Δασκάλα κατηγορείται ότι έδειξε σε παιδιά “ταινία ερωτικού περιεχομένου”, λόγω ενός (γκέι) φιλιού

25/05/2023
από
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή μιας δασκάλας να προβάλει στους μαθητές της, ταινία που περιέχει σκηνή στην οποία δύο μικρά αγόρια ανταλλάσσουν ένα φιλί.

Στις 12 Μαΐου, η εκπαιδευτικός επέλεξε να προβάλει την ταινία «Αγόρια στο ντους» (shower boys) σε παιδιά τετάρτης δημοτικού. Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και προτείνεται για ηλικίες από 11 έως 17 χρονών. Είναι μικρού μήκους, διαρκεί εννέα λεπτά, και περιλαμβάνει μια σκηνή κατά την οποία δύο 12χρονα αγόρια ανταλλάσσουν ένα φιλί.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς οι γονείς ενός παιδιού που βρισκόταν στην τάξη κινήθηκαν νομικά. Σύμφωνα με την εκπομπή του Mega Κοινωνία Ώρα MEGA, το παιδί μίλησε στους γονείς του για την ταινία που είδαν σε σχολική ώρα καθώς όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της οικογένειας, το παιδί γύρισε από σχολείο σε «άθλια ψυχολογική κατάσταση, άρρωστο και κάνοντας εμετούς».

Οι γονείς αποφάσισαν ότι η υπόθεση πρέπει να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Έχουν στείλει ήδη εξώδικο στον διευθυντή, στην πρωτοβάθμια και το Υπουργείο Παιδείας και απαιτούν να ξεκαθαριστεί αν το υλικό είχε εγκριθεί από τη Διεύθυνση και να ελεγχθεί πειθαρχικά η δασκάλα.

Οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι η ταινία έχει ερωτικό περιεχόμενο, κάτι που δεν ισχύει. Η μικρού μήκους ταινία πραγματεύεται την τοξική αρρενωπότητα, τους τρόπους κοινωνικοποίησης των αγοριών και περιλαμβάνει ένα μοναδικό φιλί κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού που αμφισβητεί το τι σημαίνει και τι μπορεί να είναι μια ανδρική φιλία.

Η ταινία απευθύνεται σε νεανικό κοινό, και έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Νεανικής Ταινίας Μικρού Μήκους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η προβολή της ταινίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας, επιτρέπεται μόνο στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς η ταινία αρχικά προορίζεται και για μικρότερες ηλικίες. Η απουσία επιλογής της προβολής της σε τάξεις δημοτικού είναι από μόνη της μια πολιτική απόφαση.

Στην εκπομπή του Mega, η δημοσιογράφος που γνωστοποίησε το θέμα έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «αθώου φιλιού παιδικής ηλικίας», προκαλώντας την έκρηξη του δικηγόρους της οικογένειας. Ο τελευταίος είπε: «Δεν υπάρχει αθώο φιλί. Θα θέλατε τα παιδιά σας, τα αγόρια σας δώδεκα ετών να φιλιόντουσαν μεταξύ τους στο στόμα και να ήταν αθώο φιλί; Κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό».

Το τρέιλερ της ταινίας:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στα credits της ταινίας αναφέρεται: «Η ταινία είναι διαθέσιμη για εκπαιδευτική χρήση μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), CINEDU (www.cinedu-gfc.gr). To έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- ΕΚΤ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Δες και αυτό!