Εδιμβούργο

Όταν δύο ομοφυλόφιλοι δέχτηκαν επίθεση σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Εδιμβούργου το βράδυ της Παρασκευής (30 Ιουλίου), οι περαστικοί παρακολουθούσαν και γελούσαν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πολυσύχναστη οδό Leith του Εδιμβούργου στο κέντρο της πόλης, κοντά στον John Lewis, περίπου στις 21:20 το βράδυ, σύμφωνα με το Edinburgh Evening News.

Οι δύο γκέι άνδρες, που ήταν παντρεμένο ζευγάρι, δέχτηκαν επίθεση χωρίς προειδοποίηση.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε μια ομάδα τεσσάρων ανδρών να γρονθοκοπούν, να κλωτσούν, και να φτύνουν τα θύματα, προτού κλέψουν μια τσάντα και φύγουν από το σημείο.

“Ήταν απρόκλητο εντελώς – οι γκέι δεν αντεπιτέθηκαν, προσπάθησαν μόνο να αμυνθούν”, είπαν.

«Τα αγόρια γελούσαν, χτυπούσαν το ένα μετά το άλλο το ζευγάρι, και αποκαλούσαν τα θύματα αδελφές. Ένα άλλο κορίτσι [που ήταν εκεί] τα άκουσε να χαρακτηρίζουν το ζευγάρι ξεφτίλες.»

Δυστυχώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι άνθρωποι που περπατούσαν και να οδηγούσαν εκείνη τη στιγμή από το σημείο δε σταμάτησαν, και μερικοί μάλιστα παρακολουθούσαν και γελούσαν. Ευτυχώς, ένας μάρτυρας κάλεσε την αστυνομία.

Εδιμβούργο

Στη συνέχεια, ένα από τα θύματα πλησίασε. Ο μάρτυρας είπε:

«Το θύμα ήρθε κατευθείαν σε μένα, με ευχαρίστησε, και ρώτησα αν ήταν καλά. Είχε αίμα στο πάτωμα. Έκλαιγε και τον κράτησα, καθώς έκλαιγε τόσο δυνατά στο στήθος μου. Μου είπε ότι δεν ήξερε γιατί του το έκαναν.»

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη πει εάν το περιστατικό θα διερευνηθεί ως έγκλημα μίσους.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας δήλωσε:

«Λάβαμε μια αναφορά για επίθεση και ληστεία εναντίον δύο ανδρών στην οδό Leith, στο Εδιμβούργο, γύρω στις 21:20 το βράδυ την Παρασκευή, 30 Ιουλίου.»

«Και οι δύο άνδρες – ηλικίας 33 και 30 ετών – δεν τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι έρευνες συνεχίζονται. Όποιος έχει πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσει με την Αστυνομία της Σκωτίας μέσω του 101 αναφέροντας τον αριθμό συμβάντος 3636 της 30ης Ιουλίου.»

Η κουήρ κοινότητα του Εδιμβούργου συγκλονίστηκε από την επίθεση

Οι επιτιθέμενοι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί και τα μέλη της κουήρ κοινότητας στο Εδιμβούργο και όχι μόνο περιμένουν απεγνωσμένα να εμφανιστούν οι μάρτυρες.

Ο Colin MacFarlane, διευθυντής της Stonewall Scotland and Northern Ireland, έγραψε στο Twitter:

«Αυτό είναι φρικτό. Τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων αυξάνονται. Για πολλά από εμάς, το να είμαστε ελεύθερα να είμαστε ο εαυτός μας απαιτεί συνεχείς εκτιμήσεις κινδύνου για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ασφαλείς στους δρόμους μας. Εάν έχετε πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Αστυνομία της Σκωτίας.»

Ο Jordan Daly, ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Time for Inclusive Education (TIE), έγραψε:

«Φρικιαστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση να κρατιέσαι από το χέρι, να φιληθείς ή να αγκαλιαστείς δημόσια συχνά συνοδεύεται από φόβο και μοιάζει με εκτίμηση κινδύνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προκατάληψη για τις μειονοτικές κοινότητες είναι επικίνδυνη. Ελπίζω να βρεθούν οι δράστες.»