Δεν άκουγα Μαντόνα πριν το 1998

Μαντόνα Ρίο
Το αυτοκίνητο παίρνει αργά τις στροφές ανάμεσα στα έλατα της ορεινής Ναυπακτίας. Ο σύντροφός μου οδηγάει και οι δύο φίλες μας κάθονται στο πίσω κάθισμα. Εγώ στη θέση του συνοδηγού έχω επιφορτιστεί με χρέη DJ.

Στο μυαλό μου στριφογυρνά συνεχώς το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι. Το ραδιόφωνο πιάνει είτε ΕΡΑ, είτε κάποιον εκκλησιαστικό σταθμό ή κάτι με δημοτικά τραγούδια.

Πρέπει να επιλέξω. Να βάλω το «Ζάρι» που δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν (ή προσποιούνται ότι δεν θέλουν); Να βάλω κάποια από τις playlists μου στο Spotify που περιλαμβάνουν από της Kim της Petras το “Get Fucked” μέχρι του Kristof τους «Μαρκαδόρους»;

Τελικά αποφασίζω να βάλω να παίξουν τα άπαντα της Μαντόνα από το Spotify με σειρά δημοφιλίας. Ξέρω ότι σε κάθε παρέα 40+ όλοι έχουν να διηγηθούν κάτι με τα τραγούδια της. Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσο έχουν ταυτίσει τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια της Μαντόνα οι φίλοι μου.

H E. έχει μια ιστορία να διηγηθεί για το “True Blue” (το άκουγα πρώτη φορά στη ζωή μου εκείνη τη μέρα στην ορεινή Ναυπακτία)! Ο Α., φυσικά, για το “Like a Virgin”. Και η Σ., η ροκού της παρέας, για το “Papa don’t Preach”. Η Ε. είναι η τύπισσα που έχει δει όλες τις σεζόν του RuPaul’s Drag Race και τώρα βλέπει το “RuPaul UK vs the World”. Oπότε είναι λογικό να είναι και η πιο «ψαγμένη» όσον αφορά το φαινόμενο της ποπ, τη Μαντόνα. 

Αν με ρωτάτε εμένα, ναι, το ξεστομίζω, 26 χρόνια μετά: Δεν άκουγα Μαντόνα πριν το 1998. Και ήξερα ότι ήμουν γκέι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, από την εποχή του “Vogue”. Σταυρώστε με.

Και τώρα δηλαδή, αν με ρωτήσει κάποιος, δεν θα τη βάλω στις αγαπημένες μου τραγουδίστριες. Ούτε θέλω να πάω να τη δω σε συναυλία.

Η αποκάλυψη

Κι όμως, εκείνος ο δίσκος, το “Ray of Light”, με πρώτο single το “Frozen”, ήταν αποκάλυψη. Βέβαια, υπό το πρίσμα του William Orbit, του συνθέτη και παραγωγού του δίσκου. Αλλά ούτε εκείνον τον ήξερα Before Frozen (B.F.).

Από τότε άρχισα να συνδέω κι εγώ διάφορα τραγούδια της Μαντόνα με στιγμές της ζωής μου. Το “Music” είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Το είχα συνδέσει με το Sodade, τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Τότε που ήμουν φοιτητής και πηγαίναμε στο Sodade και Σάββατα και καθημερινές (ειδικά Τετάρτες, που δεν είχαμε Πανούση την επόμενη μέρα στις 9 το πρωί).

Η Μαντόνα είναι κομμάτι της ζωής κάθε γκέι, τελικά. Είτε γνώρισε την ποπ μουσική μέσω της Björk, είτε μέσω των Take That. Αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να μιλήσει και στις καρδιές των γυναικών. Κι όποιος λέει ότι δεν του αρέσει ή ότι την έχει βαρεθεί, σίγουρα σε κάποιο beach bar ένα ελληνικό καλοκαίρι έχει χορέψει κι έχει ερωτευτεί υπό τους ήχους του “La Isla Bonita”.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!