Σε λίγες ημέρες (Σάββατο 05/6) και για λίγες μόνο ώρες, μερικά σπάνια πουλιά θα κάνουν μια στάση στον Εθνικό μας Κήπο, για λίγη σκιά και δροσιά πριν συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι στους κούηρ ουρανούς.

Eιδικά κιάλια, ηχητικές οδηγίες και καθοδηγούμενες σημειώσεις πεδίου θα μας βοηθήσουν να μπούμε στα παπούτσια τ@ παρατηρητ@. Να χαθούμε σε ένα πεδίο σιωπηλής μάχης. Τη μάχη της αναγνώρισης!

Το “Bird” Watching (στα πλαίσια του queer archive festival 2) είναι μια παιχνιδιάρικη διαδραστική και συμμετοχική περιπλάνηση. Σκοπεύει να προκαλέσει ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της όρασης και τον ρόλο της στη διαδικασία δημιουργίας νοήματος, στη διαμόρφωση ταυτοτήτων και στην απόκτηση ορατότητας.

Παραδοσιακά η Παρατήρηση Πτηνών είναι μια μορφή παρατήρησης της άγριας ζωής στην οποία η παρατήρηση των πτηνών είναι μια ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Ο ιδανικός στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να εντοπίσετε και να αναγνωρίσετε διαφορετικούς τύπους πτηνών, ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου δεν αποτελεί προτεραιότητα. Το “Birding” αφορά περισσότερο τη διαδικασία, που έχει να κάνει με την πλήρη προσοχή στο περιβάλλον και με την επιβράδυνση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι birders (οι άνθρωποι που παρατηρούν πουλιά) μαθαίνουν να ακούνε, να παρατηρούν και να σκέφτονται τι είναι αυτό που βλέπουν. Να κατανοούν τις συμπεριφορές και να ασκούν την περιέργειά τους.

Για τους σκοπούς της διαδραστικής περιπλάνησής μας, συλλέξαμε μια ποικιλία εξωτικών και queer ανθρώπων / πουλιών και τα ελευθερώσαμε στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.

Σας προσκαλούμε να φορέσετε τις μπότες σας και να γίνετε ορνιθοπαρατηρητ@ για μια μέρα – να προσπαθήσετε να εντοπίσετε και να παρατηρήσετε αυτά τα «πουλιά». Ο στόχος είναι να εξεταστεί εάν και σε ποιο βαθμό η αργή, προσεκτική και σκόπιμη παρακολούθηση των «πουλιών» μπορεί να βοηθήσει τόσο τα «πουλιά» (τα αντικείμενα παρατήρησης) όσο και τ@ παρατηρητ@, να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις καταστάσεις αλληλο-ορατότητας, «αλληλο- διαβάσματος» και αλληλο- αναγνώρισης.

Θα εκπαιδευτείτε σε τεχνικές για «παρατήρηση», και για λήψη σημειώσεων πεδίου, ενόσω θα επιβράδυνετε τους ρυθμούς σας. Θα λάβετε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις ταυτότητες και εκφράσεις φύλου, αλλά και τις συμπεριφορές πουλιών.

Κάντε κράτηση εδώ και φέρτε μαζί σας τo smartphone και τα ακουστικά σας!

Τα “πουλιά”/ δημιουργική ομάδα του Bird Watching: Viktoria, Κατερίνα Παούρη, Λήδα Φαρακούκη, Δανάη Γκούγια, Χριστίνα Ιωαννίδου, Αθανασία Τσάτσου, Αλεξάνδρα Κυρίτση, Χαρά Βογιατζιδάκη, Lezcosmos (Mrs & Mrs “E”) 

Αρνούμαι να καταλήξω σε συμπεράσματα, κι αν πέφτω στην παγίδα τους είναι που καμιά φορά δε τα προλαβαίνω. Δεν έχω και απόψεις, γιατί προϋποθέτουν μία μόνο πλευρά και από εδώ που είμαι δε την βλέπω. Όταν συναντώ ειδικούς χρησιμοποιώ εφαρμογές μετάφρασης και όταν συστήνομαι, ξεχνώ ποια είμαι. Έχω μεταναστεύσει για να αντι-μετωπίσω το μετατραυματικό στρες που μου προκάλεσε η πατριαρχική μας κοινωνία και νομίζω πως ο αντίλογος, η αντηλιά, το αντικειμενικό, ο αντιδραστήρας και το antivirus έχουν πλάκα. Αν και εσείς βγάζετε συμπεράσματα κατά λάθος, μπορείτε να μου τα στείλετε στο [email protected]