Έναν χρόνο αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία, ο κόσμος εξακολουθεί να ξυπνά από τον ήχο των σειρήνων του πολέμου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ σε πόλεις όπως το Κίεβο, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω μετά τις 23:00, εκτός και αν πρέπει κατευθυνθούν προς ένα καταφύγιο.

Αυτές είναι οι καθημερινές υπενθυμίσεις ότι η χώρα εξακολουθεί να δέχεται επίθεση από τη Ρωσία. Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 εξακολουθεί να μαίνεται. Οι ζωές εξακολουθούν να χάνονται και η βίαιη εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

«Αισθάνομαι θυμωμένος και κουρασμένος», λέει στο PinkNews ο Έντουαρντ Ρις, υπεύθυνος επικοινωνίας του Kyiv Pride, καθώς η χώρα γιορτάζει τη θλιβερή επέτειο.

«Θέλουμε πραγματικά η Ρωσία να φύγει από τη χώρα μας το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε νίκη. Ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, ότι θα έχουμε τη νίκη μας, αλλά είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να περάσουμε όλα αυτά που περνάμε – από τον θάνατο των κοντινών μας ανθρώπων μέχρι τους βομβαρδισμούς.

«Αλλά δεν φοβόμαστε. Είμαστε κουρασμένοι, θυμωμένοι αλλά και δραστήριοι».

Η παρακολούθηση του πολέμου από απόσταση

Όπως πολλοί άλλοι, ο Έντουαρντ έφυγε από τη χώρα όταν ξέσπασε ο πόλεμος –στην περίπτωσή του, ταξιδεύοντας στην Κοπεγχάγη, στη Δανία– αναζητώντας ασφάλεια.

Αλλά η παρακολούθηση του πολέμου από απόσταση ήταν «πολύ δύσκολη».

«[Η Δανία] είναι ένα ήσυχο μέρος, αλλά η καρδιά και η ψυχή μου ήταν στην Ουκρανία. Ήταν τόσο μεγάλη παραφωνία: πήγαινα στο γραφείο μου και υπήρχαν χαρούμενοι Δανοί, αλλά σκεφτόμουν την πόλη μου που καταστρέφεται ή τα άτομα [που] πέθαναν εκεί την προηγούμενη μέρα».

Τον Οκτώβριο, ενώ η Ρωσία συνέχιζε να βομβαρδίζει την Ουκρανία, ο Έντουαρντ επέστρεψε στο Κίεβο.

«Δεν μπορούσα να μείνω πουθενά εκτός από την Ουκρανία», εξηγεί. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν εμένα που επιστρέφουν τώρα και νιώθουμε τι σημαίνει σπίτι, ακόμα κι αν δεν το νιώθαμε πριν».

«Δεν έβλεπα την Ουκρανία ως το σπίτι μου τόσο πολύ πριν φύγω. Η εθνική ιδέα μεγαλώνει, η ενότητα μεγαλώνει και πρέπει να αναπτυχθεί γιατί είναι ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να κερδίσουμε.

Αυτοί [οι Ρώσοι] το γνωρίζουν και η προπαγάνδα τους –η οποία λειτουργεί κρυφά στην Ουκρανία– προσπαθεί να διαλύσει τους Ουκρανούς. Προσπαθεί να καταστρέψει αυτή τη συνοχή. Γι’ αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε και να το δουλέψουμε ακόμα περισσότερο».

Ο Έντουαρντ κρατά τον θυμό του – τον βοηθά να αισθάνεται ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, απαλλαγμένο από τη ρωσική επιθετικότητα.

«Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν ακούω νέα για μερικούς νέους Ρώσους στρατιώτες νεκρούς στην πρώτη γραμμή, με κάνει χαρούμενο γιατί σημαίνει ότι πλησιάζουμε στη νίκη».

«Η σκέψη του μέλλοντος βοηθάει πραγματικά – η ελπίδα βοηθά πραγματικά. Κατανοώντας ότι μια μέρα θα τελειώσει και μια μέρα θα ξαναχτίσουμε την Ουκρανία, θα είμαστε χαρούμενοι, θα έχουμε την πορεία Υπερηφάνειας στο Κίεβο και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Στο μεταξύ, ο Έντουαρντ και άλλοι ακτιβιστές εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η κοινότητά τους θα παραμείνει ζωντανή. Ζουν για να δουν ξανά τη χώρα τους απαλλαγμένη από τον πόλεμο.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το Kyiv Pride επικεντρωνόταν στην οργάνωση της ετήσιας πορείας, αλλά ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα. Σήμερα, το Kyiv Pride λειτουργεί ένα καταφύγιο για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις οικογένειές τους, όπου μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς αναζητώντας μια νέα δουλειά ή ένα νέο σπίτι.

Παρέχουν επίσης υποστήριξη ψυχικής υγείας με εθελοντές ψυχολόγους και βοηθούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ώστε να μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που θέλουν είναι να καταστρέψουν την Ουκρανία και να καταλάβουν τη χώρα μας, όπως έκαναν με την Κριμαία πριν από εννέα χρόνια», λέει ο Έντουαρντ.

«Δεν είχαν επιτυχία σε αυτό. Έχασαν τα εδάφη που κατέλαβαν φέτος και τώρα κυρίως αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να καταστρέψουν αμάχους με ρουκέτες».

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, κανείς δεν ήξερε πόσο θα διαρκούσε ή πόσο θα χρειαζόταν για να υποχωρήσει ο Πούτιν. Ένα χρόνο μετά, το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο όσο ποτέ.

«Είναι δύσκολο να προβλέψεις οτιδήποτε», λέει ο Έντουαρντ. «Πολεμούμε με τη Ρωσία εδώ και αιώνες και θέλουμε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος… απλά ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη».

«Η Ουκρανία είναι μια ωραία χώρα, δεν θέλουμε να πολεμήσουμε κανέναν. Θέλουμε απλώς να ζήσουμε τη ζωή μας».