enhanced-9966-1395836179-6Πως θα σου φαινόταν η ιδέα να βγάλεις μια selfie γυμνή φωτογραφία του εαυτού σου, φορώντας μόνο μια «χαρωπή» κάλτσα στα γεννητικά σου όργανα; Όχι, δεν πρόκειται για κάποια σκηνή μιας ακόμα American Pie ταινίας, αλλά για μια εκστρατεία που συμβαίνει αυτόν τον καιρό στα social media και αποσκοπεί στην ενημέρωση για τον ανδρικό καρκίνο.

Η |cock in a sock” (#cockinasock) σύλληψη ανήκει στο Βρετανό James Brown (όχι τον τραγουδιστή). Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί του για να μάθουμε πως ξεκίνησαν όλα αυτά αλλά και γιατί να επιλέξει κάποιος αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο ευαισθητοποίησης.

«Ήταν Τετάρτη και ήμουν στο Facebook, όταν παρατήρησα όλες τις selfie no-make up φωτογραφίες που ανέβαζαν οι γυναίκες για το γυναικείο καρκίνο. Τότε είναι που με χτύπησε. Γιατί όλες οι εκστρατείες που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο είναι για τις γυναίκες και δεν υπάρχει τίποτα για τους άνδρες;

Οι περισσότεροι από τους πατέρες των φίλων μου έχουν καρκίνο του προστάτη. Ο παππούς του ξαδέρφου μου έχει καρκίνο στους όρχεις και μάλλον δεν θα προλάβει να γιορτάσει τα 78α γενέθλια του, τον επόμενο μήνα.

Αρχικά σκέφτηκα να φτιάξω μια σελίδα στο Facebook για πλάκα. Να μαζέψω και ένα μικρό ποσό για να τονώσω τους φίλους μου. Έτσι το έκανα. Το είπα στον μικρότερο αδερφό μου και σε κάτι άλλους. Εκείνο το βράδυ ανέβασαν τις πρώτες φωτογραφίες…»

Όταν ξύπνησε την επόμενη μέρα, ο James επισκέφθηκε τη σελίδα που είχε φτιάξει.

«Μέσα σε ένα μόλις βράδυ η σελίδα μετρούσε 30.000 likes, ενώ αρκετοί είχαν ανεβάσει τις δικές τους cock-in-a –sock φωτογραφίες. Από τότε έχουμε φτάσει στις 115.000, μόνο στο Facebook.»

Σχετικά με τις διασημότητες που συμμετείχαν, σχολιάζει:

«Οι πρώτες διασημότητες που ανέβασαν φωτογραφία ήταν οι  Calum Best και Wayne Lineker. Μετά ακολούθησε ο κωμικός Russel Kane αλλά και ο Roy Chubby Brown. Αλλά και ο παίχτης του Rugby, Gareth Thomas.»

Russel Kane

 

Gareth Thomas
Calum Best και Wayne Lineker

Ο James Brown τονίζει το σκοπό του εγχειρήματος αυτού.

«Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε σχετικά με τον καρκίνο, καθώς και να συγκεντρώσουμε χρήματα για να ενισχύσουμε την έρευνα που διεξάγεται για την πρόληψη και την καταπολέμησή του.»

«Η εκστρατεία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο Βρετανία. Πολλά μέσα της χώρας ζητάνε πληροφορίες. Αρκετά όμως είναι και από άλλες χώρες, όπως εσείς.

«Πριν από λίγο καιρό έλαβα ένα email από ένα περιοδικό της Αμερικής. Μετά ακολούθησαν και άλλα. Τώρα η καμπάνια είναι γνωστή και εκεί….».

Τα σχέδια, όμως δεν σταματούν εδώ, αφού όπως δηλώνει ο Brown ευελπιστεί να καθιερώσει την εν λόγω καμπάνια.

«Φτιάχνουμε ήδη την ιστοσελίδα μας, έχουμε αγοράσει το εμπορικό όνομα και έχουμε βρει ένα χώρο για να φτιάξουμε τα γραφεία μας. Έχουμε προσλάβει και έναν σχεδιαστή να φτιάξει τα προϊόντα μας. Προχωράμε μπροστά…»  

Αν θες και εσύ εκθέσεις τον γυμνό εαυτό σου,φορώντας μια κάλτσα στα γεννητικά σου όργανα αλλά και να ενισχύσεις με τον οβολό σου την εν λόγω καμπάνια, μπες εδώ.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!