Η Marty και η Rach, γνωστές και ως Very Hungry Nomads, κατάφεραν να επισκεφθούν και τις 195 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.

Τον Νοέμβριο του 2022, ένα ζευγάρι λεσβιών ολοκλήρωσε τον στόχο του να επισκεφτεί κάθε χώρα του κόσμου.

Η Marty και η Rach, γνωστές και ως Very Hungry Nomads, ήταν ήδη μανιώδεις ταξιδιώτισσες, όταν γνωρίστηκαν το 2008. Εκείνη την εποχή, εργάζονταν και οι δύο σε μια ευρωπαϊκή ταξιδιωτική εταιρεία για 6 μήνες το χρόνο, και ταξίδευαν κατά το άλλο μισό.

Το 2018, ενώ ήταν μαζί για περίπου δέκα χρόνια, και ταξίδεψαν σε περισσότερες από 100 χώρες, ξεκίνησαν με έναν φιλόδοξο στόχο: να επισκεφθούν τις υπόλοιπες 88 χώρες, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όταν έκανε την έρευνά του, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, που ξεκίνησαν να ταξιδέψουν στον κόσμο είναι άνδρες. Ήθελαν να εμπνεύσουν άλλες γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αισθάνονται άνετα να ταξιδεύουν, ακόμη και σε μέρη που θεωρούνται επικίνδυνα.

Υπάρχουν επί του παρόντος 71 χώρες, όπου ποινικοποιούνται οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, συμπεριλαμβανομένων 11, όπου τιμωρούνται με θάνατο. Και ακόμη και σε μέρη, που δεν ποινικοποιούν ρητά τις λεσβίες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες, έχουν υποστεί σύλληψη ή απειλή σύλληψης.

Για την ασφάλειά του, όταν επισκεπτόταν αυτά τα μέρη, το ζευγάρι αποφάσισε να μην αποκαλύπτει ότι ήταν ζευγάρι λεσβιών, και αντ’ αυτού έλεγαν ότι είναι κολλητές.

Αντιμετώπισαν μερικές προκλήσεις κατά την υποβολή αίτησης για βίζα. Μερικές φορές, επειδή είχαν διαφορετικά διαβατήρια (η Rach είναι Αυστραλή, ενώ η Marty είναι από τη Σλοβακία) και άλλες φορές, απλώς επειδή ήταν ανύπαντρες γυναίκες, που ταξίδευαν χωρίς άντρα σε ανδροκρατούμενες χώρες.

Η Marty εξήγησε: «Υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές, όταν είσαι απλώς γυναίκα και ταξιδεύεις χωρίς άντρα. Μας αρνήθηκαν μερικές φορές να μας δώσουν βίζα, μόνο με βάση αυτό.»

Ενώ αρχικά ξεκίνησαν να ολοκληρώσουν τον στόχο τους μέσα σε δύο χρόνια, με ημερομηνία λήξης το 2020, τα lockdown της πανδημίας τις ανάγκασαν να αναβάλλουν τα σχέδιά τους. Με μόνο 10 χώρες να έχουν απομείνει στη λίστα τους, αποφάσισαν να ζήσουν σε ένα φορτηγό κατασκήνωσης στην Αυστραλία για 18 μήνες, μέχρι να είναι ασφαλές να ταξιδέψουν ξανά.

Ο τελευταίος προορισμός στη λίστα τους ήταν η Σαμόα: ένα μικροσκοπικό νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία. Αφού έφτασαν σε αυτό το ορόσημο τον Νοέμβριο του 2022, οι δυο τους αποκάλυψαν δημόσια ότι στην πραγματικότητα είναι ζευγάρι.

Μετά την ολοκλήρωση του στόχου τους, η Marty και η Rach αποφάσισαν ότι δεν έχουν σχέδια να εγκατασταθούν. Ενώ οι περισσότεροι φίλοι τους έχουν στεγαστικά δάνεια, ελπίζουν να συνεχίσουν να ζουν τον νομαδικό τρόπο ζωής τους, για όσο το δυνατόν περισσότερο.