Δράση διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα την απελευθέρωση του Ali Erol

06/02/2018
από

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις καλούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τους/ις συμμάχους τους να συμμετέχουν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου σε δράση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία με κεντρικό αίτημα την απελευθέρωση του Ali Erol, κεντρικότατου ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή στην Τουρκία και συνιδρυτή της παλαιότερης ΛΟΑΤΚΙ οργάνωσης της Τουρκίας KAOS GL.


ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: στο Πάρκο Ριζάρη στις 17:00 (Σταθμός Ευαγγελισμός)
ΠΟΡΕΙΑ: προς την Πρεσβεία της Τουρκίας στις 18:00

Ο Ali Erol συνελήφθη την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου σε αστυνομική επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας στο σπίτι που συζούσε με τον σύντροφό του. Παρότι δεν τους έγιναν πλήρως κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους συνελήφθη, το ένταλμα σύλληψης συμπεριλάμβανε πληθώρα αναρτήσεων του Ali σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις ενάντια στην κοινωνία των πολιτών έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με εμβληματικότερη την περίπτωση της φυλάκισης του διευθυντή του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Taner Kılıç. Τα παραπάνω γεγονότα δεν πρέπει απλώς να προβληματίσουν, αλλά να γκρεμίσουν τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές προσφυγικές πολιτικές που στηρίζονται στην αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Καμία από τις παραπάνω συλλήψεις δεν εμπεριέχει την έννοια της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παραθέτουμε μεταφρασμένο το Δελτίο Τύπου της KAOS GL:

“Ο ΛΟΑΤΙ ακτιβιστής Ali Erol, μέλος της αρχικής ομάδας που ξεκίνησε να εκδίδει το περιοδικό KAOS GL το 1994 και ένας από τους ιδρυτές της KAOS GL, συνελήφθη από αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα στο σπίτι που μοιράζεται με το σύντροφό του την Παρασκευή το πρωί.

Παρότι δεν υπήρξαν καθαρές εξηγήσεις για τους λόγους σύλληψης του Ali Erol, οι δικηγόροι είπαν πως οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβάνονταν στο ένταλμα σύλληψης. Η σύλληψη πολλών ανθρώπων στην Άγκυρα από αστυνομικές επιχειρήσεις με βάση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει καταγραφεί.

Η σύλληψη του Erol, ενός σημαντικού ακτιβιστή του ΛΟΑΤΙ κινήματος, για άλλη μια φορά δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Η σύλληψη του Erol, η οποία ακολούθησε την απόφαση του κυβερνήτη της Άγκυρας να “απαγορεύσει τις εκδηλώσεις ΛΟΑΤΙ θεματικής για αόριστο χρονικό διάστημα” το Νοέμβριο του 2017, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την αύξηση των εμποδίων και πίεσης απέναντι στα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα.

Οι δικηγόροι μας ακολουθούν την δικαστική διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τυχόν πληροφορίες που θα μάθουμε.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Απαιτούμε το μέλος της ομάδας των ιδρυτών μας, ο ΛΟΑΤΙ ακτιβιστής Ali Erol, να απελευθερωθεί άμεσα.

Το Σωματείο KAOS GL.

Πάντα απαγκιστρωμένα από εθνικιστικές, ισλαμοφοβικές, ρατσιστικές ή άλλες συντηρητικές απόψεις, το Σάββατο στεκόμαστε αλληλέγγυα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Τουρκίας και αντιδρούμε. Καλούμε όσες συλλογικότητες το θέλουν, ΛΟΑΤΚΙ και μη, να συνυπογράψουν το κάλεσμα και να σταθούν στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Τουρκίας.

Οι ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες:

1. Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
2. ΟΛΚΕ – Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
3. ΣΥΔ – Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
4. Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
5. Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
6. Πολύχρωμο Σχολείο
7. Proud Seniors Greece
8. ΛΟΑΤ ΑμεΑ
9. Oμάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
Δες και αυτό!