Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, με την οποία σηματοδοτούνται 31 χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποχαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. 

Αυτό το ιστορικό ορόσημο εορτάζεται τα τελευταία 17 χρόνια για να επιστήσει την προσοχή στη δυσχερή θέση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και να προωθήσει την ισότητα με κάθε της έννοια.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων παραμένει άπιαστη, όπως μας δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που διεξήχθη από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ο χάρτης «ουράνιο τόξο» της ILGA-Europe (ILGA-Europe’s Rainbow Map).

European Commissioner-designate in charge of Equality, Helena Dalli from Malta looks on during her confirmation hearing before the European Parliament in Brussels, on October 2, 2019. (Photo by Aris Oikonomou / AFP) (Photo by ARIS OIKONOMOU/AFP via Getty Images)

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ πρακτικές οπισθοδρόμησης, όπως οι λεγόμενες «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ» και οι περιορισμοί στα δικαιώματα των τρανς ατόμων, έχουν κερδίσει έδαφος και αμφισβητούν έστω και μόνο την ύπαρξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Μολονότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι κανένα μέρος στην Ευρώπη δεν είναι ασφαλές. Από τον σχολικό εκφοβισμό έως τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, από το μίσος που εκφράζεται μέσω του διαδικτύου έως τη βία στον δρόμο, η κατάσταση παραμένει δεινή, ιδίως για όσους αναγνωρίζονται ευκολότερα ως ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Στο Βέλγιο, στις 6 Μαρτίου, ο σαρανταδυάχρονος Νταβίντ Πολφιέτ μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε συνάντηση στην οποία παρασύρθηκε μέσω εφαρμογής γνωριμιών για ομοφυλόφιλους.

Αυτή η στυγνή δολοφονία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αντιθέτως, δείχνει πού μπορεί να φτάσει η ομοφοβία αν δεν αντιμετωπιστεί. Η δολοφονία αυτή αποτελεί μέρος μιας μακράς σειράς από δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με μοναδική αιτία ότι υπήρξαν ο εαυτός τους.

Οι πολιτικοί πρέπει να ενεργούν γρήγορα, ιδίως όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή εξέδωσε τη στρατηγική της για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025, η οποία, μεταξύ άλλων δράσεων, έχει ως στόχο να συμπεριλάβει τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους στον κατάλογο των ευρωεγκλημάτων.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ζητούμε οι εθνικές στρατηγικές για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ να συμπληρώνουν και να ενισχύουν τη δράση της ΕΕ, ιδίως στους τομείς όπου η ΕΕ έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, όπως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε, με απόλυτη πλειοψηφία, την ΕΕ ζώνη ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Ενώ η ψηφοφορία είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αποτέλεσε σημαντική στήριξη σε μια στιγμή κατά την οποία τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ αμφισβητούνται.

Την ημέρα της ψηφοφορίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε στο Twitter: «Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι ιδεολογία. Είναι η ταυτότητά σου. Κανένας, ποτέ, δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.» Ακολουθώντας το παράδειγμά της, αρκετοί επίτροποι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον σκοπό, καταδεικνύοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο σεβασμός απέναντι στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι αδιαπραγμάτευτος.

Πράγματι, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πρέπει να γίνονται σεβαστά σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο. Η οπισθοδρόμηση ή η στασιμότητα δεν αποτελεί επιλογή.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ηθικά ορθό, να προασπίζουμε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και να το υπερβαίνουμε ακόμη, ώστε να διασφαλίζουμε ότι η ελευθερία κάθε ατόμου όσον αφορά τη σεξουαλικότητα και το φύλο του γίνεται σεβαστή.

Για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί από ό,τι υπήρξαμε μέχρι τώρα. Συνεπώς, καλώ όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές αρχές και τα τοπικά συμβούλια να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστούν ζώνες ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Στη διαδικασία αυτή, τους καλώ να εξετάσουν, σε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα των ΛΟΑΤΚΙ, τι απομένει να γίνει και να προχωρήσουν στην επίτευξη της αναγκαίας αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι πορείες υπερηφάνειας είναι πιθανό να ακυρωθούν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Τέτοιες ακυρώσεις οι οποίες οδηγούν στην έλλειψη προβολής και στην απώλεια των εσόδων με τα οποία χρηματοδοτούνται σκοποί δημόσιας υποστήριξης, καθώς και οικοδόμησης κοινοτήτων, μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, εκτός αν βρούμε νέους τρόπους να παράσχουμε τη δέουσα προβολή και αναγνώρισή τους σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού μας.

Ας δείξουμε τον δρόμο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ΛΟΑΤΚΙ σε διεθνές επίπεδο, μέσω της αποφασιστικότητάς μας να κάνουμε το σωστό.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ας αναδείξουμε τι σημαίνει ζώνη ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Χέλενα Ντάλι, επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης