Δικαστής στη Μοντάνα μπλοκάρει την απαγόρευση των drag shows

31/07/2023
από
Στη Μοντάνα ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά την ασαφή απαγόρευση των drag shows, η οποία λόγω της διατύπωσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να περιορίσει πολλά είδη παραστάσεων, ακόμα και εκδηλώσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του Pride.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο – HB359 – υπογράφηκε ως νόμος από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Greg Gianforte στις 22 Μαΐου και απαγορεύει τα δημόσια drag shows σε όλη τη Μοντάνα.

Ωστόσο, έχει προσωρινά μπλοκαριστεί καθώς ο ορισμός του drag είναι τόσο ασαφώς διατυπωμένος που θα μπορούσε να ισχύει «για την απαγόρευση πολλών τύπων εκδηλώσεων».

Την Τετάρτη (26 Ιουλίου), ο περιφερειακός δικαστής Brian Morris εξέτασε μια αγωγή κατά του νόμου και έκανε δεκτό το αίτημα του ενάγοντος για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, εμποδίζοντας την πολιτεία να τον εφαρμόσει την Παρασκευή.

Μετά την ακρόαση, η Constance Van Kley, δικηγόρος της Upper Seven Law, μιας μη κερδοσκοπικής δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό της Helena KTVH: «Αυτό που η σημερινή ακρόαση πραγματικά εδραίωσε είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τι ακριβώς λέει, και όσον αφορά την Πρώτη Τροποποίηση, αυτό από μόνο του αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα».

Ο προσωρινός αποκλεισμός συνέβη ενόψει του Montana Pride, το οποίο άρχισε στην πρωτεύουσα της πολιτείας την Κυριακή (30 Ιουλίου) και θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου.

Οι αξιωματούχοι της πρωτεύουσας δήλωσαν ότι προτίθενται να χορηγήσουν άδεια για την εκδήλωση, αλλά ήθελαν και προσωρινά περιοριστικά μέτρα, ανέφερε το Advocate.

Ο νόμος ορίζει τόσο τις drag queens όσο και τους drag kings ως «έναν άνδρα ή γυναίκα καλλιτέχνη που υιοθετεί μια φανταχτερή ή παρωδιακή [ανδρική ή γυναικεία] περσόνα με λαμπερά ή υπερβολικά κοστούμια και μακιγιάζ».

Όμως ο ορισμός του drag είναι τόσο ασαφώς διατυπωμένος που μπορεί να απαγορεύσει τις περισσότερες drag εκδηλώσεις, τις μουσικές συναυλίες, τα σαιξπηρικά έργα και πολλές άλλες παραστάσεις.

Μια αγωγή που κατατέθηκε κατά του νομοσχεδίου από μια τρανς γυναίκα, ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο και άλλα άτομα και ιδρύματα τον Ιούλιο ανέφερε ότι ο νόμος «είναι ένας αντισυνταγματικός περιορισμός της ελευθερίας του λόγου με βάση το περιεχόμενο και την άποψη».

Η αγωγή πρόσθεσε ότι η διατύπωση του νομοσχεδίου είναι «ασαφής και συγκεχυμένη» και θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι απαγορεύει πολλά είδη εκδηλώσεων.

Αναμένεται ότι ο Morris θα προγραμματίσει ακρόαση στα τέλη Αυγούστου, όπου ενδέχεται να χορηγήσει έναν πιο μακροπρόθεσμο περιορισμό κατά του νόμου.
Δες και αυτό!