Χιλιάδες κόσμος παρευρέθηκε στο Pride της Βουδαπέστης παρά το αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κλίμα

17/07/2023
από
Χιλιάδες άτομα στην Ουγγαρία κατέβηκαν στο Pride στη Βουδαπέστη το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν και να δείξουν την οργή τους για τους κυβερνητικούς νόμους που περιορίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 35.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους υπό συνθήκες καύσωνα. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, David Pressman.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των 38 πρεσβειών που εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία προέτρεπαν την Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ, να κάνει περισσότερα για να σεβαστεί και να προστατεύσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Κάθε χώρα της ΕΕ, εκτός από την Πολωνία, έστειλε την επιστολή.

Αυτό συνέβη λίγο μετά την επιβολή προστίμου-ρεκόρ από αξιωματούχους της ουγγρικής πρωτεύουσας σε βιβλιοπωλείο για την έκθεση της σειράς του Heartstopper του Alice Oseman.

Το εθνικό βιβλιοπωλείο Lira τιμωρήθηκε με πρόστιμο 12 εκατομμυρίων φιορινιών επειδή διέθεσε προς πώληση την ουγγρική έκδοση του Heartstopper χωρίς την προβλεπόμενη προστατευτική μεμβράνη.

Σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία των παιδιών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2021, είναι παράνομο για τα καταστήματα να πωλούν βιβλία που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, την τρανς ταυτότητα, και άλλα κουήρ θέματα, στα τμήματα νεανικής λογοτεχνίας τους. Πρέπει επίσης να είναι τυλιγμένα σε κλειστή συσκευασία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στα τέλη του περασμένου έτους για τον νόμο, λέγοντας ότι περιορίζει το δικαίωμα των νέων στην ενημέρωση.

Σύμφωνα με το Reuters παρά το γεγονός ότι κανένα σχεδόν κανάλι δεν κάλυψε το Pride, με τον φόβο της τιμωρίας, πολύς κόσμος συμμετείχε ενεργά.

«Το Pride θα πρέπει να είναι ο πρωτοπόρος της ελευθερίας της έκφρασης, της αποδοχής και της ισότητας», δήλωσε ο Gergely Varga, ένας διαδηλωτής και makeup artist στα 30 του χρόνια που φορούσε ρούχα στο χρώμα του ουράνιου τόξου σχεδιασμένα από έναν φίλο του.

«Αλλά δυστυχώς πρέπει να πω ότι το να είσαι περήφανος που είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι τόσο αποδεκτό στην Ουγγαρία όσο στη Δύση».

Οι συμμετέχοντες ανέμιζαν σημαίες του ουράνιου τόξου, χόρευαν και ζητωκραύγαζαν καθώς περπατούσαν στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας.

«Νομίζω ότι το Pride της Βουδαπέστης είναι πραγματικά απελευθερωτικό, μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι εξακολουθούμε να βιώνουμε διακρίσεις στην γκρίζα καθημερινότητα μας», δήλωσε ο σχεδιαστής Danyi Mark.
Δες και αυτό!