Δικαστές μπλοκάρουν τη νομική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών που εισήγαγε ο Μπάιντεν

19/06/2024
από
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τις τροποποιήσεις του Τίτλου ΙΧ, που θα ενίσχυαν την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών, σε έξι ακόμα πολιτείες.

Τη Δευτέρα (17 Ιουνίου), ο περιφερειακός δικαστής Ντάνι Ριβς χορήγησε προσωρινή διαταγή, μπλοκάροντας τις τροποποιήσεις στο Κεντάκι, την Ιντιάνα, το Οχάιο, το Τενεσί, τη Βιρτζίνια και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Η απόφαση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά από παρόμοια απόφαση του περιφερειακού δικαστή Τέρι Ντούτι, ο οποίος μπλόκαρε τη νομική προστασία (τον Τίτλο ΙΧ) στη Λουιζιάνα, το Μισισιπή, τη Μοντάνα και το Αϊντάχο.

Ο Τίτλος ΙΧ είναι ένα ορόσημο της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα που προστατεύει τους ανθρώπους από διακρίσεις λόγω φύλου, σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή δραστηριότητες που λαμβάνουν ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια, και είναι περισσότερο γνωστός για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στον κολεγιακό αθλητισμό.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οριστικοποίησε τον Απρίλιο τους νέους κανόνες κατά των διακρίσεων του Τίτλου ΙΧ – που προτάθηκαν για πρώτη φορά το 2022 – οι οποίοι αποσκοπούν στην προστασία των ατόμων στα δημόσια σχολεία από διακρίσεις και παρενοχλήσεις με βάση το φύλο, παρέχοντας ρητή προστασία για τους ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές και απαγορεύοντας ρητά τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τα μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «καταστροφικές πολιτικές που θέτουν τις γυναίκες σε κίνδυνο», και έχουν λάβει μέτρα για να μηνύσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στην απόφασή του, ο Ριβς έγραψε: «Υπάρχουν δύο φύλα: το αρσενικό και το θηλυκό. Πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, το Κογκρέσο αναγνώρισε ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες δεν λάμβαναν εκπαιδευτικές ευκαιρίες ίσες με εκείνες που παρέχονται στους άνδρες συναδέλφους τους.

«Προσπάθησε να αποκαταστήσει αυτή την ιστορική ανισότητα μέσω της ψήφισης του νόμου περί τροποποιήσεων στην εκπαίδευση του 1972, ευρέως γνωστού ως Τίτλος ΙΧ. Και για περισσότερα από 50 χρόνια, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύουν να χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου».

Όμως, ο εκτελεστικός κλάδος της αμερικανικής κυβέρνησης επιδιώκει τώρα να «αλλάξει δραματικά τον σκοπό και το νόημα του Τίτλου ΙΧ», πρόσθεσε.

«Έξι πολιτείες, μια ένωση χριστιανών εκπαιδευτικών και ένα 15χρονο κορίτσι αντιδρούν. Όπως ορθά υποστηρίζουν, ο νέος κανόνας αντιβαίνει στο απλό κείμενο του Τίτλου ΙΧ, επαναπροσδιορίζοντας το “φύλο” ώστε να συμπεριλάβει την ταυτότητα φύλου, παραβιάζει τα δικαιώματα των κυβερνητικών υπαλλήλων στην Πρώτη Τροποποίηση και είναι αποτέλεσμα αυθαίρετης και ιδιότροπης θέσπισης κανόνων.

«Εάν επιτραπεί στον νέο κανόνα να τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου, όλοι οι ενάγοντες θα υποστούν άμεση και ανεπανόρθωτη βλάβη.

«Επειδή οι ενάγοντες είναι πιθανό να επικρατήσουν επί της ουσίας των ισχυρισμών τους, και το δημόσιο συμφέρον και οι ισορροπίες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, ο νέος κανόνας θα απαγορευτεί και η εφαρμογή του θα ανασταλεί».
Δες και αυτό!