Δύο τρανς γυναίκες στα φετινά καλλιστεία Miss Υφήλιος

11/10/2023
από
Στα φετινά καλλιστεία Miss Υφήλιος θα διαγωνιστούν τουλάχιστον δύο τρανς γυναίκες, καθώς είδαμε να λαμβάνουν την πρώτη θέση στα καλλιστεία της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας.

Η Marina Machete, η πρώτη τρανς γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Miss Πορτογαλία, και η Rikkie Valerie Kollé, η πρώτη επίσης τρανς γυναίκα που στέφθηκε Miss Ολλανδία, θα διαγωνιστούν για την ευκαιρία να γίνουν Miss Υφήλιος τον Νοέμβριο.

Μέχρι στιγμής, το δίδυμο είναι οι μόνες τρανς διαγωνιζόμενες ανάμεσα στις 90 συμμετέχουσες που θα διαγωνιστούν στο Ελ Σαλβαδόρ για να αναδειχθεί η 72η  Miss Υφήλιος.

Αλλά πάντα θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες, καθώς δεν έχουν δηλώσει ακόμη όλες οι χώρες τις διαγωνιζόμενες τους.

Η Machete, μια 28χρονη αεροσυνοδός, έγραψε στο Instagram πριν κερδίσει τον τίτλο Miss Πορτογαλία ότι είναι «περήφανη που είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που διαγωνίζεται για τον τίτλο», προσθέτοντας: «Για πολλά χρόνια δεν είχα δικαίωμα να διαγωνιστώ και τώρα είναι μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτής της απίστευτης ομάδας υποψηφίων». Η ίδια κατάγεται από τη μικρή πόλη Palmela στο Setúbal.

Η Kollé, 22 ετών, δήλωσε ότι ήταν «τόσο περήφανη και ευτυχισμένη» μετά τη στέψη της ως Miss Ολλανδία τον Ιούλιο.

«Έκανα την κοινότητά μου περήφανη και έδειξα ότι μπορεί να συμβεί», έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram. «Είμαι μια τρανς γυναίκα και θα ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου, αλλά είμαι επίσης η Rikkie και αυτό είναι που μετράει για μένα. Το έκανα αυτό με τις δικές μου δυνάμεις και απόλαυσα κάθε στιγμή».

Μετά τη νίκη της, αντιμετώπισε τρανσφοβικές αντιδράσεις, αλλά οι κινήσεις των «haters» γύρισαν μπούμερανγκ, δίνοντάς της μια καλύτερη ευκαιρία να ενημερώσει τον κόσμο για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και τις μεγάλες λίστες αναμονής για περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο στην Ολλανδία.

«Το μόνο πράγμα που θέλω να πω στους haters είναι: Σας ευχαριστώ, γιατί μου δίνετε μια μεγαλύτερη πλατφόρμα από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ», δήλωσε.

«Θέλω να μιλήσω για τα τρανς άτομα που το χρειάζονται. Ως μικρό παιδί δεν είχα κάποιον να θαυμάσω, θέλω να γίνω αυτό το πρότυπο και η έμπνευση για τους άλλους ανθρώπους».

Το μοντέλο, που κατάγεται από τη νότια Ολλανδία, ξεκίνησε το ταξίδι της φυλομετάβασης όταν ήταν 16 ετών. Έχε επίσης εμφανιστεί στην 11η σεζόν του Holland’s Next Top Model.

Η Miss Υφήλιος επέτρεψε για πρώτη φορά σε τρανς γυναίκες να διαγωνιστούν το 2012, με την Angela Ponce, από την Ισπανία, να γίνεται η πρώτη που συμμετείχε έξι χρόνια αργότερα.

Το 2022, η Ταϊλανδή επιχειρηματίας και υπέρμαχος των τρανς δικαιωμάτων, Anne Jakkaphong Jakrajutatip, αγόρασε το franchise του Miss Υφήλιος, το οποίο προηγουμένως ανήκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

«Από τώρα και στο εξής, θα διοικείται από γυναίκες, θα ανήκει σε μια τρανς γυναίκα, θα είναι για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, για να γιορτάσουμε έτσι τη δύναμη του φεμινισμού», δήλωσε τότε.
Δες και αυτό!