Coming out ιστορίες made in Greece

11/10/2021
Coming Out

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα Coming Out είπαμε να σας θυμίσουμε κάποια -πρόσφατα- επώνυμα coming out που έγιναν στη χώρα μας. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Coming Out γιορτάζεται κάθε 11η Οκτωβρίου σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα όλο και περισσότερα άτομα αποφασίζουν να μιλήσουν ανοιχτά ως μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, μεταφέροντας ένα δυναμικό μήνυμα ορατότητας. Εμείς θυμόμαστε κάποια απ΄αυτά τα άτομα, με την ελπίδα να γίνονται περισσότερα κάθε χρόνο.

Κάποια σημαντικά σχόλια, πριν ξεκινήσουμε

Κάθε coming out είναι διαφορετικό. Κοινώς δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να το κάνεις. Επίσης, κανένα άτομο δεν είναι “υποχρεωμένο” να κάνει coming out, ενώ η “κατάλληλη στιγμή” ορίζεται ΜΟΝΟ από το ίδιο το άτομο. Tέλος, όπως θα παρατηρήσετε oι coming out στιγμές που θα διαβάσετε παρακάτω αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικά σε άνδρες. Νομίζω ότι είναι ενδεικτικό, σχετικά με τα προνόμια που στερούνται άλλες ταυτότητες.

Iωάννης Μελισσανίδης – O πρώτος ανοιχτά γκέι Ολυμπιονίκης

Antivirus Magazine 98 Iωάννης Μελισσανίδης cover
antivirus 98

Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό μας τον περασμένο Αύγουστο, ο Ιωάννης Μελισσανίδης μίλησε για τη σεξουαλικότητα του, σπάζοντας δυναμικά το φράγμα της ομοφοβίας στον κόσμο του αθλητισμού.

Πώς αυτοπροσδιορίζεσαι σε σχέση με τη σεξουαλικότητά σου;
Ως ένας γκέι άνδρας.
Αισθάνεσαι περήφανος που σε μια χώρα που εξακολουθεί να φοβάται το διαφορετικό, ένα γκέι άτομο έφερε όλες αυτές τις εθνικές διακρίσεις και μάλιστα οι πρώτες για την ιστορία του αθλήματός του;
Είσαι τρελός; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!! Αισθάνομαι περήφανος και δικαιωμένος. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να εμψυχώσει και να εμπνεύσει τα νέα παιδιά, ώστε να μην παρατάνε τα όνειρά τους.

Σπύρος Μπιμπίλας – “Πάντα πίστευα πως είμαι ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος”

Antivirus magazine Cover 96 Spyros Mpimpilas
antivirus 96

Ένα ακόμη εξώφυλλο σε έναν άνθρωπο, που δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να κρύψει τον εαυτό του ή την ταυτότητά του.

Η σεξουαλικότητα τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;
Η σεξουαλικότητά μου με απασχόλησε από πολύ νωρίς, έχοντας όμως πάντοτε τη σκέψη, πως οτιδήποτε συνέβαινε μέσα μου ήταν φυσιολογικό. Δεν μπορούσα να καταλάβω, παρότι τότε ήταν και μια περίεργη εποχή, τι είναι αυτό που έναν άνθρωπο μπορεί να το χαρακτηρίσει ως «μη φυσιολογικό». Μεγαλώνοντας, έμαθα ότι η κοινωνία έδινε αυτόν το χαρακτηρισμό, κυρίως σε ανθρώπους που αγαπούσαν άτομα του ίδιου φύλου. Επειδή, όμως, πάντοτε πίστευα πως οι άνθρωποι μπορούμε να αγαπάμε οποιοδήποτε άνθρωπο, μέσα μου αυτό μπήκε ως φυσιολογικό. Αυτή την ηθική αξία είχα, ότι δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο. Αφού η φύση με έχει κάνει να με τραβάει και το ίδιο φύλο, είναι φυσιολογικό. Σε αυτό το σημείο να σου πω, ότι εγώ έκανα σεξ για πρώτη φορά στα 21 μου. Αυτό συνέβη, γιατί πάντα το σεξ το συνδύαζα με την αγάπη. Πολύ σπάνια έχω κάνει σεξ, χωρίς αγάπη και θεωρώ πάρα πολύ τυχερό τον εαυτό μου γι΄αυτό. Βέβαια, ξέρω ότι διαφέρω από πάρα πολλούς ανθρώπους, δηλαδή, όταν είσαι στα 65 και έχεις κάνει σεξ με 40 άτομα περίπου, είναι πάρα πολύ λίγοι (γέλια).
Δε σε απασχόλησε, δηλαδή, ποτέ ο αυτοπροσδιορισμός σου, σε σχέση με τη σεξουαλική σου ταυτότητα;
Όχι, γιατί πάντα πίστευα πως είμαι ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος, που έχω δικαίωμα να ερωτευτώ το άτομο που αγαπώ. Φυσικά και προσδιορίζομαι ως ΛΟΑΤ+, είμαι μέσα σε αυτή την κοινότητα και γι΄αυτό μάχομαι και για τα δικαιώματά της. Όπως μάχομαι και για τα δικαιώματα, όλων των κοινοτήτων που περιθωριοποιούνται.

Σταμάτης Κραουνάκης – “Μπορώ να ερωτευτώ και έναν άνθρωπο 90 ετών και να του αφιερωθώ είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας”

antivirus 92

Αύγουστος του 2020 και ο Σταμάτης Κραουνάκης μάς μιλά για τον έρωτα κάνοντας το δικό του coming out ως μέλος της ΛΟΑΤ+ κοινότητας

O Σταμάτης Κραουνάκης μιλά ως σύμμαχος ή ως ένα μέλος της ΛΟΑΤ+ κοινότητας;
Κοίτα σε κόμμα δεν ανήκω. Αλλά, αν ξέρω ποιοι είναι οι δικοί μου άνθρωποι, αυτό το ξέρω. Είμαι μέλος αυτής της κοινότητας. Ταυτόχρονα, είμαι όμως και κομμάτι της υπόλοιπης κοινωνίας. Και επειδή είμαι δημιουργός, η αγκαλιά μου πρέπει να τους χωρά όλους. Και κυρίως πρέπει να μπορώ να συμφιλιώσω και τους φοβισμένους ή τους αποστασιοποιημένους. Και το κάνω αυτό με την παραδοχή της -βλακωδώς λεγόμενης- “ιδιαιτερότητας” μου. Η ταυτότητα του κάθε ανθρώπου και η επιλογή του ατόμου που θα έχει αγκαλιά ή θα πιάνει το χέρι του – είτε κρυφά είτε φανερά -, επειδή έχω αξιωθεί στη ζωή να προχωρήσουν τέτοιες σχέσεις μου για πολλά χρόνια, είναι κάτι που δεν πρέπει να έχει σημασία. Υπάρχει πάντως μια ειλικρινής σχέση με τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα και επειδή έχω ανοιχτό λόγο, δέχομαι συχνά ομοφοβικά σχόλια από τα φασιστάκια. Τα οποία τα αντιμετωπίζω με τρομερό χιούμορ. Γιατί είναι σαφές ότι όποιος το βρίζει, το ποθεί. Κράζεις; Θαυμάζεις! Κλασικό.
Θα λέγαμε πως ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι πανσέξουαλ;
Θα ήθελα να είμαι αλλά δεν είμαι. Απλώς κρατάω για τον εαυτό μου το δικαίωμα της επιλογής. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι είμαι “panerotic”. Μπορώ να ερωτευτώ και έναν άνθρωπο 90 ετών και να του αφιερωθώ είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας. Να μην κοιτάξω πουθενά αλλού. Γι΄αυτό και είμαι λιγάκι επιφυλακτικός στο να δώσω για τον εαυτό μου μια εικόνα που θα είναι “μερική”. Δεν είναι η συνολική. Εγώ θέλω να μπορώ να σε πάρω μια αγκαλίτσα, να φάμε μια γρανίτα, να πούμε τα εσώψυχα, να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Κι άμα μας ευλογήσει κι ο άγγελός μας να ανταλλάξουμε κι άλλα, να τα ανταλλάξουμε. Και τώρα πια μιλάω με το θάρρος της ηλικίας μου, είμαι 65 ετών και είναι άλλα τα ζητούμενά μου. Και για να είμαι πιο σαφής, χέστηκα, δεν έχω κανένα ζητούμενο.

Θανάσης αλευράς – “Φυσικά και στηρίζω τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, αφού ανήκω κι εγώ σ΄αυτή”

Στο ίδιο τεύχος με τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο -εξαιρετικός- Θανάσης Αλευράς ξεκαθαρίζει πως και ο ίδιος ανήκει στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα τονίζοντας ότι πάντα θα παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο.

Στην προηγούμενή μας συνέντευξη είχαμε μιλήσει και εμείς για διαφορετικότητα αλλά και για το πόσο στηρίζεις τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Φυσικά και τη στηρίζω. Αφού ανήκω κι εγώ σ΄αυτή την κοινότητα. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όπως και το ότι πάντα θα υπερασπίζομαι και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Είμαι μέλος της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και θα βρίσκομαι πάντα εκεί για να προσπαθώ για κάτι καλύτερο.
Ως μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας, ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις;
Ότι η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας είναι η βάση για μια καλή ζωή. Όταν αγαπάμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, γινόμαστε ανίκητοι. Ένας πυρηνικός πόλεμος για όποιον θελήσει να μας πολεμήσει.

Mίνως Θεοχάρης – “Κρυμμένος δεν έχω υπάρξει ποτέ”

φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Με αφορμή ένα ομοφοβικό περιστατικό λίγο πριν το φετινό ο Athens Pride, ο Μίνως Θεοχάρης μάς μίλησε για το όνειρό για μια κοινωνία που κανείς δε θα χρειάζεται «να βγει από την ντουλάπα».

Πώς αυτοπροσδιορίζεται ο Μίνως Θεοχάρης;
Κρυμμένος δεν έχω υπάρξει ποτέ για να κάνω ξαφνικά coming out. Γι΄αυτο και βρίσκω αυτή την ερώτηση περιττή. Εγώ μέσα από αυτό που ξέρω να κάνω, μέσα από αυτό που είμαι, τον τρόπο που υπάρχω, νιώθω πως εδώ και χρόνια ανεβαίνω στις μύτες των ποδιών μου και φωνάζω για την αλήθεια, την ελευθερία και την ισότητα των φύλων. Και όποιος ακούσει. Ξέρεις τι ονειρεύομαι; Μία κοινωνία που κανείς δε θα χρειάζεται «να βγει από την ντουλάπα», γιατί κανείς δεν θα έχει υπάρξει εκεί μέσα. Που δεν θα χρειάζεται να ρωτάς ούτε να σου απαντάνε σε τίποτα από αυτά.

Άγγελος Μπράτης – Είμαι γκέι δεν ενδιαφέρονται τα media για μένα”

https://youtu.be/urSLU69o9YM

Ιανουάριος του 2020 και ο σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης βρίσκεται καλεσμένος στην εκπομπή μιλώντας ανοιχτά για την προσωπική του ζωή και τη σεξουαλική του ταυτότητα.

«Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς τα προσωπικά μου, δεν τα μοιράζομαι. Φοβήθηκα με την τηλεόραση ότι μπορεί να το χάσω αυτό το κομμάτι. Αλλά ευτυχώς επειδή είμαι άντρας και είμαι γκέι δεν ενδιαφέρονται τα media για μένα. Αν ήμουν στρέιτ θα είχαν βρει την κοπέλα μου και αν ήμουν γυναίκα, θα είχαν βρει τα πάντα. Ο κόσμος έχει προχωρήσει. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στην προσωπική του ζωή».

Γιώργος Kαπουτζίδης – “Δε ζω στην ντουλάπα”

antivirus 62

Ήταν Δεκέμβριος του 2019 όταν σε μια συνέντευξη με το περιοδικό μας, ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για πρώτη φορά για τη σεξουαλικότητά του. Συγκεκριμένα στην ερώτηση για το αν η δήλωση του “ότι είναι διαφορετικός”, αποτελεί coming out, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά.

«Δεν χρειαζόταν να πω αυτό το πράγμα για να το θεωρήσετε ως το coming out μου. Νομίζω ότι είμαι πολύ ξεκάθαρος… Δε ζω μέσα στην ντουλάπα, δε ζω κρυφά. Ζω φανερά, κυκλοφορώ και δεν φοβάμαι να μιλήσω μέσα από τα έργα μου και τις δηλώσεις μου. Όλοι μαζί είμαστε, δεν κρύβομαι. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και αυτό μετρά περισσότερο».

Λίγους μήνες αργότερα και σε συνέντευξή του σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο ίδιος αποφάσισε να μιλήσει περισσότερο γι΄αυτό.

«Όσο για την ομοφυλοφιλία, θέλω να πω στα ομοφυλόφιλα παιδιά που μας ακούνε επειδή ζούμε σε πολύ περίεργες εποχές και γίνονται τρομακτικά πράγματα στον δημόσιο λόγο αυτή τη στιγμή, επειδή θα ακούσουν πάρα πολλά πράγματα για το αν είναι αφύσικα, να μην ακούσετε τίποτα. Θέλω να ξέρετε ότι η δικιά μου ομοφυλοφιλία δεν με εμπόδισε ποτέ από το να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Φυσικά και με οδήγησε στο να είμαι λίγο πιο κλειστός και φοβισμένος στην εφηβεία μου. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι δεν θα καταφέρω αυτά που ήθελα. Επίσης είχα τη χαρά, την τιμή να έχω γονείς δύο ανθρώπους υπέροχους που μπορεί να μην τους ήταν το πιο εύκολο πράγμα αλλά η αγάπη για το παιδί τους ήταν ψηλά και το τι θα πει ο κόσμος εδώ κάτω»

Αλέξης Πατέλης: “Ο Πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγο μου όπως κι εγώ τη δίκη του”

Στην Καθημερινή μίλησε τον Ιούνιο του 2020 ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αποκαλύπτοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει γνωριστεί με τον σύζυγό του.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: “Αν το έκρυβα ότι είμαι γκέι, τι μήνυμα θα έδινα;”

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μίλησε τον περασμένο Μάρτιο στη Σάσα Σταμάτη και τα “Παραπολιτικά” για τη ζωή του και τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Γιατί επιλέξατε να πείτε ανοιχτά ότι είστε γκέι;

Αν το έκρυβα, τι μήνυμα θα έδινα; Ειδικά απέναντι στη νέα γενιά. Ότι θα πρέπει να ντρέπονται, να φοβούνται και να κρύβονται; Ότι δεν πρέπει να είναι ο εαυτός τους; Ότι θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των ονείρων τους και της αλήθειας τους; Τα πράγματα αλλάζουν. Αυτό φαίνεται κι από τη σπουδαία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συστήσει την επιτροπή για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Νίκος Μουτσινάς: «Με νοιάζει να αποδεχτώ εγώ τον εαυτό μου»

Με αφορμή τον μήνα υπερηφάνειας, ο γνωστός ηθοποιός και παρουσιαστής μας μίλησε για τη ζωή και για τη σεξουαλικότητά του.

Σε σχέση με τη σεξουαλική σου ταυτότητα, πώς αυτοπροσδιορίζεσαι;
Ως γκέι, εννοείται. Αν κάνω έναν μικρό απολογισμό στις σχέσεις μου μέχρι τώρα, που κάποιες ήταν με γυναίκες και κάποιες – περισσότερες – με άνδρες, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι στο κομμάτι της συμβίωσης και του «συνυπάρχειν» έχω μεγαλύτερη οικειότητα με τους άνδρες. Είναι δηλαδή και το κομμάτι το συντροφικό, όχι μόνο το σεξουαλικό. Γενικά, το θέμα της σεξουαλικότητας είναι κάτι ρευστό.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!