Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για άστεγα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρουν ότι «μεγάλο πλήθος» νεαρών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κινδυνεύει κατά την πανδημία. Με το lockdown λόγω του κορονοϊού, πολλά νεαρά ΛΟΑΤ άτομα ζουν εχθρικές ή κακοποιητικές καταστάσεις και είναι από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Αρκετές εβδομάδες από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε σε κοινωνική αποστασιοποίηση για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους αστέγους λένε ότι έχουν δει έναν «μεγάλο πλήθος» ΛΟΑΤ νεαρών ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. Εκτιμάται ότι 320.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν πουθενά να ζήσουν, με τα νεαρά ΛΟΑΤ άτομα να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο να γίνουν άστεγα. Σύμφωνα με έρευνα της Akt, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, τα ΛΟΑΤ νεαρά άτομα εκτιμάται ότι αποτελούν το ένα τέταρτο των νέων άστεγων πληθυσμών.

Η Carla Ecola από το Outside Project, το οποίο διαχειρίζεται το πρώτο μόνιμο καταφύγιο ΛΟΑΤ άστεγων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση αντιμετωπίζει μία αύξηση της ζήτησης, ενώ δεν λαμβάνει επιπλέον υποστήριξη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη της κοινωνικής απομόνωσης. «Το κέντρο μας έπρεπε να κλείσει, αλλά το καταφύγιο είναι ακόμα ανοιχτό» , εξήγησε η Ecola, προσθέτοντας ότι «η κοινότητά μας διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης στέγης, ενδοοικογενειακής κακοποίησης και εγκλήματος μίσους». Η έλλειψη ενός δίχτυ ασφαλείας σημαίνει ότι τα άστεγα ΛΟΑΤ άτομα συχνά πρέπει να μένουν σε σάουνες, σε κάποιον καναπέ ή να κάνουν κράτηση σε ξενώνες για να μη μείνουν έξω στους δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει διαθέσει χρήματα για τη στέγαση των αστέγων. Πάνω από 1.000 άστεγοι ζουν σήμερα σε ξενοδοχεία στο Λονδίνο μέσω αυτών των προγραμμάτων, αλλά περίπου 900 εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους, με τα φιλανθρωπικά ιδρύματα να αναφέρουν ότι οι αριθμοί αυξάνονται κι ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια.

Το Outside Project κάνει επί του παρόντος εκστρατεία για να ανοίξει μια παροχή ξενοδοχείου, η οποία θα δημιουργούσε 42 επιπλέον κρεβάτια για ΛΟΑΤ άτομα που φεύγουν από κακοποίηση του σπιτιού τους, ή που είναι ήδη άστεγα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Akt, Tim Sigsworth, δήλωσε ότι η οργάνωση λαμβάνει «έναν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο παραπομπών» από νεαρά άτομα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης, ιδίως 16 και 17 ετών. Αυτοί είναι άνθρωποι που ζουν σε «εχθρικές ή κακοποιητικές καταστάσεις» , σύμφωνα με τον Sigsworth, “βλέπουμε ότι οι νεαρά άτομα που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν κάπου να ζήσουν ή να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα πράγματα εκεί που ζουν» .

Ο οργανισμός έχει υποβάλει έκκληση για δωρεές και υποστήριξη από την ευρύτερη κοινότητα για να υποστηρίξει των ΛΟΑΤ νεαρών που έχουν ανάγκη. Αυτό περιλαμβάνει ασφαλή διαμονή, φαγητό, ζωτικούς πόρους και «μια αίσθηση κοινότητας» .