γυναικάς, κυνηγά την Λουσιέν ως το σαλόνι του σπιτιού της. Εκεί ανακαλύπτει πως είναι παντρεμένη με τον Βατλέν, τον καλύτερό του φίλο. Εκείνος της αποκαλύπτει πως ο Ποντανιάκ είναι κι αυτός παντρεμένος. Η Λουσιέν θα εκμυστηρευτεί στον Ποντανιάκ πως θα απατούσε τον άντρα της, μόνο αν αυτός την απατούσε πρώτος, υπόσχεση που έχει δώσει από καιρό και στον Ρεντιγιόν, οικογενειακό τους φίλο. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο Βατλέν αποκαλύπτει στον Ποντανιάκ, ότι απατά την γυναίκα του με μια Γερμανίδα που ήρθε από το Μόναχο και τον εκβιάζει; Και τι θα συμβεί, όταν όλοι αυτοί βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο του ξενοδοχείου Corte – Flirt;

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Ζωρζ Φεντώ, το “Έξυπνο Πουλί” είναι μία αναπάντεχα φρέσκια θεατρική έκπληξη από έξι νεαρούς ηθοποιούς που επιχειρούν να θίξουν τη διαχρονική υποκρισία που συχνά επικρατεί στις ανθρώπινες σχέσεις με έναν τρόπο επίκαιρο, ευφάνταστο και ξεκαρδιστικό.

Με ένα μίνιμαλ σκηνικό, οι χαρακτήρες παρακολουθούν τα μυστικά που τους αποκρύπτονται μέσα από… “ανύπαρκτες” πόρτες και κάνουν τα στραβά μάτια για όλα όσα συμβαίνουν κάτω από τη μύτη τους. Ξεσπούν σε δραματικά παραληρήματα, παίρνουν παρορμητικές, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, και εξευτελίζονται στο βωμό της επιθυμίας ξανά και ξανά.

Παρακολουθώντας την παράσταση, είναι δύσκολο να μην ταυτιστεί έστω και λίγο με την καλώς εννοούμενη γελοιότητα που συχνά χαρακτηρίζει την ερωτική έλξη και τη σεξουαλική ορμή. Όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια η κωμωδία στην τέχνη δείχνει να βασανίζεται από μία πολιτική ορθότητα που προσπαθεί να αποστειρώσει το όποιο υλικό, με συνέπεια ένα αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται ελάχιστα στην (καθόλου πολιτικά ορθή) πραγματικότητα, και επομένως δύσκολα να αγγίζει το κοινό.

Στο “Έξυπνο Πουλί” δεν υπάρχει καμία απολύμανση, καμία ωραιοποίηση των καταστάσεων. Η ανωριμότητα του έρωτα ζει και βασιλεύει, το χιούμορ ρέει πηγαίο και αυθεντικό, και το ταλέντο των παιδιών ξετυλίγεται με την κάθε σκηνή να είναι κυριολεκτικά πιο αστεία από την προηγούμενη. (Είναι η δεύτερη παράσταση στην οποία σκέφτομαι ότι ο Πάνος Παπαδόπουλος θα μπορούσε να δίνει ρεσιτάλ κωμωδίας μόνος του και να το στηρίζει πλήρως.)

Αν σκεφτεί κανείς ότι στη μεταμεσονύχτια παράσταση έπρεπε να μπουν μαξιλάρια γύρω από τη σκηνή για να χωρέσει περισσότερος κόσμος την τελευταία στιγμή, είναι φανερό πως στο Tempus Verum -Εν Αθήναις αυτή τη στιγμή προσφέρεται κάτι που διαφέρει. Οι τελευταίες παραστάσεις κλείνουν ραντεβού με το κοινό στις 27 και 28 Μαρτίου, ώρα 21:00. Μην το χάσετε…