“Η αιμοδοσία είναι κοινωνική υποχρέωση, δεν προσφέρεται για διεκδικήσεις ειδικών κοινωνικών ομάδων” είπε Στο Κόκκινο, στην Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομα Λουκά, η αιματολόγος Χαρά Ματσούκα, που διηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας επί ΣΥΡΙΖΑ.
“Και επειδή το αίμα που χορηγείται στους ασθενείς οφείλει να είναι και ασφαλές και ποιοτικά ενδεδειγμένο, θα υπάρχουν πάντα αποκλεισμοί, με αυστηρά όμως ιατρικά κριτήρια. Το ρατσιστικό και απαράδεκτο χάσταγκ “αιμοδοσία θανάτου” που αναφέρεται στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν έχει καμμία σχέση με τα κριτήρια αυτά” τόνισε η κ. Ματσούκα.
“Καλώς λοιπόν αφαιρέθηκε από το ερωτηματολόγιο των αιμοδοτών η προϋπόθεση να μην έχουν κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ από το 1977, αλλά χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση του κεφαλαίου “αιμοδοσία”, που θα πρέπει να παίρνει υπόψιν της τους επιδημιολογικούς δείκτες κάθε χώρας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 ανοίξαμε για πρώτη φορά στη (συντηρητική) Ελλάδα την κουβέντα για το ευαίσθητο αυτό θέμα της αιμοδοσίας και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά βάλαμε στόχους και προτεραιότητες ώστε η όποια αλλαγή να συνοδεύεται από ορθή εκτίμηση κινδύνου και ασφάλεια.”
“Προσπαθήσαμε ως διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να βελτιώσουμε την κατάσταση του συστήματος δημιουργώντας το άκρως απαραίτητο ενιαίο πληροφορικό σύστημα” υπογράμμισε η Χαρά Ματσούκα, που πάγωσε όμως με την αλλαγή κυβέρνησης και μόλις τώρα άρχισε να κινείται ξανά το θέμα. Είναι τεράστιας σημασίας αυτό διότι ένας κεντρικός ηλεκτρονικός έλεγχος θα μας ελευθερώσει από την αγωνία να βρούμε το τάδε σπάνιο αίμα στο τάδε νοσοκομείο.
Σήμερα η αιμοδοσία στην Ελλάδα δεν είναι 100% εθελοντική όπως είναι σε άλλες χώρες, διότι το 30%- 40% προέρχεται από συγγενείς ασθενών που υποχρεούνται να δώσουν για να χειουργηθεί ο άνθρωπός τους. Και δεν μας φτάνει το αίμα και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε παρόλο που έχουμε τα ίδια επίπεδα αιμοδοσίας με την Ελβετία πχ. Αυτό θα τελείωνε με μια κεντρική διαχείριση”.
Ακούστε ολόκληρη την τοποθέτηση της κ. Ματσούκα
με πληροφορίες από avgi.gr