Τρανς γυναίκα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης επειδή επιλέγει γυναικεία ρούχα

22/09/2021
από
Nur Sajat
Nur Sajat

Η Ταϊλάνδη καλείται να μην εκδώσει μια τρανς ακτιβίστρια και επιχειρηματία πίσω στη χώρα της, τη Μαλαισία, όπου θα μπορούσε να φυλακιστεί για χρόνια, με την κατηγορία ότι φοράει γυναικεία ρούχα.

Η 36χρονη επιχειρηματίας καλλυντικών, Nur Sajat, έφυγε από τη Μαλαισία τον Ιανουάριο, όταν κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου της Σαρία, επειδή φόρεσε φόρεμα σε θρησκευτική εκδήλωση το 2018.

ποινή φυλάκισης
Nur Sajat

Σήμερα, αντιμετωπίζει τρία χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα, το οποίο υποτίθεται ότι αποτελεί «περιφρόνηση» στο Ισλάμ. Τα Μαλαισιανά ΜΜΕ αναφέρουν, επίσης, ότι αναζητείται σε ξεχωριστή υπόθεση απάτης, ως μάρτυρας και ως θύμα. Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της τον Φεβρουάριο, αφού δεν παρέστη στην ακρόαση, και η Sajat από τότε βρίσκεται σε φυγή.

Η αστυνομία της Μαλαισίας ανέφερε τη Δευτέρα (20 Σεπτεμβρίου) ότι η Sajat συνελήφθη από τις αρχές της Ταϊλάνδης στις 8 Σεπτεμβρίου, επειδή είχε άκυρο διαβατήριο. Κατηγορήθηκε για αδικήματα μετανάστευσης και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Η ίδια τώρα πια, αναζητά άσυλο από την Υπηρεσία Προσφύγων του Ο.Η.Ε. (UNCHR). Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σχεδιάζει να αναζητήσει άσυλο στην Αυστραλία, αλλά η απειλή της απέλασης κρέμεται πάνω από το κεφάλι της, όσο παραμένει στην Ταϊλάνδη.

Ο Phil Robertson, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch στην Ασία, δήλωσε ότι η Sajat έχει λάβει το καθεστώς της προσφύγισσας, και ότι δεν πρέπει να σταλεί πίσω σε καμία περίπτωση.

Nur Sajat
Nur Sajat

«Πρέπει να σταλεί σε μια χώρα που θα προσφέρει προστασία δικαιωμάτων, όχι κάπου που θα διώκεται, επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, κάτι που θα συμβεί αν αποσταλεί στη Μαλαισία», έγραψε στο Twitter.

Η Thilaga Sulathireh, συνιδρύτρια της Μαλαισιανής ακτιβιστικής ομάδας για τρανς άτομα Justice for Sisters, δήλωσε στους Straits Times ότι «η συνεχής δίωξη κατά της Nur Sajat αντιπροσωπεύει το κλίμα καταστολής εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Μαλαισία».

Τα κουήρ άτομα της Μαλαισίας αντιμετωπίζουν συστηματικά διακρίσεις σύμφωνα με τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους της χώρας, οι οποίοι τιμωρούν κάθε μορφής πρωκτικού ή στοματικού σεξ, με φυλάκιση έως και 20 χρόνια, και υποχρεωτική θεραπεία. Οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα μπορούσαν να τον καταστήσουν ακόμη πιο καταπιεστικό στο μέλλον.

«Η αστυνομία πρέπει να σταματήσει αμέσως όλες τις έρευνες και τις παρενοχλήσεις εναντίον της Sajat», δήλωσε η Sulathireh στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές της Μαλαισίας δεν έδειξαν να μετακινούνται από τη θέση τους, αντίθετα «προέτρεψαν» τη Sajat να παραδοθεί, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη (21 Σεπτεμβρίου).

«Όσο έξυπνος κι αν είναι ο σκίουρος στο άλμα, τελικά θα πέσει στη γη. Η αστυνομία, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Επιμελητήριο του Γενικού Εισαγγελέα, εργάζονται για τη σύλληψη αυτού του ατόμου», δήλωσε ο Comm Datuk Seri Abd Jalil Hassan, όπως αναφέρει το Star.

«Ωστόσο, συμβουλεύω, επίσης, αυτό το άτομο να επιστρέψει στην πατρίδα, με το καλό… ώστε να προχωρήσουν οι υποθέσεις που εκκρεμούν.» 




Δες και αυτό!