Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στο Pride της Βουδαπέστης

25/06/2024
από
Πάνω από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Pride της Βουδαπέστης το Σάββατο (22 Ιουνίου), σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας από αυτούς ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πρέσμαν, ο οποίος είναι ανοιχτά γκέι και έχει δύο δίδυμα με τον σύντροφό του και ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Όρμπαν ότι χρησιμοποιεί έναν «μηχανισμό φόβου» για να υποβαθμίσει τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουγγαρία ήταν μία από τις 44 πρεσβείες που υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης του Budapest Pride νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δηλώνοντας την υποστήριξή τους προς τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας «και τα δικαιώματά τους στην ισότητα και τη μη διάκριση, την ελευθερία της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και την ελευθερία από τη βία».

Ενώ η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Ουγγαρία και οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι παράνομες, ο γάμος ορίζεται ως γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Οι τρανς άνδρες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και τα κουήρ ζευγάρια δεν επιτρέπεται να τεκνοθετήσουν.

Τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει υιοθετήσει μια σειρά από αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους.

Το 2021, ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στα σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης, παρόμοιο με τον νόμο κατά της «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας» της Ρωσίας. Σε απάντηση, η ΕΕ ξεκίνησε νομική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας και πάγωσε τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Αλλά στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Όρμπαν ενίσχυσε τη στάση του, λέγοντας ότι «κανένα χρήμα στον κόσμο» δεν θα τον έκανε να δεχτεί αυτό που αποκάλεσε ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα.

Μιλώντας σε μια οικογενειακή γιορτή Υπερηφάνειας στην κατοικία του πρέσβη, ο Πρέσμαν είπε: «Ο φόβος είναι κάτι με το οποίο ασχολούνται όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία, και το μέσον τους πολύ συχνά είστε εσείς και οι οικογένειές σας.

«Σε μια πορεία Υπερηφάνειας που διοργάνωσαν Ούγγροι στο Πέτς πέρυσι, περπάτησα μαζί με έναν φίλο, συνάδελφο πρέσβη και γονέα», είπε ο Πρέσμαν, σύμφωνα με τον Guardian.

«Οι κάμερες των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης ήταν στραμμένες πάνω μου -όπως και τώρα- και μας βιντεοσκοπούσαν καθώς με σύστηνε στο πεντάχρονο παιδί του.

«Οι ειδήσεις εκείνο το βράδυ ανέφεραν ότι “εντόπισαν” την αλληλεπίδρασή μου με αυτό το παιδί και περιέγραψαν με μοχθηρό τρόπο ότι με είδαν να “αλληλεπιδρώ με παιδιά”. Δεν χρειάστηκε να ολοκληρώσουν την πρόταση, άφησαν τον φόβο να κάνει τα υπόλοιπα».

Σημείωσε ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει την ομιλία του στο κτίριο του ουγγρικού κοινοβουλίου, αλλά τον εμπόδισε ένα υψηλόβαθμο μέλος του λαϊκιστικού κόμματος Fidesz του Όρμπαν.

«Ο πρόεδρος αρνήθηκε το αίτημα των βουλευτών να φιλοξενηθεί μια εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κοινοβούλιο, έναν χώρο που προορίζεται να εκπροσωπεί όλους τους Ούγγρους», πρόσθεσε ο Πρέσμαν, ενώ συνέχισε να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ των αυταρχικών νομοθεσιών της Ρωσίας και της Ουγγαρίας.
Δες και αυτό!