Η Nur Sajat, τρανς influencer και επιχειρηματίας, που διέφυγε από τη Μαλαισία, φέρεται να δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από θρησκόληπτους αξιωματικούς της αστυνομίας της χώρας.
Η επιχειρηματίας καλλυντικών εγκατέλειψε τη Μαλαισία τον Ιανουάριο, όταν κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου της Σαρία, επειδή φορούσε ένα φόρεμα σε μια θρησκευτική εκδήλωση το 2018. Αντιμετωπίζει έως και τρία χρόνια φυλάκιση, για «περιφρόνηση» προς το Ισλάμ.
Η Washington Post ανέφερε ότι η Sajat συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία της Ταϊλάνδης για παράνομη είσοδο στη χώρα, και ένας αξιωματικός της αστυνομίας, δήλωσε ότι η διαδικασία απέλασης ήταν σε εξέλιξη.
Ο Phil Robertson, αναπληρωτής διευθυντής της Ασίας στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στη South China Morning Post ότι η Sajat είχε λάβει άσυλο, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει τη χώρα.
Η Sajat ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18 Οκτωβρίου) ότι διέφυγε στην Αυστραλία και τώρα ήταν ασφαλής από την απειλή της φυλάκισης.
Ωστόσο, μίλησε για το τρομακτικό ταξίδι της σε μια συνέντευξη στους New York Times. Η Sajat ισχυρίστηκε ότι έλαβε μια κλήση από το θρησκευτικό τμήμα της πολιτείας Selangor, όπου εδρεύει η επιχείρησή της, τον Ιανουάριο. Όταν ήταν στο τμήμα, ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον τρεις άνδρες την κλώτσησαν, την έδεσαν, και της έπιασαν το στήθος. Ήταν την ίδια μέρα που συνελήφθη και κατηγορήθηκε επίσημα σε δικαστήριο της Σαρία στη Μαλαισία, είπε.
Η Sajar εξήγησε ότι η μητέρα της, που είδε την επίθεση, αντιμετώπισε έναν αστυνομικό για το περιστατικό. Αλλά ο αξιωματικός ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο θέμα, καθώς αντιλαμβανόταν τη Sajat ως άντρα. Οι New York Times ανέφεραν ότι αυτός ο απολογισμός της επίθεσης επιβεβαιώθηκε από έναν ακτιβιστή που μίλησε στη μητέρα της Sajat.
«Νομίζουν ότι δικαιολογείται να αγγίζουν τα γεννητικά μου όργανα και το στήθος μου, επειδή με αντιλαμβάνονται ως άντρα», είπε η Sajat. «Δε μου φέρθηκαν με καμία συμπόνια ή ανθρωπιά.»
Μετά το περιστατικό έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Οι τοπικές αρχές στη Μαλαισία δήλωσαν ότι ένας αξιωματικός επιβολής του θρησκευτικού τμήματος κλήθηκε να δώσει κατάθεση. Αλλά δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια και το τμήμα αρνήθηκε να σχολιάσει στους New York Times.
Η Sajat είπε ότι ένιωθε «προστατευμένη για να είμαι ο αληθινός εαυτός μου» και «να είμαι ελεύθερη» τη στιγμή που έλαβε καταφύγιο στην Αυστραλία.
«Ένιωσα παγιδευμένη στη χώρα μου, εκεί που γεννήθηκα, λόγω των νόμων που με ποινικοποιούν και με θεωρούν άντρα», εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι ένιωθε ότι είχε γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος «αποσπαστεί η προσοχή από μεγαλύτερα ζητήματα» στη Μαλαισία, λέγοντας ότι η περίπτωσή της «προκαλούσε αίσθηση εξαιτίας της παρουσίας μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»
«Ήμουν παγιδευμένη και εγκλωβισμένη στη Μαλαισία λόγω του συστήματος της Σαρία», είπε. «Η ίδια μου η ύπαρξη, η ύπαρξή μου, αμφισβητήθηκε.»
Και συνέχισε: «Αλλά είμαι πολύ σταθερή στην ταυτότητά μου ως γυναίκα. Αυτή είμαι.»
Τα κουήρ άτομα που ζουν στη Μαλαισία αντιμετωπίζουν συστηματικά διακρίσεις σύμφωνα με τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους της χώρας, που τιμωρούν κάθε μορφή «σαρκικής συναναστροφής κατά της τάξης της φύσης» με ποινή έως 20 ετών φυλάκιση και μαστίγωμα.
Η πρόταση αλλαγών στον ποινικό κώδικα που έχει κατατεθεί θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο σκληρή την κατάσταση, τιμωρώντας όποιο άτομο θεωρείται ότι «προωθεί» τον «ΛΟΑΤ+ τρόπο ζωής» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και εκείνα τα άτομα που «προσβάλλουν» το Ισλάμ.
https://avmag.gr/315898/trans-gynaika-kindyneyei-me-poini-fylakisis-epeidi-epilegei-gynaikeia-roycha/