Δέκα (δικά μας) διάσημα πρόσωπα εξηγούν γιατί λένε «ναι» στην ισότητα στον γάμο

12/02/2024
Με τις δημοσιογραφικές εκπομπές και τα τηλεοπτικά πάνελ να έχουν γεμίσει με προσωπικότητες που εναντιώνονται στα δικαιώματά μας, καλέσαμε δέκα -δικά μας- διάσημα πρόσωπα να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και να μας εξηγήσουν γιατί η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει την ισότητα στον γάμο, αλλά και γιατί στον αγώνα για ισονομία πρέπει να είμαστε όλ@ μαζί! 

Γιώργος Καπουτζίδης

Φωτογραφία: Νίκος Μαλιάκος

Περάσαμε πολλά χρόνια περιμένοντας να μας συναισθανθούν, να μας ακούσουν ή έστω να μας αφήσουν στην ησυχία μας. Ας μην περάσουμε και τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας με το να τους απαντάμε ή να προσπαθούμε να τους αλλάξουμε μυαλά. Ούτε χρειάζεται να βρούμε το δίκιο μας. Το έχουμε. Πάντα το είχαμε ακόμα κι όταν κανείς δεν το αναγνώριζε. Και σε λίγες μέρες από τώρα, ελπίζουμε πως η χώρα μας θα βρεθεί και αυτή στη σωστή, στη δίκαιη πλευρά του χάρτη και της ιστορίας. Κι ας μην ξεχνάμε και το εξής. Δυναμώσαμε όταν ενωθήκαμε. Όταν το Λ στάθηκε δίπλα στο Ο, κι αυτό στο Α, στο Τ, το Κ, το Ι. Ας μείνουμε ενωμένοι, ενωμένες, ενωμένα, και πάντοτε με αλληλεγγύη.

Άννα Βίσση

Φωτογραφία: Μαρία Μαρκέζη

Το μόνο που έχω να πω για όλο αυτό το θέμα είναι το ίδιο που πίστευα και έλεγα πάντα. Ισότητα είναι μια λέξη με σημασία αδιαπραγμάτευτη! Είμαστε όλοι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ο τρόπος που μεγαλώνουμε και αυτά που μας εμφυτεύουν μέσα από τη θρησκεία και την αποστειρωμένη κοινωνία μάς οδηγούν σήμερα στην «άδικη» αυτή κατάσταση που μόνο πολιτισμός δεν είναι ούτε και ελευθερία. Εύχομαι αυτή τη φορά έστω και με αυτό τον τρόπο να τελειώσει και αυτός ο ρατσισμός!

Ναταλία Γερμανού

Φωτογραφία: Γιώργος Καλφαμανώλης

Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες μέρες, γνώμες πολλές ακούστηκαν, τηλεοπτικά πάνελ εξαγριώθηκαν, παπάδες αλαφιάστηκαν, πολιτικοί βρήκαν ευκαιρία να γυαλίσουν την εικόνα τους. Το δικαίωμα του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για μένα, δεν είναι θέμα για debate, ούτε δημοψήφισμα για κάθε αργόσχολο ή πολυάσχολο celebrity. Είναι το ξημέρωμα μιας φωτεινής εποχής που περιμέναμε καιρό. Ξεκάθαρα υπέρ, λοιπόν, στο να παντρεύονται τα ομόφυλα ζευγάρια που το επιθυμούν. Για όποιον λόγο το επιθυμούν. Είτε γιατί έτσι νιώθουν πως ο ερωτάς τους αποκτά δύναμη και ουσία είτε για λόγους νομικής εξασφάλισης. Ξεκάθαρα «ναι» και στο να γίνονται γονείς, να έχουν παιδιά. Στην φράση «τα παιδιά ποιος τα ρωτάει» θα σας απαντήσω: «ποτέ, κανείς». Ούτε εμένα με ρώτησαν οι στρέιτ υπέροχοι γονείς μου αν θα επιθυμούσα να χωρίσουν και να μεγαλώσω μονογονεϊκά, με τη γιαγιά μου. Όμως το έκαναν και απ’ αυτήν πήρα τόση αγάπη, όση δεν φαντάστηκα ποτέ! Επίσης: Το bullying δεν το κάνουν τα παιδιά στα παιδιά, αλλά οι νοοτροπίες των μυαλών που τα ανατρέφουν. Φτάνει με το σκοτάδι και τον φόβο. Φτάνει όμως! Ώρα για φως, ελευθερία και γάμο για οποι@ το επιθυμεί.

Νατάσα Γιάμαλη

Φωτογραφία: Κατερίνα Καπετάνη

Δεν θα ήθελα η ζωή και η ταυτότητά μου να μπαίνουν σε ένα μικροσκόπιο «κανονικότητας», «ηθικής», υπό το πρίσμα της «παράδοσης» ενώ στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω είναι ο μανδύας που (δεν) κρύβει την ομοφοβία. Δεν θα ήθελα η ζωή μου να ζυγίζεται από τις «συνειδήσεις» (ωραία λέξη) των βουλευτών και των βουλευτριών, λες και είναι θέμα συνείδησης το αν θα έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας ίσα δικαιώματα και όχι αυτονόητη υποχρέωση ισότητας. Δεν θα ήθελα να ανοίγει η συζήτηση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και να παρουσιάζεται η παρένθετη κύηση όταν πρόκειται για gay ζευγάρια ως πρόβλημα, καθώς ο νόμος ισχύει από το 2002 και αντί να έρχονται προτάσεις για το πώς αυτός μπορεί να βελτιωθεί ώστε να μην διευκολύνει την εκμετάλλευση και το trafficking γυναικών, να περιοριζόμαστε στη διάκριση των gay ανδρών και τρανς ανθρώπων. Στο εδώ και στο τώρα μου, απαιτώ μια κοινωνία ευρύχωρη χωρίς πιστοποιητικά «κανονικότητας» που θα μας χωράει με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες, όλους και όλα. Αυτό είναι ζήτημα συνείδησης. Και γι’ αυτό έχουμε δρόμο ακόμη.

Φοίβος Δεληβοριάς

Φωτογραφία: Δημήτρης Μακρής

Με πιάνει τρομερή θλίψη και μόνο το γεγονός πως εμένα μου πέφτει λόγος για το αν δύο ερωτευμένοι άνθρωποι μπορούν να παντρευτούν, αν το επιθυμούν. Μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως πορτιέρη σε κλαμπ δεν έχει και πολύ μέλλον. Ειλικρινά χαίρομαι που έστω με καθυστέρηση μια ελληνική κυβέρνηση -της οποίας μάλιστα, ως γνωστόν, δεν είμαι φαν- δείχνει να παίρνει το θέμα ζεστά. Ελπίζω να μην υποχωρήσουν εκβιαζόμενοι από μερίδες ισχύος και ψηφοφόρων. Να είναι σίγουροι πως αν δείξουν τόλμη και σοβαρότητα, θα τους στηρίξει η πλειοψηφία της κοινωνία στο θέμα αυτό. Ποτέ δεν θα είναι ώριμες οι συνθήκες. Πρώτα αλλάζουν οι νόμοι και μετά αυτές. Έγινε με χιλιάδες πράγματα που έκαναν τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη. Και μόνο για το πώς ένα σωρό άνθρωποι της επόμενης γενιάς, δεν θα μεγαλώνουν σε συνθήκες εκφοβισμού, πρέπει να το τολμήσουν . Εύχομαι σύντομα να βρεθώ σε γάμους αγαπημένων φίλων.

Έλενα Παπαρίζου

Φωτογραφία: Τρύφωνας Νάκης

Όπως όλοι οι άνθρωποι έχουμε ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, είμαστε νομοταγείς πολίτες και ακολουθούμε τους ίδιους νόμους, έτσι θα έπρεπε να έχουμε και τα ίδια δικαιώματα. Δεν έμαθα ποτέ να διαφοροποιώ τους ανθρώπους. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Η αξία του ανθρώπου είναι το παν. Η λέξη ΑΞΙΑ είναι το πιο σημαντικό. Μεγαλώνοντας σε μια χώρα όπως η Σουηδία, δεν έμαθα ποτέ να διαχωρίζω τους ανθρώπους σε gay και μη. Το κράτος ανήκει εξ ολοκλήρου σε όλους τους πολίτες. Η άποψή μου ως Έλενα και σύμφωνα με τις αρχές που έχω πάρει, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ισάξιοι, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικότητας, κοινωνικής τάξης, γλώσσας, θρησκείας και ιδεολογίας. Έχω φίλους και φίλες που είναι παντρεμένοι με άτομα του ίδιου φύλου και κάποιοι έχουν αποκτήσει παιδιά. Θα έπρεπε και εύχομαι να έχουν όλοι ίδια μεταχείριση από το κράτος, όπως στη χώρα που μεγάλωσα.

Φώτης Σεργουλόπουλος

Φωτογραφία: Γιώργος Καλφαμανώλης

Πόσες φορές μου είχαν επισημάνει στο παρελθόν, όχι ιδιαίτερα παλιά, ότι έχω κουράσει να αναφέρομαι τόσο συχνά σε κάθε μου συνέντευξη στο παιδί μου, σε μένα και στο δικαίωμα μου να είμαι ίσος απέναντι στην Πολιτεία και τους νόμους της. Μου είχαν μάλιστα πει ότι δεν χρειάζεται να σηκώνω την παντιέρα ως άλλη σουφραζέτα, χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση για να μειώσουν, χωρίς ουσιαστικά να το θέλουν, ακόμα περισσότερο την δική μου επιμονή στο θέμα. Για μένα όμως ήταν και είναι ξεκάθαρο. Δεν θα σταματήσω εάν δεν με αντιμετωπίζουν ως ένα ισότιμο μέλος της κοινωνίας που είμαι μέλος. Ήρθε λοιπόν η στιγμή αυτή που η εμμονή, ενωμένη με όλες τις οικογένειες που γενναία και με θάρρος στάθηκαν μπροστά και φωναχτά ζητώντας αυτό που για όλους και όλες μας είναι η ζωή μας, να γίνει πράξη και να φτάσει να ψηφίζεται ως νόμος του κράτους. Η στιγμή είναι ιστορική, όχι μόνο γιατί αλλάζει τόσο πολύ και άμεσα η νοοτροπία της κοινωνίας – που όλοι αναρωτιούνται εάν είναι έτοιμη-, αλλά γιατί ο νόμος θα της δώσει να καταλάβει πόσο υπεύθυνη μπορεί να γίνει για όλα τα μέλη της. Εάν έχεις όπως λες πολλούς φίλους ομοφυλόφιλους μη βάζεις «αλλά». Φέρσου όπως κάνουν οι φίλοι. Στήριξέ τον, άκουσέ τον, υπερασπίσου τον και δείξε του πως θα είσαι πάντα κοντά του στα καλά και στα κακά, στις αγωνίες του και δώσε του την αγάπη που σου δείχνει με όλα όσα μέχρι τώρα έχεις δεχτεί από αυτόν. Την καλή του παρέα με το αστείρευτο χιούμορ του, το καλό του γούστο, τις συμβουλές που σου δίνει στις ερωτικές σου απογοητεύσεις και τον ώμο του που ακουμπάς. Γιατί τώρα που γίνεται γονιός σε θέλει δίπλα του να μεγαλώσετε μαζί μια νέα γενιά ελεύθερη, χωρίς φόβο και χωρίς ανισότητες.

Παντελής Τουτουντζής

Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίτας

Η ισοτιμία και η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών από την κοινωνία τους νόμους και τους θεσμούς είναι πολύτιμες πανανθρώπινες κατακτήσεις. Κάθε ευνομούμενη χώρα πρέπει να διασφαλίζει την ισότητα αυτή ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, πολιτικής, σεξουαλικής ή άλλης ταυτότητας. Επιτέλους, μετά από δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων, η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στις χώρες που έμπρακτα σέβονται και προασπίζουν τα αυτονόητα. Η θέσπιση του πολιτικού γάμου στη χώρα μας θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον σκοταδισμό και την ομοφοβία και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών μας καθώς υπάρχουν πολλές ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες.

Ελένη Φουρέιρα

Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίτας

Όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην ευτυχία. Η ισότητα των ανθρώπων είναι αυτονόητη, όμως πολλοί συνάνθρωποί μας δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Ήρθε επιτέλους η ώρα και στην Ελλάδα να προστατευτούν όλοι οι πολίτες και ειδικά τα παιδιά. Η ομοφοβία δεν ταιριάζει ούτε στον πολιτισμό ούτε στην ψυχή του Έλληνα.

Αντίνοος Αλμπάνης

Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος

Όταν το 2024 η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναγκάζεται να εκδώσει δελτίο τύπου που να αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, καταλαβαίνουμε πως το ναδίρ στο οποίο σέρνεται η κοινωνία μας είναι οδυνηρό. Σε πείσμα όλων αυτών που μετέρχονται σκοταδιστικών και μισαλλόδοξων τρόπων για να κουνήσουν ως άλλοι προνομιούχοι τη σημαία της κανονικότητάς τους, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στην πρόοδο. Και ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, γιατί το διακύβευμα δεν είναι γάμος ή όχι, αλλά δημοκρατία ή μη.




Δες και αυτό!