ALEXA WILKINSON

Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έξω από τα GLAAD Media Awards: «Προς τιμήν της κουήρ ιστορίας μας»

16/05/2024
από
Η τελετή των GLAAD Media Awards διεκόπη το Σάββατο από 50-150 διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Hilton στο Μανχάταν για να διαμαρτυρηθούν για τους δεσμούς του οργανισμού με φιλοϊσραηλινούς φορείς.

Η ACT UP NY (The AIDS Coalition to Unleash Power) ηγήθηκε του πλήθους, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες κουήρ Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες και ακτιβιστές, εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και κουήρ διοργανωτές που εργάζονται στο πεδίο στην Αίγυπτο για την άμεση βοήθεια των προσφύγων της Γάζας. Συμμετείχε επίσης το Sara Ramirez, του «And Just Like That» και του «Grey’s Anatomy».

Η ομάδα κάλεσε τη GLAAD να «σπάσει τη σιωπή της για την Παλαιστίνη» και να κόψει τους δεσμούς της με φιλοϊσραηλινούς οργανισμούς, όπως η Anti-Defamation League και «εταιρείες που διαλύουν συνδικάτα, όπως η Google, η Walmart, η McDonalds, η Disney, η Hulu, η Coca-Cola, η Amazon, η P&G και η IBM», ανέφερε η ACT UP σε ανακοίνωσή της.

Η ACT UP καταδίκασε συγκεκριμένα τις σχέσεις της GLAAD με την ADL, η οποία, σύμφωνα με την ομάδα, είναι μια οργάνωση «που κακοποιεί τους φοιτητές και τους ειρηνικούς διαδηλωτές που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη».

Καθώς οι διαδηλωτές στο έδαφος φώναζαν «Όταν η Παλαιστίνη δέχεται επίθεση, τι κάνουμε; ACT UP, fight back!», άλλοι στον 42ο όροφο του ξενοδοχείου ξεδίπλωσαν ένα πανό μήκους 40 μέτρων που έγραφε «Η Νέα Υόρκη ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗ ΓΑΖΑ». Το πανό περιείχε το σύμβολο του καρπουζιού σε συνδυασμό με το ροζ τρίγωνο της ACT UP, το εμβληματικό λογότυπο της ομάδας που επινόησε ο Gran Fury το 1987.

Το Noor, ένα κουήρ άτομο από την Παλαιστίνη και τη Συρία, είπε σε δήλωσή του ότι ως «κουήρ άτομο από την Παλαιστίνη, για μένα είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κουήρ απελευθέρωση χωρίς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

«Αγωνιζόμαστε για την Παλαιστίνη προς τιμήν της κουήρ ιστορίας και των προγόνων μας, για τα κουήρ Παλαιστίνια αδέλφια μας που ζουν στην Παλαιστίνη και για όλες εκείνες τις γενιές που θα έρθουν», δήλωσε το Noor. «Αυτή η βίαιη, άδικη καταπίεση – απαρτχάιντ, βόμβες, όπλα, μαζική καταστροφή, εξουδετέρωση και εκτοπισμός ιθαγενών ανθρώπων – δεν κάνει διακρίσεις. Οι κουήρ Παλαιστίνιοι είναι εξίσου μέρος της κοινότητάς μας όπως και κάθε άλλο άτομο, πρέπει να υπερασπιστούμε το τέλος αυτής της γενοκτονίας & του απαρτχάιντ, από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα».

Σε απάντηση της διαμαρτυρίας, εκπρόσωπος της GLAAD δήλωσε στο The Advocate: «Η GLAAD δεν υποστηρίζει γενοκτονίες ή δολοφονίες αθώων ανθρώπων. Υποστηρίζουμε την ελευθερία του λόγου. Προσπαθήσαμε να συναντηθούμε με την ACT UP NY πριν από το Σάββατο, αλλά δεν ήταν διαθέσιμοι μέχρι αυτή την εβδομάδα».

Η ACT UP NY και η GLAAD διαφώνησαν για το αν δόθηκε αρκετός χρόνος για τη συνάντηση.

Ενώ άνθρωποι διαδήλωναν έξω, οι drag artists Chiquitita και DiDi Opulence διέκοψαν την τελετή μέσα στο κτίριο για να φωνάξουν «Η GLAAD είναι συνένοχη στη γενοκτονία!», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κριτή του RuPaul’s Drag Race Ross Mathews. Αφού η Chiquitita και η DiDi Opulence απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια, ο Mathews απευθύνθηκε στο πλήθος.

«Αμερική, έχουμε ελευθερία του λόγου, σωστά; Σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τον ελεύθερο λόγο σας. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ακούσαμε. Σας ευχαριστούμε», είπε και πρόσθεσε, μόλις απομακρύνθηκαν οι δύο, «Εντάξει, αυτό είναι άβολο για όλους, αλλά ξέρετε κάτι; Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα όλων. Αυτό είναι ένα από αυτά».

Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έχουν σαρώσει τις πανεπιστημιουπόλεις τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου – μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι συγκεντρώσεις σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Η Emmaia Gelman, διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Κριτική Μελέτη του Σιωνισμού και μέλος της ACT UP από το 1996, η οποία μίλησε επίσης στη διαμαρτυρία, δήλωσε ότι «η επιμονή της GLAAD να συνεργάζεται με την ADL – η οποία καταγγέλλεται ευρέως για ρατσισμό σε βάρος των Μαύρων ατόμων, την υποστήριξη της στρατιωτικοποιημένης αστυνόμευσης και τα διαψευσμένα στατιστικά στοιχεία για τον αντισημιτισμό – αποτελεί προδοσία των κουήρ κοινοτήτων».

Πηγή: The Advocate
Δες και αυτό!