Ο Πιότρ Τσαϊκόφσκι, ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους καλλιτέχνες, συνέθεσε τη μουσική για κάποιες από τις σημαντικότερες παραγωγές μπαλέτου, όπως η “Λίμνη των Κύκνων”, ο “Καρυοθραύστης” και η “Ωραία Κοιμωμένη” – παραγωγές που γεμίζουν ακόμα και σήμερα τις αίθουσες ανά την υφήλιο.
Αν και ήταν ο πρώτος Ρώσος συνθέτης που κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, η πατρίδα του, εδώ και πάνω από 100 χρόνια, προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια για τη ζωή του.
Ο Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος! Οι ιστορικοί είναι (σχεδόν όλοι τους) συμφωνούν – επιστολές και ημερολόγια, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών προς τον αδελφό του Μόντεστ, ο οποίος ήταν επίσης gay, αποδεικνύουν το γεγονός.
Σύμφωνα με τον βιογράφο Τζον Γουίλεϊ (John Wiley), ο Τσαϊκόφσκι υπήρξε ανοιχτά ομοφυλόφιλος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο ίδιος μετέτρεπε τα ονόματα των νεαρών ανδρών, με τους οποίους είχε συνευρεθεί, στις αντίστοιχες θυληκές τους εκδοχές και αποκαλούσε μάλιστα τον εαυτό του «Πετρολίνα». Ο Κονσταντίν Ποτικόφ, συγγραφέας της ομοφυλοφιλικής ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης, λέει: «Η ομοφυλοφιλία του Τσαϊκόφσκι είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη μέσα από τα κείμενα του και τα γραπτά τρίτων προσώπων που είναι γελοίο να την αμφισβητούμε. Είναι ιστορικό γεγονός. Η ιστορία δεν αλλάζει απλώς και μόνο επειδή σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη ιδεολογία».
Κατά τα ώριμα χρόνια της ζωής του, ο Τσαϊκόφσκι ερωτεύτηκε τον ανιψιό του Βλαντιμίρ Νταβίντοφ (δεύτερος γιος της αδερφής του Αλεξάνδρας), στον οποίο αφιέρωσε, λίγο πριν το θάνατό του, τη συμφωνία Pathétique (1893). Μεταξύ των εραστών του υπήρξαν ο Βλαντιμίρ Σίλοβσκι, ένας πλούσιος νέος που συνάντησε στο Ωδείο της Μόσχας. Ο Αλεξέι Σοφρόνοφ, καμαριέρος του από το 1872 μέχρι το θάνατό του, και ο μαθητής του Έντουαρντ Ζακ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1873.
Πολλές βραχύβιες ομοφυλοφιλικές του σχέσεις έχουν καταγραφεί στο κρυπτογραφικό ημερολόγιο που κρατούσε ο συνθέτης.
Παρά την αφθονία των ιστορικών ντοκουμέντων, η Σοβιετική Ένωση έσβησε από την επίσημη εκδοχή της ιστορίας την αλήθεια για την σεξουαλική ταυτότητα του Τσαϊκόφσκι. Η μεροληπτική αυτή εκδοχή της ζωής του διδάσκεται μέχρι και σήμερα στα σχολεία. Το 2013, ένας Ρώσος σεναριογράφος, που εργαζόταν σε μια χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση βιογραφική ταινία για τον Τσαϊκόφσκι, προκάλεσε αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι ο συνθέτης δεν ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Γιούρι Αραμπόφ επισήμανε ότι η ταινία δεν επρόκειτο να αναφερθεί στην σεξουαλικότητά του Ρώσου καλλιτέχνη καθώς “διόλου δεν έχει αποδειχτεί το γεγονός ότι ο Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος”.
πληροφορίες από: huge.bg
Γιαννάκης Σμηλάνης