Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το εάν οι παίκτριες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών τον Ιούλιο θα επιτρέπεται να φορούν το περιβραχιόνιο υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας OneLove, δήλωσε η παγκόσμια αρχή της FIFA.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών το 2022, που διεξήχθη στο Κατάρ, απαγορεύτηκε στις ομάδες να φορούν το περιβραχιόνιο με απειλές ότι διαφωνούντες παίκτες θα τιμωρηθούν και έτσι κινδυνεύουν να χάσουν ένα παιχνίδι αργότερα στη διοργάνωση.

Αυτό οφειλόταν στην έλλειψη ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη χώρα και στις ακραίες απόψεις για τις κουήρ ζωές.

Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, το οποίο διεξάγεται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) έχει ήδη αμφισβητήσει εάν θα επιτραπούν τα περιβραχιόνια στην επερχόμενη διοργάνωση.

Ένας εκπρόσωπος της FIFA είπε στο Sky Sports: «Σε ένα εργαστήριο ομάδων, η FIFA ρωτήθηκε σχετικά με τους κανονισμούς εξοπλισμού και αγώνων σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023. Η FIFA επιθυμεί να επαναλάβει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σε σχέση με τα περιβραχιόνια [και] παραμένει προσηλωμένη στον συνεχή διάλογο με τους παίκτες και τις ενώσεις μελών».

Στο τουρνουά ανδρών στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, οι παίκτες και οι αρχηγοί ενημερώθηκαν ότι θα αντιμετώπιζαν αμέσως κίτρινη κάρτα εάν φορούσαν περιβραχιόνιο που δεν εγκρίθηκε από τη FIFA.

Μια κοινή δήλωση τότε από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Ουαλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, έγραφε: «Η FIFA ήταν πολύ σαφές ότι θα επιβάλει αθλητικές κυρώσεις εάν οι αρχηγοί μας φορούν τα περιβραχιόνια στο γήπεδο. Ως εθνικές ομοσπονδίες, δεν μπορούμε να φέρουμε τους παίκτες μας σε μια θέση, όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αθλητικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων, γι’ αυτό ζητήσαμε από τους αρχηγούς να μην επιχειρήσουν να φορέσουν τα περιβραχιόνια στα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Η αρχηγός γυναικών της Αγγλίας Leah Williamson ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι Lionesses θέλουν να φορέσουν περιβραχιόνια OneLove στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Το να είμαστε αλληλέγγυες σε αυτό είναι σημαντικό για εμάς, αλλά είναι κάτι που κάναμε πάντα, είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε.

«[Δεν είναι] μόνο το ποδόσφαιρο, προσπαθούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία και αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το κάνουμε».