Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας: 38 επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων το 2022

07/04/2023
από
Στις 6 Απριλίου το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαβάζουμε ότι το Δίκτυο κατέγραψε 38 περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κατά τη διάρκεια του 2022. Συγκεκριμένα, «19 λόγω ταυτότητας φύλου, 9 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και 10 περιστατικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου».

Με βάση τις μαρτυρίες των θυμάτων, οι επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων περιλαμβάνουν «λεκτικές επιθέσεις, επιθέσεις σωματικής βίας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σε κάποια περιστατικά σε συνδυασμό με φθορές ξένης περιουσίας». Συγκεκριμένα οι καταγραφές αφορούν, «20 περιστατικά λεκτικής βίας, 11 περιστατικά άσκησης σωματικής βίας, 3 περιστατικά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας – ασέλγειας, καθώς και 4 περιστατικά άλλων ρατσιστικών συμπεριφορών».

Θύματα

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν από 18 έως και 60 έτη, ενώ τρία περιστατικά περιλαμβάνουν και ανήλικα άτομα.

Σχετικά με το φύλο των  θυμάτων, 8 άτομα ήταν cis άνδρες, 7 τρανς άνδρες, 11 τρανς γυναίκες και 6 cis γυναίκες, ενώ 3 περιστατικά αφορούσαν nonbinary άτομα και 1 περιστατικό ένα κουήρ άτομο.

Δράστες

«Σε 31 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες, σε 3 περιστατικά ήταν γυναίκες και σε 4 περιστατικά οι δράστες ήταν άνδρες και γυναίκες. Επίσης, οι ηλικίες των δραστών εμφανίζουν μεγάλη διασπορά, ενώ αρκετά είναι τα περιστατικά που στους δράστες εντοπίζονται ανήλικοι.

«Συγκεκριμένα, οι ηλικίες κυμαίνονται από τα 13 έως τα 71 έτη. Σχετικά με την ιδιότητα των δραστών, στην πλειονότητά τους είναι πολίτες, ωστόσο εντοπίζονται 5 περιστατικά που οι θύτες είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ σε 2 περιστατικά οι δράστες προσδιορίζονται ως μεικτές ομάδες πολιτών και μελών ομάδων που ασκούν οργανωμένη ρατσιστική βία».

Τα περιστατικά συνέβησαν σε διαφορετικούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. «Επιθέσεις έχουν καταγραφεί τόσο στο δρόμο, στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, στο σχολικό/πανεπιστημιακό περιβάλλον και στο οικογενειακό περιβάλλον».

Ποιοτική ανάλυση

Σε σχέση με την ποιοτική ανάλυση των συγκεκριμένων περιστατικών, το Δίκτυο καταγράφει ότι: «τα θύματα, κινούμενα στον δημόσιο χώρο, ενώ βρίσκονται σε καθημερινές τους δραστηριότητες, μόνα, με φίλους τους ή το σύντροφό τους, καταλήγουν να δέχονται απρόκλητη βία, συνήθως αρχικά λεκτικές επιθέσεις με ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς, που συχνά καταλήγουν να δέχονται σωματική βία».

Πολλές φορές η βία αυτή εκδηλώνεται με την άρνηση παροχής εξυπηρέτησης ή άλλων υπηρεσιών. «Στην περίπτωση των τρανς ατόμων η βία φαίνεται να εντατικοποιείται με περίπτωση θύματος να δέχεται επίθεση ενώ βρίσκεται μέσα στο σπίτι του, από άγνωστους δράστες».

Το Δίκτυο, για ακόμη μία φορά, επισημαίνει την απρόκλητη βία που δέχονται τα τρανς άτομα, στην «επαφή με δημόσιες υπηρεσίες», ειδικά τα τρανς άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία ιατρική φυλομετάβασης.

Ανάμεσα στα περιστατικά, καταγράφηκαν και επιθέσεις σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Τα συγκεκριμένα περιστατικά «συνήθως λαμβάνουν χώρα με την αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του θύματος στην οικογένειας του».

Ένα μεγάλο μέρος των συνολικών θυμάτων που στοχοποιήθηκε λόγω σεξουαλικής ταυτότητας ή ταυτότητας φύλου, «δήλωσε ότι έχει επαναθυματοποιηθεί στο παρελθόν».

«Το Δίκτυο κατέγραψε για το 2022 περιστατικά κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από φορείς της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το Δίκτυο διαπίστωσε με ανησυχία ότι με βάση τη μαρτυρία των θυμάτων τα εν λόγω περιστατικά έφεραν στοιχεία οργάνωσης. Τα θύματα ανέφεραν ότι οι δράστες έδρασαν οργανωμένα κατά την εξέλιξη των επιθέσεων. Η μία εκ των περιπτώσεων αφορά επίθεση σε χώρο που διοργανωνόταν εκδήλωση για παιδιά από φορέα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».

Συνολικά, το Δίκτυο κατέγραψε 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Πέρα από τα 38 που αφορούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, στα υπόλοιπα στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες, μη λευκά άτομα κ.α. Το Δίκτυο έκανε και αρκετές συστάσεις προς την Πολιτεία με σκοπό την καταγραφή και την αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.




Δες και αυτό!