Δότης σπέρματος ζητά γονικά δικαιώματα στο παιδί λεσβιακού ζευγαριού

14/01/2021
από
γονικά δικαιώματα, δότης σπέρματος

Ένα ζευγάρι λεσβιών από τη Νότια Αφρική αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά εναντίον του δότη σπέρματος, ο οποίος απαιτεί γονικά δικαιώματα στο παιδί τους.

Η Anita Virga και η Nonkululeko Ziqubu, που ζουν στο Γιοχάνεσμπουργκ, είχαν γνωρίσει τον δότη πριν από τη γονιμοποίηση, αλλά είχαν μια μόνιμη συμφωνία ότι δε θα ζητούσε αναγνώριση ως πατέρας, ή δε θα συμμετείχε με κανέναν τρόπο στη ζωή του παιδιού. Όλα αυτά άλλαξαν μετά τη γέννηση του παιδιού. Τώρα, απαιτεί πλήρη γονικά δικαιώματα για το παιδί – και, δυστυχώς, για τν Virga και τη Ziqubu, μπορεί να έχει το νόμο στο πλευρό του.

Το άρθρο 40 του νόμου, για τα παιδιά στη Νότια Αφρική, αναγνωρίζει ότι οι νόμιμοι γονείς ενός παιδιού, που γεννήθηκε μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, είναι οι σύζυγοι που τα μεγαλώνουν, όχι ο δότης, αλλά η Virga και η Ziqubu δεν είναι νυμφευμένες.

Υποστηρίζουν ότι αυτή η νομοθεσία πρέπει να κηρυχθεί αντισυνταγματική με στη βάση ότι προσδιορίζει μόνο τις/τους συζύγους ως γονείς και όχι μόνιμες/ους συντρόφους ζωής.

«Το άρθρο 40 του νόμου για τα παιδιά [πρέπει] να κηρυχθεί ασυμβίβαστο με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής στο βαθμό που [δεν] περιλαμβάνει τις λέξεις «η/ο μόνιμη/ος σύντροφος ζωής» μετά τη λέξη «η/ο σύζυγος», αναφέρει η δήλωση που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νότιου Γκάουτενγκ, σύμφωνα με το The Star. «Το κομμάτι αυτό πρέπει να τροποποιηθεί για να ορίζει «κάθε παιδί που γεννιέται από την/τον σύζυγο, ή την/τον μόνιμη/ο σύντροφο ζωής ως αποτέλεσμα τεχνητής γονιμοποίησης πρέπει για όλους τους σκοπούς να θεωρείται ότι είναι το παιδί αυτών των συζύγων, ή των μόνιμων συντρόφων ζωής.»

Το ζευγάρι θέλει το δικαστήριο να τροποποιήσει τη νομοθεσία για να δηλώσει, επίσης, ότι το άτομο που υποβάλεται σε τεχνική γονιμοποίηση δεν πρέπει να μοιράζεται κανένα δικαίωμα, ευθύνη, καθήκον ή υποχρέωση με οποιοδήποτε άτομο, εκτός από την/τον σύζυγο, ή την/τον μόνιμη/ο σύντροφο.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας, θα ζητήσουν επίσημη δήλωση ότι «το ανήλικο παιδί που αποτελεί το αντικείμενο αυτής της αίτησης πρέπει, για όλους τους σκοπούς, να θεωρηθεί το παιδί της πρώτης και της δεύτερες αιτούσας».

Ο δότης σπέρματος σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να το αμφισβητήσει στο δικαστήριο.

https://avmag.gr/127551/dikastis-arnithike-se-zeygari-gynaikon-na-katonomastoyn-kai-oi-dyo-os-quot-miteres-quot-toy-paidioy-toys/
Δες και αυτό!