Ενοχή Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού πρότεινε η εισαγγελέας

Δίκη Φιλιππίδη
Την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για το βιασμό κατ’ εξακολούθηση ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Στέλλα Στόγια από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή, πρότεινε την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού, για τις οποίες επίσης θα αποφανθεί τις επόμενες εβδομάδες το Δικαστήριο.

«Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθεσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο…», είπε σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ η κυρία Στόγια.

Στη συνέχεια, το σκεπτικό της για την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για την απόπειρα βιασμού σε βάρος της δεύτερης καταγγέλλουσας το 2010 στο θέατρο Μουσούρη, ήταν το εξής:

«Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργαζόταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε σε ένα άδειο θέατρο και στη συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δική του βούληση τη σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα “ξενέρωσε”. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της», είπε η εισαγγελέας.

Στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα τον εκδικείται επειδή δεν πήρε ρόλο, η εισαγγελέας σχολίασε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε, γιατί δεν πήρε τον ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δεν συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δύο σειρές;».

Όπως σημείωσε, η υπεράσπιση επιχείρησε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα απαντούσε στα τηλέφωνα του κατηγορουμένου και στα όσα ερωτικά της έλεγε.

Το σκεπτικό για την τρίτη καταγγέλλουσα (απόπειρα βιασμού)

Τέλος, την ενοχή του ηθοποιού ζήτησε η εισαγγελέας και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού σε βάρος συναδέλφου του το 2014 μέσα στο αυτοκίνητο του στο Παλαιό Ψυχικό.

«Η καταγγέλλουσα κατά την κατάθεσή της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιό του. Μέσα στον πανικό της τής είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. “Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πως δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκίμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου” μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορούμενου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν υπήρχε συναίνεση, γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιό της. Πώς είναι δυνατόν, είπε η υπεράσπιση, για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη; Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό», είπε η εισαγγελέας.

Έλαβε υπόψη της το υλικό από τις μαρτυρίες

Η εισαγγελική λειτουργός παραδέχθηκε ότι τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης, όπως αυτά που αποτελούν τη βάση του κατηγορητηρίου, αποτελούν τα πλέον δυσαπόδεικτα εγκλήματα.

Δεν προσπέρασε όμως, ουδόλως το εμμάρτυρο υλικό, δηλαδή τις γυναίκες που με θάρρος, έστω και μετά από χρόνια να καταγγείλουν όσα έζησαν εκθέτοντας πρώτα από όλα τον ίδιο τους τον εαυτό. Και αμέσως μετά τράβηξε μία διαχωριστικά γραμμή ξεκαθαρίζοντας πως κανένας δεν μπορεί να πει στο θύμα ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνει την καταγγελία για όσα έχει υποστεί.

Λίγο πριν από το τέλος της αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας σκιαγραφώντας τον πορτρέτο του κατηγορούμενου τoν χαρακτήρισε ως ένα κακομαθημένο παιδί που δεν άκουγε το όχι και την άρνηση. «Όταν κάποιος του έλεγε “όχι”, γινόταν κακομαθημένο παιδί. Είχε το σύνδρομο εξουσιαστή, ήταν ο απόλυτος άρχων του θεάτρου, ο αυτοκράτορας Φιλιππίδης, όπως τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Μπιμπίλας. Νόμιζε ότι μπορεί να είχε όποια ήθελε. Δεν μπορούσε να ακούσει το “όχι”, δεν το εκλάμβανε καν. Ο κατηγορούμενος ακόμα και το “όχι” το μετέφερε στο μυαλό του ως συγκαλυμμένο “ναι”.

Η ζωή για τον κατηγορούμενο ήταν φωτογραφίες, ναρκισσισμός και παντοδυναμία», τόνισε η εισαγγελέας.

Και λίγο πριν το δικαστήριο διακόψει για την επόμενη συνεδρίαση που θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου 2023 με αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας είπε απευθυνόμενη κυρίως προς τους ενόρκους: «Με την απόφαση σας δεν θα κάνετε κοινωνική πολιτική, με την απόφαση σας δεν θα μείνετε στην ηθική, στον χαρακτήρα και την εν γένει συμπεριφορά του κατηγορούμενου, θα κρίνετε μόνο αν τέλεσε τις συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις», καλώντας τους να τον κρίνουν «απερίσπαστοι και κωφοί σε άλλες παραμέτρους, «με γνώμονα τη μία και μοναδική αλήθεια, όπως αυτή αποτυπωθεί τελικά με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας τους.

Αίτημα για συμπληρωματική απολογία

Λίγο πριν ξεκινήσει την κρίσιμη αγόρευσή της η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Στέλλα Στόγια, ο κατηγορούμενος μέσω της συνηγόρου του, Κικής Πακιρτζίδου, ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά για την υπόθεση.

Όπως είπε η δικηγόρος, μόλις χθες περιήλθαν σε γνώση του κάποια έγγραφα καινούρια τα οποία εμπεριέχουν στοιχεία που δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στη διαδικασία και ο Πέτρος Φιλιππίδης θέλει να κάνει χρήση αυτών.

Μετά από διάσκεψη του δικαστηρίου το αίτημα του ηθοποιού έγινε δεκτό, με την απολογία του να έχει ξεκινήσει.

Η διαδικασία

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την έναρξη της δίκης, πλησιάζουμε προς το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.

Μετά το τέλος της αγόρευσης της εισαγγελέως, θα ακολουθήσει ο κύκλος των αγορεύσεων συνηγόρων.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου. Πρώτος προγραμματίστηκε να αγορεύσει ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλουσας, Χάρης Σαλούστρος.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις συνεδριάσεις για τον Ιανουάριο που όρισε στις 26 και 27 του μηνός. Οι δικάσιμοι που ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν στις 2,3, 6, 7, 8 και 9 του μηνός.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, in.gr και Καθημερινή

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!