Οι επιθέσεις και προσβολές σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων αυξήθηκαν, κατά 36% το 2019 στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών το Σαββατοκύριακο (16-17/05/20), με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «αγκύρωση» της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στη χώρα.

Η ραγδαία αύξηση ακολουθεί το 2018, έτος που χαρακτηρίστηκε «μαύρο» από τις οργανώσεις, με ασυναγώνιστο επίπεδο σωματικής βίας εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων.
Τα νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν σταθερή αύξηση των αδικημάτων, ήρθαν στη δημοσιότητα την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας, και 30 χρόνια μετά τη διαγραφή της ομοφυλοφιλίας από τη λίστα των ψυχικών ασθενειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πέρυσι, η αστυνομία “κατέγραψε 1.870 θύματα ομοφοβικών ή τρανσφοβικών αδικημάτων σε σύγκριση με τα 1.380 το 2018” , σημειώνοντας “36% αύξηση του αριθμού των επιθέσεων κατά των ΛΟΑΤ” , ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

“Αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν τη βαθιά αγκύρωση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στην κοινωνία” , δήλωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αύξησης των “πράξεων μίσους και του εξτρεμισμού ταυτότητας” .

Οι προσβολές αποτελούν το 33% των αδικημάτων, ενώ η βία (σωματική και σεξουαλική) αποτελεί το 28% των καταγγελιών. Τα θύματα είναι κυρίως άνδρες – 75% – με το 62% να διαπράττονται σε νεαρά άτομα κάτω των 35 ετών.

Οι ΛΟΑΤ οργανώσεις ισχυρίζονται ότι οι αριθμοί δεν λένε ολόκληρη την ιστορία, καθώς πολλά άτομα δεν αναφέρουν τα εγκλήματα στην αστυνομία. Η ένωση SOS Homophobia αναμένεται να δημοσιεύσει τα δικά της στοιχεία σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 18/05/20).

Το Υπουργείο Εσωτερικών, το Σάββατο (16/05/20) έκανε έκκληση για “αυξημένη επαγρύπνηση από τις δημόσιες αρχές” και περισσότερη προσπάθεια από την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς κατέγραψε περίπου 30 καταγγελίες σχετικά με προσβολές ή απειλές που έγιναν στο Διαδίκτυο. Οι Γάλλοι νομοθέτες ενέκριναν την Τετάρτη (13/05/20) ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της ρητορικής μίσους στα κοινωνικά μέσα, ένα μέτρο που απορρίφθηκε ως λογοκρισία από τους επικριτές. Ο νόμος υποχρεώνει τις πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης να καταργήσουν προσβλητικό περιεχόμενο – υποκίνηση μίσους ή βίας και ρατσιστική ή θρησκευτική μισαλλοδοξία – εντός 24 ωρών, αλλιώς θα κινδυνεύουν από πρόστιμο έως 1,25 εκατομμύρια ευρώ.