Η ρωσική αποστολή του BBC έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον διωγμό των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Τσετσενία. Πλεόν το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο και στο ρωσόφωνο κοινό.

Το υποψήφιο για Όσκαρ ««Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φρανς, καταγράφει τις προσπάθειες μιας ΛΟΑΤ+ οργάνωσης που εδρεύει στη Μόσχα να φυγαδεύσει τους γκέι Τσετσένους.

“Το κοινό σε ολόκληρη τη Ρωσία και 10 επιπλέον ρωσόφωνες χώρες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν το Welcome To Chechnya στο YouTube – χάρη στο BBC Russian”, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο λογαριασμός του ντοκιμαντέρ στο Twitter.

Το «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» έχει κερδίσει πολλά βραβεία από την πρεμιέρα του στις 30 Ιουνίου στο HBO, συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance για επεξεργασία ντοκιμαντέρ.

Τα ρωσικά ερευνητικά κέντρα έχουν αναφέρει από το 2017 τα βασανιστήρια και τη δολοφονία Τσετσένων που “κατηγορούνται”για ομοφυλοφιλία. Οι ηγέτες της περιοχής αρνούνται τις αναφορές, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι ετεροφυλόφιλοι ζουν στην περιοχές αυτές.

Ο Φρανς άρχισε τα γυρίσματα τον Αύγουστο του 2017 μέσα και γύρω από την περιοχή που ελέγχεται αυστηρά από τον ισχυρό Ramzan Kadyrov.

Οι ΛΟΑΤ ακτιβιστές με έδρα τη Μόσχα έχουν βοηθήσει περισσότερες από 150 άτομα να φύγουν από την Τσετσενία και να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο.