Χονγκ Κονγκ: ανάγκη για θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο

0
40
Η υποστήριξη της ισότητας στον γάμο αυξάνεται συνεχώς στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η αλλαγή δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα για πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υποστήριξη της θεσμοθέτησης του γάμου μεταξύ κουήρ ζευγαριών ανέρχεται στο 60% από 38% που ήταν μόλις πριν από μια δεκαετία. Η κοινωνία αλλάζει, αλλά τα κουήρ ζευγάρια που θέλουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Όπως διαβάζουμε στο PinkNews, η Leia και η Zhen (ψευδώνυμα) είναι ένα από αυτά τα ζευγάρια. Και οι δύο καθηγήτριες σε χριστιανικό σχολείο, γνωρίστηκαν πριν από πέντε χρόνια στη δουλειά τους. Μέσα σε δύο μήνες, είχαν ρομαντική σχέση.

Λόγω της δουλειάς τους, η Leia και ο Zhen πρέπει να είναι διακριτικές σχετικά με την πραγματική φύση της σχέσης τους.

«Το σχολείο είπε στους δασκάλους ότι αν οι μαθητές μας πουν ότι είναι λεσβίες ή γκέι, ότι δεν πρέπει να τους ενθαρρύνουμε, πρέπει να τους πούμε ότι αυτό είναι κάτι λάθος», λέει η Leia.

«Διδάσκοντας στο ίδιο σχολείο, η αλληλεπίδραση θα μπορούσε να είναι πολύ εμφανής, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές. Όταν κάνουμε παρέα, δεν μπορούμε να κρατιόμαστε από το χέρι ή να αγκαλιαζόμαστε ή να κάνουμε πράγματα που κάνουν τα συνηθισμένα ζευγάρια».

Παρόλο που δεν μπορούν να είναι ανοιχτές στη δουλειά τους, λένε ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα στο Χονγκ Κονγκ για τα κουήρ άτομα.

«Η νεότερη γενιά αρχίζει να αποδέχεται τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου – είναι πιο ανοιχτόμυαλη από την παλαιότερη γενιά.

People marking the International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia in Hong Kong in 2019

«Αν οι μαθητές μας ήξεραν ότι [είμαστε] μαζί, θα ήταν ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι για εμάς, αλλά αυτή δεν θα είναι η προοπτική του σχολείου», λέει η Leia.

Το ζευγάρι παραλίγο να παντρευτεί στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει λόγω του μεγάλου κόστους.

«Σε εκείνο το σημείο, αναρωτήθηκα γιατί πρέπει να πληρώσω τόσο πολύ περισσότερα από άλλα ζευγάρια για να αναγνωρίσω τη σχέση μου», συνεχίζει η Leia.

Καμία από τις δύο δεν τρέφει ιδιαίτερα ρομαντικές αντιλήψεις για τον γάμο – τον βλέπουν περισσότερο ως ένα ανθρώπινο δικαίωμα που θα τους έδινε πρόσθετη ασφάλεια στη ζωή.

«Και οι δύο συμφωνούμε ότι παντρεμένες ή όχι, δεν καθορίζει το πόσο αγαπάμε η μία την άλλη. Ο γάμος δεν σημαίνει πολλά για εμάς, αλλά νομίζω ότι η τέλεση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στο Χονγκ Κονγκ είναι σημαντική για την επόμενη γενιά της κοινότητάς μας – και για εμάς επίσης. Τουλάχιστον μπορούμε να κρατιόμαστε από το χέρι όταν βγαίνουμε μαζί».

Περισσότεροι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ γνωρίζουν πλέον ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο

Ο καθηγητής Holning Lau είναι ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν σε μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι η υποστήριξη του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αυξάνεται.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο, ο Lau πιστεύει ότι η αύξηση αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με την αυξημένη αναπαράσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών στα μέσα ενημέρωσης, μια σειρά σημαντικών δικαστικών αποφάσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τον αριθμό άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο που έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Υπήρξαν επίσης αρκετές υποθέσεις στα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ από το 2018 που νομιμοποίησαν τα δικαιώματα των κουήρ ζευγαριών στη στέγαση, την κληρονομιά, αλλά και σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών.

Πέρα από τις νομικές νίκες, ο Lau λέει ότι μέρος της αλλαγής οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι πολίτες του Χονγκ Κονγκ γνωρίζουν πλέον προσωπικά πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ είναι πιο πιθανό σήμερα απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια να πουν ότι γνωρίζουν κάποιο άτομο που είναι ΛΟΑΤΚΙ+», λέει.

«Σε προηγούμενες έρευνες, διαπίστωσα ότι η διαπροσωπική επαφή συνδέεται με ευνοϊκότερες στάσεις απέναντι στους γκέι και τις λεσβίες στο Χονγκ Κονγκ».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε πρόοδο όσον αφορά την ισότητα του γάμου. Το 2018, η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη μήνυση μιας γυναίκας που υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά της στην ιδιωτική ζωή και την ισότητα, επειδή δεν της επιτράπηκε να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τελικά την υπόθεση το 2019, λέγοντας ότι το ζήτημα των ενώσεων ομοφυλοφίλων ήταν «εκτός του κατάλληλου πεδίου των λειτουργιών ή των εξουσιών του δικαστηρίου».

Υπάρχουν ακόμη πολλές αντιδράσεις, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Χονγκ Κονγκ γνωρίζει πλέον ότι η αλλαγή είναι στον ορίζοντα και πιστεύει ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα θεσμοθετηθεί.

Το ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι το πότε και όχι το αν, καθώς η δημόσια υποστήριξη αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η συμβουλή της Leia προς την κυβέρνηση είναι απλή: «Μη φοβάστε να κάνετε μια αλλαγή».