Από το 2017 που υπάρχω ως sam albatros και γράφω για τα δεινά του να είσαι queer millennial στην Ελλάδα.
απο το Sam Albatros
Το καλοκαίρι έγινε στην Ελλάδα το πρώτο straight – family pride. Μετά την επιτυχία που είχε σε άλλες προοδευτικές χώρες όπως στη Σερβία και τη Βουλγαρία (ή τουλάχιστον έτσι έγραφε το φυλλάδιο), πλέον και στη δική μας. Το ιβέντ έγινε (που αλλού;) στη Σαλονικάρα, πρωτεύουσα της καγκουριάς και της αντρίλας. Ως άτομο που-στηρίζω τα δικαιώματα των μειονοτήτων, φυσικά και παρευρέθηκα για να στηρίξω τις μειονότητες των ανδρών που θέλουν γυναίκα και παιδιά, αλλά και να τον παίρνουν λίγο στα κρυφά (straight/family pride δεν είπανε ότι είναι;). Βέβαια, έπεσα έξω σε αυτό: ανοίγοντας Grindr κατά την πορεία του pride, σε ένα βιντεό μου που έγινε viral σε Instagram και Τiktok, συνειδητοποίησα πως όλοι είναι dom top. Oh well.
Aς μην προτρέχω όμως: πήγα straight- family pride λοιπόν, αφού προσπάθησα να ντυθώ όσο πιο straight γίνεται (και still got clocked, τόσο αδερφή είμαι). Έκανα livestream το ιβέντ στο TikToK και κυκλοφορούσα με ένα ηλεκτρικό πατίνι, με τη λογική να αρχίσω να τρέχω αν παιχτεί καμιά βλακεία. Η βασική ομιλία του “pride” έγινε δίπλα από τον Λευκό Πύργο, σε ένα σημείο που έχω ακούσει παλιότερα έναν παπά να φωνάζει στο κοινό του «δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο, πρέπει να τον επιθυμούμε!!! ο θάνατος είναι ωραίος! γιατί σημαίνει ότι θα βρεθούμε δίπλα στον Κύριο».
Ομολογώ δεν εντυπωσιάστηκα με το line up του “pride”. Ήταν λες και ήμουν πίσω στο κατηχητικό. εγώ θα το έστηνα ως εξής: 1) περίπτερα για πώληση ορθόδοξου merch, π.χ. φυλαχτά που διώχνουν τον δαίμονα της πουστιάς, επιστολές Ιησού, γοβάκι Αγίου Σπυρίδωνα (ίσως και τις ασορτί ζαρτιέρες) 2) χαιρετισμό από Αχιλλέα Μπέο και μετά καπάκι ντουέτο με Άλκηστη Πρωτοψάλτη: Αν είσαι σπίτι, τότε ετοιμάσου για straight pride / Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει / Μόνο μη μείνουμε άλλο σπίτι. 3) workshop με Αφροδίτη Λατινοπούλου για τον σωστό τρόπο αποτρίχωσης (ΜΟΝΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ). η συμμετοχή στο workshop θα γίνεται μόνο με επίδειξη ανάλυσης καρυώτυπου ότι είστε βιολογική γυναίκα. 4) closing συναυλία με Οικονομόπουλο και Πάολα, τους αγίους προστάτες της ελληνικής οικογένειας και της ετεροφυλοφιλίας.
Αγαπημένη μου στιγμή από το “pride” ήταν η πορεία μετά, όταν μερικά θυμωμένα και μαυροντυμένα αγόρια εμφανίστηκαν από το πουθενά και φώναζαν κάτι ακαταλαβίστικα συνθήματα, π.χ. «ή ταν ή ε πιτάς». Το tan το κατάλαβα, θέλουν να είμαστε όλες μαυρισμένες. μέχρι εδώ καλά, και το σολάριουμ πολύ το αγαπώ. Όμως ρε παιδιά αυτό το «ε πιτάς» τι είναι; καινούργιο online μαγαζί με μπουγάτσα Σαλονίκης (e-pitas); Sponsored ήταν το σύνθημα; Δεν κατάλαβα, anyways. Ένα από αυτά τα αγόρια της πορείας, πολύ το συμπάθησα: φορούσε κομποσκοίνι, κρατούσε μια εικόνα χριστιανική «καλό χριστιανόπουλο» σκέφτηκα, «θα κάνει καλό ιεραποστολικό». βέβαια μετά μου το χάλασε γιατί ενώ κρατούσε εικονίτσα καθολικών, άρχισε να φωνάζει μαζί με τους άλλους «ορθοδοξία ή θάνατος». Εγώ τον άντρα δεν τον θέλω αυτοκτόνερ. Ούτε πιστεύω πλέον ότι μπορώ να τον φτιάξω εγώ, αν είναι σπασμένος. Thank you, next. εξ’ άλλου από δαύτους, γεμάτο το Grindr.
Πέρα από την πλάκα, ένας λόγος που πήγα στο straight- family pride ήταν για να αφήσω εκεί το βιβλίο μου «μπαμπά θέλω να ντρέπεσαι για μένα»ως μορφή διαμαρτυρίας. Βιβλίο που είχα αφήσει επίσης στην Αριστοτέλους, ως διαμαρτυρία για την επίθεση που δέχτηκαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις 10 Μαρτίου 2024. Βιβλίο που πρόσφατα κάποιο άφησε έξω από θέατρο όπου εμφανίζεται ο Σεφερλής, όπου και χλευάζει τα non-binary άτομα. Θα μου πείτε: «σοβαρή ακτιβιστή δράση έκανες». Και θα σας πω, «έχετε δίκιο, μόνο που δεν είμαι ακτιβίστρια, είμαι συγγραφέας». Καθένα συνεισφέρει όπως μπορεί και εγώ το κάνω με το να περιγράφω το πώς είναι να μεγαλώνεις queer στην ελλάδα, μέσα από τα βιβλία & τα social media μου.
Μάλιστα, το ίδιο το βιβλίο είχε … «την δική του ιστορία». Ενώ ήταν να βγει με έναν πολύ μεγάλο εκδοτικό οίκο, τελικά αποφάσισαν τελευταία στιγμή να το κάνουν drop. Οι λόγοι; Μάλλον δεν τους άρεσε η queer ύπαρξή μου. Που ok whatever, αλλά συγγνώμη, δεν ήξερε τι έπαιρνες αγαπητέ εκδότη; Αnyways, έτσι αναγκάστηκα και το έκανα αυτό-έκδοση. Είμαι πλέον μια γυναίκα αυτο-εκδιδόμενη, στο πεζοδρόμιο του βιβλίου και όχι μόνο τώρα, Από το 2017 που υπάρχω ως sam albatros και γράφω για τα δεινά του να είσαι queer millennial στην Ελλάδα. Δύσκολο να είσαι queer συγγραφικό πλάσμα στην Ελλάδα.
Ελπίζω τουλάχιστον όταν γεράσω να μας κόψουν επιτέλους σύνταξη επαγγελματία ομοφυλόφιλου.
Υ.Γ. ξεκίνησε επίσης ένα αντίστοιχο trend με το βιβλίο: παραθέτω τις φωτογραφίες παρακάτω.
To Sam Albatros αποφάσισe να βγάλει το δεύτερο μυθιστόρημά του μόνο του. Μπορείτε να το υποστηρίξετε και να το προμηθευτείτε εδώ.
Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω και της σελίδα τ@ στο Facebook.