Δεκεπέντε κουήρ ταινίες για να σου κρατήσουν συντροφιά

30/03/2023
από
Συνήθως οι προτάσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ταινιών που διαβάζουμε αφορούν σε λευκές γυναίκες, ενώ πολύ γνωστές κουήρ ταινίες, που συμβάλλουν στη δημιουργία της ΛΟΑΤΚΙ+ κινηματογραφικής εικόνας, καταλήγουν στο περιθώριο.

Σήμερα, σας προτείνουμε ορισμένες must-watch κουήρ ταινίες, οι οποίες αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή. Οπότε, είτε έχεις διάθεση για romcom είτε για ταινίες που έχουν γράψει ιστορία, εδώ θα βρεις όλες σου τις επιλογές.

Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga (2019)

Πρωταγωνιστούν: Sonam Kapoor, Anil Kapoor, Rajkummar Rao, Madhumalti Kapoor

Το «Πως Ένιωσα Όταν Είδα Αυτό Το Κορίτσι» έγινε η πρώτη mainstream λεσβιακή ταινία στην Ινδία. Η coming-of-age ταινία, με στοιχεία Bollywood, ακολουθεί την Sweety Chaudhary (Sonam Ahuja) καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει τις προσδοκίες της οικογένειας της, της πίστης της και των ανθρώπων γύρω της. Κάποια στιγμή σε ένα γάμο γνωρίζει την Kuhu (Regina Cassandra). Τα πράγματα όμως δεν θα είναι απλά.


The Watermelon Woman (1996)

Πρωταγωνιστούν: Cheryl Dunye, Guinevere Turner, Valarie Walker, Lisa Marie Bronson

Η ταινία θα σου μάθει πως να θολώνεις τα όρια μεταξύ του τι είναι αληθινό και του τι είναι φαντασία. Η θεματική της ταινίας αφορά την ταυτότητα, την επιθυμία και τονίζει το κουήρ βίωμα. Το «The Watermelon Woman» είναι μια ταινία που πρέπει να δείτε, καθώς προσφέρει ένα σημαντικό σχολιασμό στην διαγραφή της Μαύρης εμπειρίας και την ανάδειξη του ταλέντου των Μαύρων ατόμων στην κινηματογραφική βιομηχανία.


Polarized (2023)

Πρωταγωνιστούν: Holly Deveaux, Baraka Rahmani, Hesham Hammoud, Tara Samuel, Darren Martens

Μερικές φορές δεν μπορείς να ελέγξεις το ποιο άτομο ερωτεύεσαι. Η ταινία δείχνει ακριβώς αυτό, ακολουθώντας δύο γυναίκες – την Lisa και την Dallia – όσο προσπαθούν να καταλάβουν πως μπορούν να ταιριάξουν η μία στην ζωή της άλλης. Η σχέση τους επηρεάζεται από τον επικείμενο γάμο της μίας και από την οικονομική δυσχέρεια της άλλης, καθώς και από τις θρησκευτικές και πολιτισμικές εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων τους. Ωστόσο, μια στιγμή που μοιράζονται μεταξύ τους, απειλεί να διαλύσει όλα για τα οποία έχουν προσπαθήσει.


Bodies Bodies Bodies (2022)

Πρωταγωνιστούν: Amandla Stenberg, Maria Bakalova, Myha’la Herrold, Chase Sui Wonders, Rachel Sennott, Lee Pace, Pete Davidson, Conner O’Malley

Μια ομάδα πλούσιων 20χρονων αποφασίζει να σχεδιάσει ένα πάρτι σε μια οικογενειακή έπαυλη. Τι γίνεται όμως όταν ένα από τα παιχνίδια που παίζουν καταλήγει να είναι θανατηφόρο; Μέσα από μια χιουμοριστική ματιά η ταινία εξετάζει το πως η νεότερη γενιά, ή αλλιώς Gen-Z, διαχειρίζεται διάφορα κοινωνικά θέματα, αλλά και την αυθεντικότητα της φιλίας στην ψηφιακή εποχή.


Rafiki (2018)

Πρωταγωνιστούν: Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva, Neville Misati, Nini Wacera

Η σχέση μεταξύ δύο γυναικών δημιουργεί εντάσεις στην τοπική κοινωνία της Κένυας, όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται ακόμα παράνομη. Η ταινία διαπραγματεύεται τις διακρίσεις που βιώνουν τα κουήρ άτομα στην Κένυα, κι αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο όταν το διοικητικό συμβούλιο ταινιών της Κένυας (Kenyan Film Classification Board) απαγόρευσε την κυκλοφορία της ταινίας. Η σκηνοθέτης της ταινίας, Wanuri Kahiu, μήνυσε την κυβέρνηση της Κένυας ώστε να καταφέρει να την κυκλοφορήσει και να εισαχθεί για πρώτη φορά στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, στα βραβεία της Ακαδημίας.


Portrait of a Lady on Fire (2019)

Πρωταγωνιστούν: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino

Ενώ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κουήρ ταινίες που είναι τοποθετημένες στο παρελθόν, αυτή δεν θα σας απογοητεύσει. Το «Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται» μας λέει την ιστορία μιας απαγορευμένης αγάπης, στην Γαλλία του 19ου αιώνα, μεταξύ μιας αριστοκράτισσας και μιας καλλιτέχνιδας που έχει κληθεί να την ζωγραφίσει. Το ιστορικό δράμα έγραψε ιστορία όταν προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ταινιών στις Κάννες, και έκανε την Céline Sciamma την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη που κέρδισε το βραβείο Queer Palm.


Everything Everywhere All At Once (2022)

Πρωταγωνιστούν: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Tallie Medel

Τώρα, πριν πείτε οτιδήποτε, μπορεί τουλάχιστον τεχνικά, αυτή να μην είναι μια ρομαντική ταινία, αλλά ασχολείται με την αγάπη σε όλες τις μορφές της. Από τις αχνιστικές σκηνές με δάχτυλα σε σχήμα χοτ-ντογκ μέχρι την δημιουργία μιας ετοιμοθάνατης σχέσης μεταξύ μητέρας και κόρης, το «Everything Everywhere All At Once» ασχολείται με πολλά περισσότερα από την τρέλα του πολυσύμπαντος. Αν και δεν διαφημίστηκε ως τέτοια, σίγουρα αποτελεί μια κουήρ ταινία. Ανάμεσα σε πολλά, διαπραγματεύεται το διαγενεακό τραύμα, την Ασιατική-Αμερικανική ταυτότητα, τις πολύπλοκες οικογενειακές σχέσεις και το τι σημαίνει να είσαι ένα μη αποδεκτό και διαφορετικό άτομο.


The Favourite (2018)

Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Joe Alwyn

Τοποθετημένη στην Αγγλία του 18ου αιώνα, η ταινία ακολουθεί την ζωή της Queen Anne (Olivia Colman) και της καλύτερης της φίλης, Lady Sarah (Rachel Weisz). Ο ερχομός της ξαδέλφης της Sarah θα αναστατώσει τις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς οι δύο γυναίκες θα αρχίσουν να διαμάχονται για μια θέση δίπλα από την Queen Anne. Μια χαοτική ταινία, με κωμικά στοιχεία και ένα καταπληκτικό καστ, είναι σίγουρα must-watch.


The Miseducation of Cameron Post (2018)

Πρωταγωνιστούν: Chloë Grace Moretz, John Gallagher Jr., Sasha Lane, Forrest Goodluck, Marin Ireland

Η ταινία αποτελεί προσαρμογή του ομώνυμου βιβλίου της Emily Danforth στη μεγάλη οθόνη. Η θεματική αφορά τις θεραπείες μεταστροφής, αφού η πρωταγωνίστρια πηγαίνει σε μια αντίστοιχη κατασκήνωση. Εκεί, η Cameron Post (Chloë Grace Moretz) ξεκινάει να μαθαίνει πολλά για τον εαυτό της, την υποκρισία των γύρω της, αλλά και το πόσο μοιάζουν τελικά οι άνθρωποι μεταξύ τους.


Saving Face (2004)

Πρωταγωνιστούν: Lynn Chenn, Michelle Krusiec, Joan Chen, Jin Wang, Guang Lan Koh, Jessica Hecht, Ato Essandoh, Wang Luoyong

Το ρομαντικό δράμα του 2004 ακολουθεί μια νεαρή χειρουργό, την Wilhelmina (Lynn Chena) η οποία είναι ανοιχτά λεσβία. Το μόνο άτομο που δεν το γνωρίζει είναι η μητέρα της, Gao (Joan Chen). Το «Saving Face» είναι μία από τις ταινίες που διαπραγματεύτηκαν την ομοφυλοφιλία εντός της κινεζικής κοινωνίας, και ακόμα και σήμερα (σχεδόν δέκα χρόνια μετά) θεωρείται σχετική.


But I’m a Cheerleader (1999)

Πρωταγωνιστούν: Natasha Lyonne, Clea DuVall, RuPaul, Melanie Lynskey, Eddie Cibrian, Katrina Phillips, Michelle Williams

Η γνωστή σε όλα μας από το Orange is the New Black, Natasha Lyonne, παριστάνει τη Megan Bloomfield, μία δημοφιλή σχολική μαζορέτα, η οποία στέλνεται από τους γονείς της σε κατασκήνωση θεραπειών μεταστροφής. Η ταινία είχε λάβει πολλές αρνητικές κριτικές λόγω της τότε στερεοτυπικής απεικόνισης των ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρων. Ωστόσο, έχουν επανεκτιμηθεί τα επιτηδευμένα σατιρικά θέματα του, και έχει αποκτήσει μια καλτ επιτυχία στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.


Carol (2015)

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Jake Lacy, Kyle Chandler, John Magaro, Cory Michael Smith

Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε τη συγκεκριμένη ταινία με τις αγαπημένες σε όλους πρωταγωνίστριες, Cate Blanchett και Rooney Mara. Τοποθετημένη στη δεκαετία του ’50, η ταινία μας δείχνει την Carol (Blanchett) ως μια μεγαλύτερη γυναίκα η οποία ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί το διαζύγιο της, αναπτύσσει έναν απαγορευμένο δεσμό με τη φωτογράφο Therese Belivet (Mara). Μια βαθιά συγκινητική και μελοδραματική ταινία την οποία θα σκέφτεστε για καιρό. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, δείτε το για την απίστευτη κινηματογραφική φωτογραφία και μουσική.


Disclosure: Trans Lives on Screen (2020)

Πρωταγωνιστούν: Laverne Cox, Brian Michael Smith Jen Richards, Alexandra Billings, Rain Valdez, Angelica Ross, Mj Rodriguez, Trace Lysette, Candis Cayne, Chaz Bono

Με σκηνοθεσία και παραγωγή από τον Sam Feder, το disclosure είναι ένα ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσετε. Το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται την χολιγουντιανή αναπαράσταση των τρανς ατόμων και την επιρροή που έχει αυτή στις ζωές τους αλλά και στην Αμερικανική κοινωνία. Συγκεκριμένα, θα δείτε το πως η ποπ κουλτούρα δημιουργεί στερεοτυπικές εικόνες της τρανς ταυτότητας: από το The L word μέχρι και το Boys Don’t Cry. Κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ, μια σειρά από τρανς άτομα (όπως η Laverne Cox και η Angelica Ross) ανοίγουν μια συζήτηση για το τι σημαίνει η ορατότητα.

The Half Of It (2020)

Πρωταγωνιστούν: Leah Lewis, Daniel Diemer, Alexis Lemire, Collin Chou, Enrique Marciano, Catherine Curtin

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το The Half Of It είναι μια μοντέρνα εκδοχή του Saving Face. Και ναι είναι το ίδιο καλό. Η ταινία ακολουθεί την Ellie Chu (Leah Lewis), μια ντροπαλή μαθήτρια, ασιατικής και αμερικανικής καταγωγής, που δέχεται να βοηθήσει τον αθλητή του σχολείου (Daniel Diemer) να φλερτάρει το crush του, μια δημοφιλή μαθήτρια του λυκείου. Εδώ είναι όμως που όλα μπλέκονται: η δημοφιλή μαθήτρια αρέσει και στην Ellie. Μια ταινία για τις μπερδεμένες πεποιθήσεις, τα νέα συναισθήματα και την αναζήτηση των γενεαλογικών ριζών. Και για εσάς που είστε οπαδοί των υπαρξιακών σκέψεων – υπάρχουν αρκετές αναφορές στο έργο του Ζαν-Πολ Σαρτρ «Καμία έξοδος».


 




Δες και αυτό!