Dildo downtown ή αλλιώς το πιο συμπεριληπτικό tattoo & piercing studio στο κέντρο της Αθήνας

Ήμουν 21, όταν έκανα το πρώτο μου τατουάζ. Αν και το είχα αποφασίσει αρκετά χρόνια πριν, δίσταζα να το κάνω, λόγω όλης αυτής της dark & macho ατμόσφαιρας που συχνά επικρατεί σε αυτούς του χώρους και που δείχνει αποτρεπτική για πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όπως κι εγώ. Ίσως και γι΄αυτό να αισθάνθηκα τόσο έκπληκτος, όταν επισκέφθηκα το Dildo Studioστο κέντρο της Αθήνας.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος μπαίνοντας στον χώρο που βρίσκεται στον μικρό δρόμο της Μιλτιάδου (7) στο κέντρο της Αθήνας είναι η τεράστια τζαμαρία στα χρώματα του ουράνιου τόξου, η οποία σε καλωσορίζει με τον καλύτερο τρόπο σε ένα πολύχρωμο, φωτεινό – και με αρκετά dildo – περιβάλλον. «Θέλαμε έναν δικό μας χώρο που να έχει πιο πολύ τη δική μας ταυτότητα», μου λέει ο Γιώργος ο μάνατζερ του studio. Το Dildo Studio ξεκίνησε πριν 20 χρόνια στο Π. Φάληρο, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια άνοιξε και στο κέντρο. Ο Γιώργος μου εξηγεί ότι στην αρχή «ξεκινήσαμε στην Ερμού. Συνεργαστήκαμε με μια εταιρεία αθλητικών ειδών, η οποία μάς παραχώρησε έναν χώρο. Μετά τα τέσσερα  χρόνια που ήμασταν εκεί, αποφασίσαμε να πάμε σε έναν δικό μας, ο οποίος θα είναι πιο πολύ εμείς».

Και κάπως έτσι πριν λίγους μήνες «γεννήθηκε» ο χώρος στη Μιλτιάδου. Ζητάω από τον Γιώργο να μου μιλήσει περισσότερο γι΄αυτό το «εμείς». «Το studio μας είναι ένας συμπεριληπτικός χώρος και ένα – θέλουμε να πιστεύουμε – ασφαλές περιβάλλον για όλα τα quer άτομα που αγαπούν το tattoo και το piercing». Πριν, μάλιστα, προλάβω να διαχειριστώ αυτήν τη «συμπεριληπτικότητα» για την οποία μου μιλά, παίρνει ξανά τον λόγο και μου εξηγεί: «Όλο αυτή η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα inclusive και ασφαλές περιβάλλον έχει να κάνει με τα queer παιδιά που δουλεύουν εδώ και που είναι σημαντικό να αισθάνονται άνετα ως ο εαυτός τους. Δεν είναι δηλαδή εμπορικός ο σκοπός. Έχει να κάνει με εμάς».

Στην κουβέντα μας μπαίνει και η Μανού, η οποία συμμετέχει ως tattoo artist στην ομάδα. «Για μένα, ως άτομο της κοινότητας, είναι σημαντικό να βρίσκομαι σε έναν χώρο που να είναι open. Να απομακρύνεται από όλο αυτό το macho που έχουμε συνηθίσει. Κάπως έτσι χτίσαμε αυτόν τον χώρο. Λόγω, λοιπόν, της δικής μας της ταυτότητας απευθυνόμαστε και πιο συγκεκριμένα στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που θέλουν να βρεθούν σε ένα safe space», αναφέρει. «Αν αυτό κάνει και κάποιον κόσμο εκεί έξω, που θέλει να κάνει ένα tattoo ή ένα piercing, να αισθανθεί περισσότερο άνετα, ακόμη καλύτερα», προσθέτει ο Γιώργος. «Οι άνθρωποι κάνουν τους χώρους».

Για το αισθητικό αποτέλεσμα υπεύθυνη είναι η Βούλα Σοφρά, η οποία ως interior designer επιμελήθηκε όλον το χώρο. «Η αφετηρία είναι τα παιδιά που δουλεύουν εδώ μέσα. Στο να δω ποιοι είναι, τι εκπροσωπούν και να δω και τι λείπει στην αγορά. Παρατήρησα πως δεν υπάρχει αντίστοιχο μαγαζί στο οποίο εγώ ως queer ή οποιοδήποτε άλλο άτομο θα αισθάνεται άνετα. Δεν ήθελα ένα ακόμη μαγαζί, όπου όλα θα είναι μαύρα και σκοτεινά. Ήταν κάτι το οποίο έβλεπα να λείπει και είπα ότι αυτό είναι κάτι που θα καταφέρει να τους εκπροσωπήσει», μου αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «Ο Τζένιος Πιριγεντς ως επιχειρηματίας δεν σκέφτηκε δευτερόλεπτο να μην δημιουργήσει έναν χώρο σαν κι αυτό για να μην υπάρξει κάποιο κόστος. Δηλαδή εμένα όταν μου έδωσε το πρότζεκτ, μου είπε “κάνε ό,τι θέλεις”. Και γνώριζε ότι θα πάρω τη συνέχεια των παιδιών και θα τη μεγέθυνα…».

Αναρωτιέμαι, επηρεασμένος ίσως και από όλη αυτή την ομο/τρασνφοβική επικαιρότητα, αν όντως υπάρχει κάποιο κόστος για έναν επαγγελματικό χώρο που δεν φοβάται να δείξει τον queer χαρακτήρα του (σ.σ. και δεν προσπαθεί να τον αποκρύψει για να μη χάσει κόσμο).«Σίγουρα υπάρχει κάποιο κόστος. Αλλά έτσι κι αλλιώς η αγορά του tattoo είναι πλέον μεγάλη και ο κάθε άνθρωπος βρίσκει τα μαγαζιά που τον εκφράζουν», μου απαντά ο Γιώργος. «Το studio απευθύνεται σε όλα τα άτομα που αποδέχονται κι αυτό που είμαστε εμείς. Γιατί αν μπει κάποιος που δεν μπορεί να το διαχειριστεί, δεν θα νιώσει κι ο ίδιος ευπρόσδεκτος». «Δεν φτάνει να είναι ένα μαγαζί να είναι απλά open», προσθέτει η Μανού. «Πρέπει να φαίνεται κιόλας».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά του Dildo Studio αναγνωρίζουν τη σχέση του tattoo και του piercing με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. «Γενικά δεν ξεχωρίζουμε το tattoo με το piercing. Το θεωρούμε όλο ένα κομμάτι του body modification. Και αυτό είναι κάτι που θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα queer statement. Κάτι δηλαδή που σχετίζεται δηλαδή με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και την ανάγκη της να εκφραστεί και να δείξει τον εαυτό της, όπως πραγματικά τον νιώθει και τον βιώνει».

Ενώ μου δείχνουν το studio και παρατηρώντας τα διάφορα dildo που διακριτικά κοσμούν τον χώρο, ρωτάω για το όνομα. Μου εξηγούν το όνομά του ξεκίνησε από το 2003, όταν ο tattoo artist και body piercer, Τζένιο Πίριγεντς, άνοιξε τον πρώτο χώρο στο Π. Φάληρο. «Το Dildo Studio πήρε το όνομά του λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που έδειχναν οι πρώτοι επισκέπτες του για τα dildos που κοσμούσαν το studio και έδειχναν τα πιθανά σημεία για genital piercings!», μου εξηγούν.

Το Dildo Studio παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καλύπτοντας όλα τα στιλ και τις τεχνοτροπίες tattoo καθώς και όλα τα πιθανά (και απίθανα) σημεία για piercing και body mods. Πώς μπορεί, όμως, να έρθει ένα άτομο που ενδιαφέρεται σε επαφή; «Καταρχάς, με το να περάσει από εδώ και να μας γνωρίσει», απαντά ο Γιώργος. «Εμάς μας αρέσει πολύ αυτό το  “γεια σας, ήρθα”. Υπάρχει, επίσης, μια φόρμα στο ίντερνετ που θα βοηθήσει κάποιον να προσδιορίσει το τι θέλει. Από εκεί και πέρα το μόνο που χρειαζόμαστε εμείς είναι μια αρχική ιδέα για το που θέλει να κινηθεί το κάθε άτομο. Το “σπίρτο” που λέμε. Στη συνέχεια αν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να έχει στο μυαλό του, μπορούμε να το καθοδηγήσουμε και εμείς ως προς το τη μεθοδολογία, ώστε να αποφασίσει σωστά πιο τατουάζ του ταιριάζει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και το piercing. Φυσικά, μπορούν πάντα να μας βρουν και στα social media». «Γενικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και στιλ στα tattoο και ο κάθε καλλιτέχνης ειδικεύεται σε κάποιο. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία με το άτομο που θέλει να κάνει ένα tattoo», προσθέτει η Μανού.

Λίγο πριν τους αποχαιρετήσω, τους ρωτάω αν υπάρχει κάτι που θα ήθελαν να προσθέσουν.  «Είμαι πολύ χαρούμενος που ανήκω σε μια ομάδα και δουλεύω τόσα χρόνια σε ένα μαγαζί το οποίο έχει το ψυχικό σθένος να δοκιμάζει καινούρια πράγματα και να διευρύνει ορίζοντες και να κάνει αυτό που είναι μη αναμενόμενο και μη συνηθισμένο», μου απαντά χαμογελώντας ο Γιώργος με τη Μανού να συμπληρώνει: «Είναι το πρώτο μαγαζί που μπορώ να νιώθω ότι μπορώ να είμαι αυτό που θέλω ανοιχτά. Και είμαι πολύ χαρούμενη μ΄αυτό». «Νιώθω ευγνωμοσύνη που δόθηκε η ευκαιρία να αποτυπώσω το Dildo Downtown και να του δώσω μορφή και ζωή και με όλη την ελευθερία και την ασφάλεια που μου έκαναν να νιώσω μέσα από αυτή τη διαδικασία», είναι το σχόλιο της Βούλας.

Φεύγοντας από το studio, θυμάμαι τον νεαρότερο εαυτό μου και το πόσο άργησε να κάνει το πρώτου του tattoo. «Αν υπήρχε ένας τέτοιος χώρος τότε, σίγουρα θα το είχα κάνει νωρίτερα σκέφτηκα».

Πληροφορίες

Τ: 210 322 1918, S: dildostudio.grE: [email protected], Διεύθυνση: Μιλτιάδου 7, Αθήνα. 10560 // Ωρες λειτουργιας: Δευτ. – Παρ. 11:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 17:00, Κυριακή Κλειστά

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!